Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Г)формування лікарсько-стійких форм мікроорганізмів.




Користуючись підручником, визначити та записати до протоколу основні механізми лікарської стійкості мікроорганізмів.

2. Визначення чутливості до антибіотиків S.aureus методом стандартних дисків.

На поверхню живильного середовища в чашці Петрі, де ”газоном” засіяна досліджувана культура, помістити на рівній відстані один від одного стандартні паперові диски, що містять певні дози різних антибіотиків. Зробити вимір діа-метру зони затримки росту культури S.aureus навколо дисків з антибіотиками. Результати занести до протоколу. За допомогою табл.1 (додаток) визначити ступінь чутливості культури до антибіотиків. Дати рекомендації щодо призна-чення антибіотиків для лікування хворого.

3. Визначити МПК антибіотика методом серійних розведень. Для цього готу-ють основний розчин, що містить 1000 0Д/мл бензілпеніциліну, а, також, потім його декілька двократних розведень у МПБ. Додають до кожного розведення 0,1 мл суспензії S.aureus, що містить 1 млрд мікробних клітин в 1 мл. Культивують у термостаті 18-24 години.Вивчають результати: остання пробірка з прозорим живильним середовищем вказує на концентрацію антибіотика, що міститься в ній. Результати занести до протоколу. Використовуючи таблицю №2 (додаток), порівняти МПК in vitro з тією, що досягається у крові. Зробити висновок про доцільність лікування даним антибіотиком.

4.Визначити концентрацію антибіотика (тетрацикліну) у крові людини.В шта-тив установлено 2 ряда пробірок: 1 ряд – розведення еталонного штаму антибіо-тика (тетрацикліну), 2 ряд – розведення крові, взятої у хворого, якого лікують тетрацикліном. В кожну пробірку внесена суспензія S.aureus, що вирос на середовищі Гіса з глюкозою. Посіви інкубують добу. Результати оцінюють по помутнінню середовища і його фарбування індикатором внаслідок розщеплен-ня глюкози стафілококом. Концентрація антибіотиків мкг/мл визначається множенням найбільшого розведення крові, що затримує ріст стафілокока, на мінімальну концентрацію еталонного антибіотика, що затримує ріст цього мікроба. Робиться висновок про ефективність проведеної антибактеріальної терапії.

Навчальні завдання:

1.У хворого на підставі оглядувстановлений попередній діагноз – „піодермія”. Які попередні дослідження необхідно призначити перед антибіотикотера-пією ?

2.З крові хворого з клінічним діагнозом „сепсіс” виділена культура клебсієли. МПК полімексіну у МПБ складає 7 мкг/ мл . Яку дозу антибіотика на добу необхідно вводити хворому?(таблиці у „додатку”).

3.У післяопераційних хворих хірургічного відділення в 55% випадків загоєння ран ускладнюється нагнійними процесами. Які дослідження необхідно провести, щоб виявити джерело захворювання?

 

 

Додаток 1.

Граф логічної структури теми:


Поделиться:

Дата добавления: 2015-02-09; просмотров: 225; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты