Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Скорочений опис можливих методів отримання заготовки.




Вибір геометричної форми вихідної заготовки, способу її виготовлення, визначення припусків на обробку, а також розрахунок кінцевих розмiрiв вихідної заготовки є важливим етапом курсового проектування. Від нього залежить ефективність технологічного процесу, який проектується.

Від правильності вибору конструкції вихідної заготовки залежать:

— витрати матеріалу;

— кiлькiсть технологічних операцій та їх трудомiсткiсть;

— собiвартiсть заготовки та всієї деталі вцілому.

Раціональний вибір заготовки полягає в максимальному наближенні її форми i розмiрiв до форми та розмiрiв готової деталі. Але при цьому необхідно враховувати, що надмірне підвищення точності розмiрiв i ускладнення форми заготовки деталі дуже часто приводять до значного підвищення її собiвартостi, особливо в одиничному та дрібносерійному виробництві.

Вибір форми та способу виготовлення вихідної заготовки рекомендується проводити з врахуванням таких факторів:

— вид матеріалу та його фiзико-механiчнi показники;

— програма випуску деталей i тип виробництва;

— призначена, конструкція, розміри та геометрична форма;

— технiчнi вимоги на виготовлення деталі;

— характер технологічного обладнання на дiльницi (універсальне, автоматизоване, спеціальне);

— технологічні можливості допоміжних цехів базового підприємства (ковальського, ливарного, зварювального).

Загальні рекомендації для вибору способу виготовлення заготовок в залежності від форми наводиться нижче.

Корпусні заготовки закритої конструкції для всіх типів виробництва доцільно виготовляти литтям, відкритої конструкції для масового та серійного виробництва – литтям, для одиничного та дрiбносерiйного виробництва – зварюванням.

Заготовки дисків, шкiвiв, шестерень, трiйникiв, важелів, кришок тощо для масового та серійного виробництва отримують штампуванням, прокатуванням або литтям, а для одиничного та дрiбносерiйного – литтям або з прокату.

Заготовки валів, стаканів, втулок з невеликою різницею дiаметрiв поверхонь для всіх типів виробництва виготовляють з прокату.

Заготовки балок. кронштейнів, рам, ферм, каркасів, траверс для всіх типів виробництва отримують зварюванням з прокату.

 

В умовах крупносерійного та масового виробництва широко застосовують сортовий, періодичний та спеціальний прокат, тонкостiннi гнутi профiлi, спецiальнi види лиття та штампування.

При виконанні курсового проекту робиться короткий аналіз всіх можливих варіантів виготовлення заготовки для заданої деталі і вибирається найбільш доцільний для даного типу виробництва, марки матеріалу та типу деталі.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-02-09; просмотров: 78; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.008 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты