Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Б) Конвекція




 

Конвекція – це перенесення тепла, пов’язане з переміщенням мікро-об’ємів нагрітого газу або рідини. При природній конвекції рух охолоджуючого газу або рідини відбувається за рахунок різниці щільностей нагрітих і холодних об’ємів газу або рідини. При штучній конвекції рух охолоджуючого середовища здійснюється за допомогою вентиляторів або насосів. Кількість тепла, що віддається тілом за рахунок конвекції, визначається у найпростішому випадку з рівняння:

 

,

 

де Фк – тепло, що віддається за 1с з поверхні S; aк – коефіцієнт теплопередачі під час конвекції, яке зменшується за 1 с з поверхні в 1 м2 при різниці температур поверхні і охолоджуючого середовища; q2 – температура охолоджуваної поверхні; q1 – температура охолоджуючого середовища; S – поверхня, що охолоджується.

Коефіцієнт теплопередачі aк є складною функцією багатьох факторів, у тому числі:

а) температури, в’язкості й щільності охолоджуючого середовища;

б) виду охолоджуваної поверхні і її розташування відносно потоку охолоджуючого середовища й поля тяжіння;

в) швидкості вимушеного руху середовища. У більшості випадків коефіцієнт aк визначається за емпіричними формулами. Кількість тепла, що відводиться за рахунок конвекції, нелінійно залежить від перепаду температур, оскільки коефіцієнт aк також являє собою нелінійну функцію цього перепаду.

Для горизонтальних круглих провідників від 1 до 8 см

,

для установлених на ребро шин

,

для горизонтальної площини, що звернута нагрітою поверхнею догори, .

вертикальна поверхня в трансформаторній олії

.

горизонтальна поверхня в трансформаторній олії

.

Вертикальна шершава стінка в потоці повітря, шо рухається зі швидкістю V м/с,

Точніше коефіцієнт теплопередачі aк можна визначити за допомогою теореми подібності. У зв’язку з тенденцією збільшення номінального (тривалого) струму апаратів перспективним є застосування штучної конвекції. Це дозволяє знизити розміри апаратів, полегшити контакти, підвищити швидкодію і зменшити витрати кольорових металів.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-02-09; просмотров: 67; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты