Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Основні значення відмінкових форм




Називний відмінокстановить вихідну форму іменника та виконує власне номінативну функцію – функцію називання. Називний відмінок становить назву предмета. Іменник у називному відмінку в реченні може бути підметом, іменною частиною складеного присудка або прикладкою: Щиголь хлопець гарний (Н. тв.).

Родовий відмінок означає належність особі чи предметові (батько Миколи, властивість цéмéнту); об’єкт дії (не дістав паперу); частину від цілого або його неповноту (налити води, привезти піску, цéнтнер пшениці); обставинні значення – дат (1999 року), просторові відношення (наблизились до річки), часові (протягомтижня) тощо.

Давальний відмінок означає особу або предмет, для яких або у зв’язку з якими відбувається дія (привіт другові), належність (пам’ятник Іванові Франку) та ін.

Знахідний відмінок уживається переважно при перехідних дієсловах і означає предмет, на який безпосередньо переходить дія: любити книгу, ловити рибу, варити кашу.

Орудний відміноквживається переважно при дієсловах та іменниках. При дієсловах він означає предмет, що використовується як знаряддя дії (рубати сокирою, орати плугом, копати лопатою), засіб пересування (їхати електричкою, пливти човном); значення обставинної характеристики місця (їхати полем), чάсу (сидіти годинами), простору (летіти над селами), значення порівняння і перевтілення (триматися козаком, летіти стрілою, жити вдовою).

Місцевий відмінок вживається тільки з прийменниками: лежати на траві, блукати в лісі, прийти о сьомій годині. Місцевий відмінок може означати місце дії (ходити по березі), час дії (І дуб о тій ясній годині, як чорний меч на верховині, торкнувся білої зорі (А. Малишко), знаряддя дії (друкувати на машинці).

Кличний відмінок виражає звертання до особи чи істоти: мамо, брате, Миколо, Маріє, Галю, Сергійку, кицю, конику, лисичко, вовче, Галино Дмитрівно, Олексію Івановичу. У художній літературі, публіцистиці та у фольклорі це можуть бути іменники з предметним і абстрактним значенням: „Прощай, мій товаришу, мій вірний старий друже! – тихо промовляє він до ясена, мов до живої людини” (С. Колесник); Поезіє, сонце моє оранжеве! Щомиті якийсь хлопчисько Відкриє тебе для себе, Щоб стати навіки соняшником” (І. Ф. Драч).

Основні ознаки поділу іменників на відміни та групи. Відмінювання іменників першої та другої відміни. Особливості поділу на групи іменників другої відміни з основою на -р. Особливості відмінкових закінчень іменників другої відміни родового відмінка. Особливості відмінкових закінчень іменників третьої відміни. Особливості відмінкових закінчень іменників четвертої відміни. Відмінювання множинних іменників. Незмінювані іменники


Поделиться:

Дата добавления: 2015-02-09; просмотров: 115; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты