Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Пресування (видавлювання).




При пресуванні метал видавлюють із замкнутої порожнини через отвір, внаслідок чого отримують виріб з се чением у формі отвори. Пресують мідь, свинець, алюміній, цинк, магній та їх сплави, а також сталь із заходів них заготовок, нарізаних з сорто-вого прокату. Усі метали і сплави, крім свинцевих, пресують гарячими. Існують два види пресов вання - пряме і зворотнє.
При прямому пресуванні (рис. 138, а) заготовку 2 закладають в контейнер 3, укріплений на рамі / гідравлічного преса, туди ж закладають прес-шайбу 4. На плунжері 6 преса укріплений пуансон 5, який тисне на прес-шайбу, в результаті чого метал заготовки витікає через отвір матриці 7 у вигляді прутка. Тиску ня пресування досягає 100 МН.
При зворотному пресуванні (рис. 138, б) заготівля знаходиться в глухому контейнері і залишається при пресуванні нерухомою, а пресований метал при русі матриці випливає назустріч їй. Зворотне пресування вимагає менших зусиль і залишок металу в контейнері тут менше, ніж при прямому пресуванні, однак в силу меншої деформації пресований пруток зберігає сліди структури литого металу.
Прутки суцільного перерізу отримують як прямим, так і зворотним пресуванням. Пресування труб (рис. 138, в) виробляють лише прямим методом, при цьому закладений в контейнер 9 злиток 19 попередньо обжимається прес-шайбою 11, а потім прошивається дорном §, кінець якого доходить до отвору матриці 12. При пресуванні метал випливає з кільцеподібного калібру, соста леному отвором матриці і дорном, в результаті чого обра зуется труба.

Пресуванням отримують вироби різного профілю (рис. 139) з розміром перетину до 400 мм. Пресовані вироби точніше підлозі чинних прокаткою, крім того, ряд профілів можна отримати тільки пресуванням, тому воно широко використовується в метало обробці

 


2 Волочіння.Волочіння застосовують переважно для виготовлення лення дроту діаметром від 0,002 до 4 мм, а також для калібру ванних прутків і тонких труб з катаної або пресованої за готування. Волочіння полягає в протягуванні під дією сили Р (рис. 140, а) заготовки (зазвичай в холодному стані) через отвір, переріз якого менше вихідного перерізу заготовки. Цей отвір називають очком або очком, а інструмент, в якому зроблено декілька очок - волоком. Якщо вихідне перетин необ хідно значно зменшити, то волочіння повторюється кілька разів (для тонкого дроту до 17 разів), так як тягове зусилля огра-нічено міцністю про волоки і витяжкою (відно ням площі результат ного поперечного перерізу до кінцевого), яка за прохід від вічка до очей ку коливається від 1,05 до 1,5.
Волочіння труб про переводять таким спо собом: без оправки (рис. 140, б) з метою зменшення діаметра тру б; на довгій оправці (рис. 140, г), що рухається разом з трубою, коли потрібно зменшити глав ним чином товщину стінки; на нерухомій пробці при короткій оп Равка (рис, 140, в) для зменшення зовнішнього та внутрішнього діаметрів труби і товщини стінки, при цьому досягається най краща обробка внут-ренней поверхні труби; або з тією ж метою (головним чином при виробництві труб з міді та її сплавів) на вільній (плаваючою) оправці (рис. 140, д) без

 
 

обмеження довжини труби. Для волочіння прутків і труб великих перерізів волоки виготовляють з інструментальної вуглецевої і легованої сталі.
Волоки з твердих сплавів застосовують при волочінні сталевого дроту діаметром до 0,5 мм; дріт меншого діаметра воло чат через рубінові або алмазні фільєри. Зменшення тертя при волочінні досягається змазуванням.
У волоці вироби наклепивают, що призводить до їх зміцнення. Якщо наклеп небажаний, вироби отжигают. При великому числі пропусків отжиг повторюють кілька разів. Прокатаний заготівлю перед волочінням також отжигают і очищають від оксидів трав ленням.
Волочильні стани складаються з двох основних частин: станини з утримувачами для волоки і тягне пристрої для протягування заготовки через волоку. Тягнуть пристрої бувають з прямоліней вим рухом оброблюваної заготовки (ланцюгові, рейкові, гвинто ші, гідравлічні) для волочіння прутків і труб з тяговим уси лием до 1500 кН і барабанні з намотуванням дроту.

 

 

 

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-02-09; просмотров: 140; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты