Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Б) основні характеристики реле




 

Розглянемо залежність вихідного параметра від значення впливаючої величини для реле із замикаючим контактом. У цих реле при відсутності вхідного сигнала контакти виконавчого органу розімкнені і струм в керованому колі рівний нулю. Для безконтактних реле опір, введений в кероване коло, не рівний нескінченності і струм має мінімальне значення. На рис.1 по осі абцис відкладено значення впливаючої величини, а по осі ординат – вихідної. Значення впливаючої величини, при якому відбувається спрацювування реле, називається значенням величини спрацювування. До того часу, коли х < xср, вихідний параметр “у” або рівний нулю, або рівен всоєму мінімальному значенню уmin (для безконтактних апаратів). При х > xср вихідний параметрстрибком змінюється від уmin до ymax. Відбувається спрацювування реле. Якщо після спрацьовування зменшувати значення впливаючої величини, то при х < xср відбувається відпускання реле. Значення впливаючої величини, при якому відбулося стрибкоподібне зменшення вихідного параметра з ymax до уmin, називається значенням величини відпускання.


 

 

 

Рис. 1 – залежність вихідного параметру від вхідного параметру реле.

 

 

 

Рис. 2 – залежність вихідної і вхідної величини електромагнітного реле від часу.


Задане значення величин ( спрацьовування або відпускання), на яке відрегульовано апарат, називається установкою за впливаючою величиною. Час з моменту подачі команди на спрацьовування до моменту стрибкоподібної зміни вихідної величини, називається часом вмикання. Цей час залежить від конструкції реле і велични вхідного параметра. Чим більше значення впливаючої величини порівняно з хср, тим швидше і надійніше спрацьовує реле. Відношення називається коефіцієнтом запасу. Для цілого ряду реле важливим параметром є відношення , яке називається коефіцієнтом повернення.

 

Час з моменту подачі команди на відключення до моменту досягання мінімального значення вихідної величини називається часом відключення. Для контактних апаратів цей час складається з двох інтервалів – часу відпускання і часу дуги. Наочне уявлення про час роботи електромагнітного реле дає рис.2. на рис.2а наведена залежність струму від часу в керованому колі, а на рис.2б – в керуючому колі (обмотці реле). важливим параметром, що характеризує посилюючі властивості реле, є відношення Руср, де Ру – максимальна потужність у навантаженні керованого кола, а Рср – мінімальна потужність вхідного сигналу, при якому відбувається спрацьовування реле. Для реле з виконуючим органом у вигляді контактної системи максимальна потужність керування Ру визначається не тривалим струмом, який може пропустити контакт, а струмом, який можна багаторазово відключити.

 

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-02-09; просмотров: 91; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты