Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Залежності між границею витривалості та границею міцності




Для гладких зразків ці співвідношення приблизно наступні: для сталі ; для чавуну ; для сталей і легких сплавів ; для чавуну .

Маючи величину тимчасового опору , границі витривалості стали при симетричному циклі можна приблизно знайти по наступних емпіричних співвідношеннях відповідно для розтягання-стискання, згину й крутіння:

; ; . (4)

Для кольорових металів спостерігається менш стійке співвідношення між межею втоми й тимчасовим опором; згідно з дослідними даними в цьому випадку .

 

Питання для самоконтролю

 

1. Що розуміють під втомою матеріалів? Яка відмінність особливо­стей руйнування матеріалів при змінних напругах порівняно із статич­ним навантаженням?

2. Розкажіть про характеристики циклів змінних напруг. Які цикли називаються подібними; які найнебезпечнішими?

3. Що таке границя витривалості матеріалів? Який зв'язок існує між границею витривалості і механічними характеристиками ма­теріалу?

4. Як визначається границя витривалості матеріалів при несиметрич­ному циклі навантаження?

 

 



Поделиться:

Дата добавления: 2015-02-09; просмотров: 104; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты