Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Особливості роботи з табличним процесором




Перш ніж завантажувати табличний процесор MS Excel, доцільно виконати деякі настройки операційної системи Windows. Це пов’язано з розділовими знаками кома і крапка з комою, які в MS Excel використовуються нетрадиційно (кома – між цілою і дробовою частиною десяткового числа, крапка з комою – як відокремлювач у списках аргументів функцій). В той же час міжнародний стандарт пропонує з цією метою використовувати крапку і кому відповідно. Таку настройку можна здійснити черезПанель управления, в якій слід вибрати пункт Язык ирегиональные стандарты.

Основне вікно. Після завантаження табличного процесора на екрані з’являється його основне вікно. При цьому автоматично завантажується також і порожнє вікно документа Книга1. Склад основного вікна при стандартній настройці такий: рядок заголовка, головне меню, панелі інструментів Стандартная і Форматирование, рядок формул, робоча область (електронна таблиця Лист1 робочої Книги1) із сіткою пронумерованих рядків та позначених літрами стовпчиків, ярлички листів разом з горизонтальною смугою прокручування, а також рядок стану. З правої сторони основного вікна знаходиться вертикальна смуга проручування. Завантажена Книга1 відображується належним чином і на Панели задач.

Робоча область основного вікна. Її розбито на окремі рядки, стовпчики та комірки. В робочій області завжди присутня певна комірка, яка вважається активною (поточною). Кристувачеві надається можливість виконувати операції (наприклад, введення та редагування) тільки з активною коміркою. Така комірка виділяється контурною рамкою – селектром. Селектор можна переміщувати за допомогою курсорних клавіш або вказівника миші. Крім селектора, в робочій області може бути присутнім також текстовий курсор, за допомогою якого здійснюється безпосереднє введення даних у виділену комірку. Він, як завжди, має вигляд вертикальної риски.

Рядок заголовка. Містить кнопку системного меню вікна табличного процесора, найменування Microsoft Excel, найменування робочої книги, а також три кнопки Свернуть, Свернуть в окно/Развернуть і Закрыть.

При натискуванні на кнопку Свернуть вікно табличного процесора згортається до неактивних кнопок відкритих книг на Панели задач. При натискуванні на кнопку Свернуть в окно вікно табличного процесора набуває властивостей, за яких стають доступними переміщення та зміна розмірів вікна звичайними способами. При натискуванні на кнопку Развернуть вікно табличного процесора розгортається на повний екран. При цьому управління вікном стає недоступним. При натискуванні на кнопку Закрыть всі вікна відкритих робочих книг і вікно самого табличного процесора закриваються. Робота з табличном процесором припиняється. В процесі закриття на екрані можуть виникати панелі із системними запитами про необхідність збереження змін, внесених до тієї чи іншої книги, тобто Сохранить изменения в файле ‘<наименование рабочей книги>’?. Якщо при цьому натиснути на кнопку Да, то будуть збережені зміни в черговій відкритій книзі. Якщо натиснути кнопку Нет, то зміни в даній книзі не зберігаються. Якщо ж натиснути кнопку Отмена, то це означає, що користувач відмовляється від операції закриття взагалі і бажає продовжити роботу.

Головне меню. Містить кнопку системного меню вікна робочої книги, дев’ять випадаючих меню Файл, Правка, Вид, Вставка, Формат,Сервис, Данные, Окно і Справка, а також три кнопки Свернуть окно, Восстановить окно/Развернуть окно і Закрыть окно. Функції цих кнопок подібні до функцій відповідних кнопок вікна табличного процесора, тільки стосуються вони виключно вікон документів. Ще одна відмінність полягає в тому, що вікно документа згортається до кнопки, яка знаходиться в межах робочої області основного вікна.

Доступ до випадаючих меню та конкретних функцій в них здійснюється звичайними способами. Від одного розкритого випадаючого меню можна перейти до сусіднього шляхом натискування клавіш управління курсором <Влево> і <Вправо>. Якщо потреба у користуванні випадаючим меню відпала, то достатньо клацнути ЛКМ за його межами або двічі натиснути клавішу <Esc>. Пункти випадаючих меню мають різні властивості. Для прикладу скористаємось пунктами випадаючого меню Файл.

· Звичайний пункт. Наприклад, пункт Закрыть.

· Пункт із зображенням кнопки панелі інструментів. Наприклад, пункт Предварительный просмотр. Це означає, що відповідну функцію можна виконати без використання меню шляхом натискування на кнопку панелі інструментів.

· Пункт із вказівкою комбінації клавіш. Наприклад, пункт Сохранить. Це означає, що відповідну функцію можна виконати без використання меню шляхом натискування указаної комбінації клавіш.

· Пункт з багатокрапкою. Наприклад, пункт Сохранить как…. Це означає, що для виконання цієї команди буде викликано діалогове вікно для введення додаткових даних.

· Пункт зі стрілкою. Наприклад, пункт Отправить. Це означає, що при виконанні даної команди буде викликано додаткове підменю (каскадне меню).

Рядок формул. Використовується для введення будь-яких даних в комірки робочої області. Для цього потрібну комірку треба виділити, а в полі введення рядка формул отримати текстовий курсор. В лівій частині рядка формул знаходиться поле Имя. В цьому полі відображується адреса (ім’я) виділеної комірки. Поле Имя поєднане з розгортуваним списком, в якому знаходиться перелік всіх нестандартних імен комірок, застосованих користувачем. Якщо клацнути ЛКМ на правій вільній частині рядка формул, то можна побачити три кнопки управління процесом введення даних (червону кнопку Отмена, зелену кнопку Ввод і чорну кнопку Вставка функции). Вся права частина рядка формул являє собою поле введення даних. В цьому полі відображується також вміст виділеної комірки. Дуже важливо завжди пам’ятати наступну властивість електронної таблиці. Якщо вмістом відміченої комірки є значення, то, як і в самій комірці, так і в полі введення рядка формул воно відображується однаково, тобто у вигляді значення. Якщо ж вмістом відміченої комірки є формула, то в самій комірці відображується результат обчислення, тобто значення формули, а в рядку формул відображується сама формула.

Смуги прокручування та ярлички листів. Горизонтальна та вертикальна смуги прокручування забезпечують відповідні переміщення робочого листа так, що стає видимою потрібна його зона. Для цього використовуються стандартні засоби смуг: дві кнопки для покрокового переміщення вліво та вправо (вгору та вниз), бігунки, а також вільні зони по обидві сторони від бігунків. Крім того, смуги прокрутки містять спеціальні рухомі розмежувачі для поділу екрана на частини, завдяки яким можна бачити на екрані одночасно до чотирьох різних фрагментів робочого листа.

Горизонтальну смугу прокручування спеціальним рухомим розмежувачем розбито на дві частини. В лівій частині смуги знаходиться перелік ярличків листів з кнопками для покрокового переміщення переліку ярличків вліво та вправо, а також для його переведення в початок або в кінець.

Рядок стану. Призначений для відображення оперативної інформації про хід роботи з електронною таблицею. В ньому відображується стан деяких керуючих клавіш клавіатури: <Num Lock>, <Caps Lock>, <Scroll Lock>. Дія перших двох із указаних відома. Дія клавіши <ScrollLock>проявляється в тому, що при її вмиканні клавіші управління курсором переміщують вже не селектор, а робочу область основного вікна. В лівій частині рядка стану можуть відображуватись дані про хід та наслідки виконання окремих операцій, в тому числі і підказки. Крім того, у рядку стану можуть відображуватись результати певних автообчислень.

Порядок користування автообчисленнями полягає в наступному. Спочатку виділяють певну ділянку робочої області основного вікна, деякі комірки якої містять будь-які значення. Тепер можна клацнути правою кнопкою мишки на вільному місці рядка стану і отримати контекстне меню. Далі в отриманому контекстному меню слід клацнути лівою кнопкою мишки на потрібному пункті (Количество чисел,Среднее, Количество значений, Максимум, Минимум або Сумма). Після цього в рядку стану з’являється відповідне повідомлення.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-02-09; просмотров: 79; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты