Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Сталі інструментальні нелеговані




Сталі інструментальні нелеговані (вуглецеві) бувають якісні й високоякісні. Масова частка шкідливих домішок у якісних сталях становить не більше ніж 0,030 % фосфору й не більше німе 0,028 % сірки, а у високоякісних сталях —не бічьше ніж 0,025 % фосфору й не більше ніж: 0,0^18 % сірки ('див. таблицю 2.6.3).

Марки інструментальних нелегованих сталей позначають літерою У (вугле­цева) й числами, що означають середню масову частку вуглецю у десятих частках процента (У7, У12). В сталі У7 маємо в середньому 0,7 % вуглецю, а в сталі У12 — 1,2 %. За підвищеної кількості марганцю у сталі після числа дописують літеру Г (У8Г). Високоякісні сталі позначають літерою А (У8А, У13А).

Інструменти для різання металів працюють в умовах високого тиску, температури й тертя. Щоб ефективно їм протистояти, ці матеріали повинні мати високу твердість, зносотривкість, теплотривкість і міцність.

Твердість різальної частини інструменту має значно перевищувати твердість оброблюваного матеріалу.

Зносотривкість — це здатність інструменту як можна довше протистояти поступовому його руйнуванню з боку матеріалу заготовки. Внаслідок такого руйнування різальний інструмент затуплюється. Що твердіший матеріал інст­рументу, то вищою буде його зносотривкість.

Теплотривкістю називають температуру, при нагріванні до якої твердість інструменту починає стрімко знижуватись внаслідок небажаних структурних змін.

Міцність різального інструменту повинна бути достатньою, щоб сприй­мати великі сили різання.

Із сталей У7, У7А виготовляють інструменти для обробки дерева (сокири, стамески, долота) та ударні інструменти (пуансони, молотки, викрутки). Для виготовлення деревообробних інструментів (фрез, пил, свердел) використову­ють сталі У8, У8А, У8Г, У8ГА, У9, У9А.

Із сталей У10, У10А, У11, УПА, У12, У12А, У13, У13А виготовляють металообробний інструмент, що працює при невисоких температурах (мітчики, плашки, терпуги).

 

ЧАВУНИ

 

Як відомо, чавунами називаються залізовуглецеві стопи, масова частка вуг­лецю в яких знаходиться в межах від 2.14 до 6.67 %.

Крім заліза та вуглецю в чавунах промислового виробництва є постійні домішки кремнію, марганцю, фосфору і сірки в кількостях більших, ніж у сталях. Чавуни відзначаються добрими ливарними властивостями, у зв'язку з чим широко використовуються для виготовлення різноманітних відливок. Ливарні властивості чавуну підви­щуються зі зменшенням його температурного інтервалу кристалізації. Чавуни мають достатню міцність, а при значній кількості цементиту в структурі — добру зносотривкість. З огляду на невисоку пластичність чавуни не можна обробляти тиском. Чавун, як правило, дешевший від сталі.

Механічні влас­тивості чавунів і галузі їх застосування визначаються структурою, на фор­мування якої впливає не лише хімічний склад, але й швидкість охолодження.

 

За структурою чавуни поділяють на білі, сірі, ковкі та високоміцні.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-02-09; просмотров: 93; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты