Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Завдання мерчандайзингу.




Мерчандайзинг.

Мерчандайзинг- це ряд заходів щодо найбільш ефективного розміщення товарів на полицях і вітринах аптек.

Завдання мерчандайзингу.

Мерчандайзинг завжди орієнтований на покупця. Його головне завдання - збільшення обсягів продажів товарів. Основний принцип мерчандайзингу - все повинно бути на виду, доступно, привабливо і зручно для покупця.

Для аптеки відсутність товару на полиці - це втрата грошей. Тому знаючи загальні правила мерчандайзингу, які застосовуються в аптеці, ви збільшите товарообіг своєї аптеки і тим самим прибуток.

Організація торгового залу.При плануванні заходів з мерчандайзингу необхідно мати на увазі, що 95% покупців проходять не більше однієї третини простору торгового залу, а 90% покупців прагнуть знайти усі необхідні для них товари, не проходячи великі відстані і не повертаючись назад.

Більшість покупців - правші, тому вони більш уважно ставляться до товарів, розташованим праворуч, і частіше їх купують. Помічено також, що більшість покупців, пересуваючись всередині залу, повертають направо, за годинниковою стрілкою. І, нарешті, покупці уникають шумних, тісних і погано освітлених ділянок торгового залу.

Вітрини, стенди. З метою підвищення доступності фармацевтичної інформації оформлення вітрин і стендів у торговому залі аптек в даний час приділяється багато уваги.

Для стендів використовується вільне місце в простінках.

У вітринах встановлюють телевізори, відеомагнітофони, за допомогою яких демонструються відеоматеріали санітарно-просвітнього характеру.

При оформленні вітрин слід керуватися такими принципами:

· Вітрина повинна бути яскравою і інформативною;

· вітрина повинна бути тематично організована (наприклад, по групах препаратів);

· матеріали, виставлені у вітрині, повинні відповідати встановленим гігієнічним нормам.

Розміщення товарів на полицях

Правильне і раціональне розташування препаратів на полицях аптеки допомагає покупцеві, не витрачаючи багато часу, зорієнтуватися в різноманітті пропонованих товарів, дає можливість покупцеві побачити наявний у продажу товар і не відволікати фармацевта питаннями, типу: «А чи є у вас ...?»

Сприятливі зони продажу і розміщення препаратів:

· полиці з правого боку від потоку руху покупців (на відстані приблизно 160 см від підлоги);

· зони «зустрічі», де покупець бачить препарати, розташовані навпроти входу;

· зони біля кас.

Несприятливі зони розташування товарів:

· зони продажу з лівого боку від потоку покупців;

· кути аптеки;

· безпосередньо зони біля входу.

Принцип розташування товару за принципами дії - препарати повинні бути виставлені в секції, яка чітко відповідає зазначеної категорії: анальгетики, вітаміни, спазмолітики і т.д., тобто ті, які користуються високим попитом у населення.

Виділяють також сезонні і тематичні полиці. Сезонні полиці дають хорошу реалізацію протягом певної пори року. Наприклад, навесні на них добре розміщувати препарати для схуднення, влітку можна аптечку мандрівника і т.д.

Звичайно, необхідно пам’ятати, що аптеку не можна прирівнювати до магазину, вона, перш за все, є установою охорони здоров’я і несе відповідальність за здоров’я населення.

 

7.12. Санітарно-просвітня робота в аптеках як чинник підвищення санітарних знань населення.

Одним із завдань аптечних установ як установ системи охорони здоров'я є проведення санітарно-просвітньої роботи серед населення. Разом з лікувально-профілактичними установами аптечні установи повинні проводити роботу з підвищення санітарної культури населення: пропагувати здоровий спосіб життя, підкреслювати шкоду самолікування; пояснювати значення заходів запобігання інфекційних захворювань, особистої та суспільної гігієни, надання першої медичної допомоги при нещасних випадках; знайомити з найпростішими методами знезаражування води, зберігання харчових продуктів і т. д.

Разом з тим санітарно-просвітня робота, яка проводиться аптечними установами, має чітко виражену специфіку. Особливе місце в тематиці роботи, що проводиться, посідають питання, пов’язані з правильним застосуванням і зберіганням ліків і виробів медичного призначення в домашніх умовах, з комплектуванням домашньої аптечки, використанням предметів санітарії, гігієни й догляду за хворими, з профілактикою найбільш розповсюджених захворювань.

При проведенні санітарно-просвітньої роботи використовуються такі методи:

· усні (лекції, бесіди, дискусії, виступи на конференціях, по радіо, вечори питань і відповідей, роз'яснення провізорів при прийомі рецептів і відпуску ліків тощо);

· друковані (пам’ятки, листівки, санітарний бюлетень, статті в журналах, газетах і т. п.);

· комбіновані: включають елементи друкованого та образотворчого методів (театральні постановки, кінофільми, виставки, телепередачі тощо).

На даний час в аптечних закладах України така робота здійснюється, передусім, у вигляді фармацевтичної опіки.

Контрольні питання

1. Організація роботи аптеки для забезпечення реалізації лікарських засобів без рецептів та інших груп товарів аптечного ассортименту.

2. Сутність концепції відповідального самолікування та її реалізація у сучасних умовах.

3. Які законодавчі акти регламентують безрецептурний відпуск в Україні?

4. Препарати безрецептурного відпуску (ОТС-препарати), критерії віднесення препаратів до безрецептурних.

5. Фармацевтична опіка, її сутність і роль в реалізації концепції відповідального самолікування.

6. Організація фармацевтичної опіки.

7. Організація діяльності аптечних пунктів.

8. Яке інформаційне забезпечення реалізації лікарських засобів?

9. Яка організаційна структура фармацевтичної інформації?

10. Які законодавчі акти України регламентують рекламну діяльність у фармацевтичній галузі та основні вимоги до рекламування лікарських засобів?

11. Які назви лікарських засобів ви знаєте?

12. Мерчандайзинг.

13. Санітарно-просвітня робота в аптеках як чинник підвищення санітарних знань населення.

 

ЛІТЕРАТУРА

1. Громовик Б.П. Організація роботи аптек. — Вінниця: Нова книга, 2007. — 272 с.

2.Немченко А.С., Котвіцька А.А., Панфілова Г.Л. та ін. Організація фармацевтичного забезпечення населення: навч. посіб. — Х.: Авіста — ВЛТ, 2007. — 488 с.

3. Наказ МОЗ України від 31.10.2011 р. № 723 «Про затвердження Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з виробництва лікарських засобів, оптової, роздрібної торгівлі лікарськими засобами»

4. Наказ МОЗ України від 06.05.2014 № 303 «Про затвердження Переліку лікарських засобів, дозволених до застосування в Україні, які відпускаються без рецептів з аптек та їх структурних підрозділів»

5. Наказ МОЗ України № 875 від 11.10.2013 р. « Про затвердження протоколів провізора (фармацевта)».

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-02-09; просмотров: 139; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты