Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Успішна сім'я




Успіх будь-якої сім'ї також залежить від того, наскільки гармонійно взаємодоповнюють один з одним в ній кама (взаємини , вміння відпочивати та добре провести час ) , дхарма (сімейні та громадські обов'язки кожного окремо, повага один до одного ) , артха ( економічний розвиток ) і мокша (освіта і устремління до Крішни ) . Наприклад хтось дуже багато уваги приділяє дхармі , нехтуючи іншими сферами. Наприклад мати може занадто багато уваги приділяти дхармі материнства , в результаті чого страждає кама , з'являється незадоволеність у чоловіка по відношенню до дружини. Те ж саме може бути у чоловіка , коли він занадто діловий , весь в дхармі та в артхі, в результаті чого слабшають кама і мокша . Тому важливо щоб не було таких перекосів , все має бути в гармонії , без перегинів . Хтось зависає в артхі - в офісі живе або постійно працює, не приділяючи належного відпочинку. Кама це не хіть , як деякі переводять , це заняття мистецтвом , подорожі , вміння просто розслабитися , перевести увагу , вміння добре проводити час всією сім'єю , ось що таке кама . Багато хто вважає, що потрібно багато працювати, щоб ​​потім було на чому побудувати сімейне щастя , але гроші від виснажливої праці не з'являються, вони з'являються від розвитку , а сімейне щастя приходить :

1 ) Коли гармонійно доповнюють один одного кама , дхарма , артха і мокша .

2 ) Шлях до щастя починається з бажання блага і любові для своїх близьких людей , незважаючи на те , що вони мають недоліки . Але лише усвідомлюючи , що сімейного благополуччя можна досягти тільки в хорошому , висококультурному і порядному суспільстві , людина приймає тягар обов'язків не тільки перед сім'єю , а й перед усім суспільством в цілому.

Наступний крок повинен бути спрямований на усунення міждержавних конфліктів. Щоб встановити мир , потрібні єдині закони буття або загальні заповіді . Усвідомивши , що світ єдиний , і діючи так , щоб вчинки доставляли радість Крішні , людина поступово досягає любові до Крішни і до всіх Його енергій . Це найвище призначення людського життя.

3 ) Розуміння залежності від інших , від Всевишнього робить щасливими відносини між чоловіком і жінкою в сім'ї. Тому на чолі сім'ї повинна стояти людина , що усвідомлює Крішну , а на чолі держави таким має бути цар чи імператор . Закони , за якими живе суспільство людей , повинні бути корисні кожній родині , а кожна сім'я , в свою чергу , корисна суспільству.

Присутність Богорозуміння в нашому житті визначають 4 ознаки :

1 ) Священні писання

2 ) Сутністю життя такого людського суспільства є передача божественного знання від людини до людини і з покоління в покоління

3 ) Завдяки чистоті людських думок і вчинків люди знаходять могутність і силу

4 ) Знання повинне бути практичним , а це визначає принцип взаємовідносин

Є люди , які в цьому житті хочуть повернутися до Крішни . Їх мета проста і піднесена. Вони вже вміють любити , і тому в таких сім'ях все складається успішно.

Тільки подружня любов включає в себе всі можливі смаки відносин, тому подружжю можна все: дружити , піклуватися один про одного , як батьки ; виконувати всі бажання , сваритися і ревнувати. Але любов до заміжних жінок і одружених чоловіків не повинна виражатися так само. Щоб любити інших людей по справжньому , необхідні потужні захисні засоби від оскверняючого впливу хіті- це велике смирення , терпіння і повага. При цьому людина не повинна вимагати ні якої поваги до себе. Якщо навчитися правильно любити всіх , хто близький або привабливий для нас , то це , безсумнівно , наблизить нас до Всевишнього , бо допоможе розвинути духовні якості. Духовний вчитель вчить своїх учнів любові за допомогою смирення , терпіння і поваги. Така любов не може занечиститись хіттю.

Сучасна культура влаштована так , щоб чоловікам було легко зосередитися на багатьох жінках одночасно. Реклама , вітрини , телебачення, журнали та інтернет затоплені показом безлічі красивих жінок , готових посміхатися кожному чоловікові , завдяки чому вони стають легко доступними. Присутність красивих жінок збуджує чоловічий розум , і людина активізується для задоволень , в передчутті яких атмосфера стає піднесеною та творчою . Але жадання уособлює лише поверхневий погляд на об'єкти почуттів . Наприклад , тіло красивої жінки можна розглянути з різних точок сприйняття. Духовна людина побачить у ньому душу , або, іншими словами , особистість. Лікар побачить тіло як місце для хвороб. Натхненний поет чи художник може побачити в ньому німфу , виткану з сонячних променів. Практична людина оцінить , наскільки працездатно це тіло. А хтивий чоловік сприйме лише форми і запахи. Його погляд буде самим поверхневим і примітивним , подібно погляду тварини. Якщо чоловік і дружина створили сім'ю на основі жадання , то , безсумнівно , вона матиме розвиток до тих меж , де знаходяться їхні етика і совість. Однак , вплив жадання настільки могутній , що воно може змінювати моральні принципи на догоду власним его. Наприклад , якщо подружжя дають повну свободу своїй похоті , то жадання , подібно полум'ю пожежі , перекинеться за межі родини і тоді людині законні подружні відносини здадуться нудними і її почнуть надихати незаконні відносини . У західних країнах вони стали звичайним явищем , хіть має властивість поширюватися далі , коли під впливом пристрасті люди починають цікавитися одностатевої любов'ю , знаходячи багато « філософських » підтверджень , виправдовуючи свою хіть. І вже як бурхлива стихія , хіть йде далі - люди можуть втратити відмінність між матір'ю і сином , батьком і дочкою , братом і сестрою. Потім з’являються збоченці , садисти , канібали , вбивці. І все це результати похоті і відсутності благочестивої поведінки батьків як прикладу для дитини. Зрештою , коли людина вичерпує всі до краплі насолоди , але так і не стає щасливою , вона відчуває таке розчарування і ненависть до світу , що хоче покінчити з собою. Звичайно , вбити себе вона може на будь-якому етапі незадоволення , адже загинути можна не тільки у великому полум'ї вогню , але навіть і від опіків , настільки небезпечний вогонь хіті. І дійсно , багато країн Заходу , де людям дають свободу і всі можливості для чуттєвих насолод , стають передовими за кількістю самогубств. « Так чиста свідомість мудрої живої істоти покриває його вічний ворог - хіть , яку ніколи не задовольнити , і яка палає , як вогонь» . Бх. - Гіта 3.39

Але навіть загнану хіттю на край загибелі людину можна врятувати , давши їй свідомість Крішни. Розпусникові справжня любов , з її вірністю і виконанням обов'язку , здається тюремним ув'язненням , але насправді ж людину карає саме жадання. Навіть у процесі духовної практики воно ще довго буде приносити занепокоєння , будуючи гримаси заздрості , гніву , критики і злоби . Хіть сильна , але у неї є одна серйозна слабкість - вона не має підтримки від Крішни. Тому, як не важке духовне життя , все ж за підтримки Крішни воно стає приємним і легким , тому що духовне життя прямо протилежне жаданню . Цей матеріальний світ створений Всевишнім , щоб дати можливість обумовленим душам здійснити свої хтиві нахили. Коли ж вони абсолютно зайдуть в глухий кут через безперервну діяльність заради задоволення своєї похоті , вони почнуть цікавитися справжнім призначенням душі.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-01-29; просмотров: 78; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты