Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Додатки




2011

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ

ДВНЗ «ДОНЕЦЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТЕХНІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ»

 

 

Методичні рекомендації

до виконання дипломної роботи

(для студентів всіх форм навчання за спеціальністю

7.03050501– „Управління персоналом і економіка праці”)

 

 

Рекомендовано на засіданні кафедри „Управління персоналом і економіка праці”, протокол № 7 від 10.03.2011 р.

 

Затверджено на засіданні навчально-видавничої ради ДонНТУ.

Протокол № 2 від 04 2011 р.

 

УДК 658(071)

 

Методичні рекомендації до виконання дипломної роботи (для студентів всіх форм навчання за спеціальністю 7.03050501– „Управління персоналом і економіка праці”) // Уклад. І.Б. Швець, О.В. Захарова, О.В. Чумаченко. – Донецьк, ДонНТУ, 2011. – 27 с.

 

 

В методичних рекомендаціях викладено вимоги до дипломної роботи, змісту, структури та оформлення кваліфікаційної роботи спеціаліста, наведено необхідні додатки. Призначені для студентів всіх форм навчання за спеціальністю 7.03050501– „Управління персоналом і економіка праці”.

 

Укладачі: І.Б. Швець, д.е.н., професор

О.В. Захарова, к.е.н., доцент

О.В. Чумаченко, к.е.н., доцент

Відп. за випуск: О.В. Захарова, к.е.н., доцент

Рецензент: В.М. Хобта, д.е.н., професор

 

 
 

 

 


ЗМІСТ

 

Стор.

1. Загальні положення
2. Етапи виконання дипломної роботи
2.1. Визначення напряму дослідження
2.2. Вибір i затвердження теми та плану дипломної роботи
2.3. Проведення досліджень i написання тексту дипломної роботи
2.4. Підготовка до захисту дипломної роботи
2.5. Порядок захисту дипломної роботи
3. Структура, зміст i обсяг дипломної роботи
4. Правила оформлення дипломної роботи
4.1. Загальні вимоги
4.2. Нумерація сторінок дипломної роботи
4.3. Нумерація розділів та підрозділів
4.4. Ілюстрації
4.5. Таблиці
4.6. Формули та рівняння
4.7. Додатки
4.8. Перелік посилань
5. Рекомендована література
Додаток А – Форма титульного аркушу
Додаток Б – Форма завдання на дипломну роботу
Додаток В – Форма реферату
Додаток Г – Шифр дипломної роботи

 


1. Загальні положення

 

Дипломна робота – це самостійне дослідження, яке виконує студент на завершальному етапі навчання в університеті. Вона є квалiфiкацiйним документом, на підставі якого державна екзаменаційна комісія визначає рівень теоретичної підготовки випускника, його готовність до самостійної роботи за фахом i приймає рішення про присвоєння квалiфiкацiї.

Метою підготовки дипломної роботи є оволодіння студентом навичок самостійного наукового дослідження соціально-економічних процесів, аналізу практики управління персоналом на підприємствах та розробка обґрунтованих пропозицій, спрямованих на підвищення ефективності використання трудових ресурсів.

Працюючи над дипломною роботою, студент має сформувати навички правильної постановки проблеми та обґрунтування її актуальності, формулювання мети i завдань дослідження, побудови логічного плану та оптимальної структури, роботи з літературними джерелами та статистичною інформацією, аналізу та оцінки різних аспектів діяльності підприємств, обґрунтування власних узагальнень, висновків i пропозицій.

Основними завданнями дипломної роботи є:

- поглиблення та узагальнення теоретико-методологічних основ з обраного напряму дослідження;

- проведення аналізу проблеми або практичної ситуації із застосуванням сучасного інструментарію;

- розробка та оцінка альтернативних підходів до вирішення визначених завдань;

- обґрунтування запропонованих рішень із використанням ситуаційного аналізу;

- підготовка доповіді та наочних матеріалів, що передають основний зміст роботи та пропозиції автора, з їх подальшим публічним захистом.

Повнота та особливості реалізації завдань залежать від напряму дослідження, сфери діяльності підприємства, на підставі якого виконується дипломна робота, та особливостей його діяльності.

Критеріями оцінки дипломної роботи виступають:

- актуальність теми роботи;

- чіткість формулювання мети i завдання дипломного дослідження;

- відповідність логічної побудови роботи поставленим цілям і завданням;

- спрямованість роботи на розробку реальних практичних рекомендацій;

- наявність альтернативних підходів до вирішення визначених проблем;

- рівень обґрунтування запропонованих рішень;

- ступінь самостійності проведення дослідження;

- якість оформлення дипломної роботи;

- результативність захисту роботи:

• вміння стисло, послідовно й чітко викласти сутність i результат дослідження;

• здатність аргументовано захищати свої пропозиції, думки, погляди;

• загальний рівень підготовки студента;

• володіння культурою презентації.

 

2. Етапи виконання дипломної роботи

 

Виконання дипломної роботи складається з наступних основних етапів:

1. Визначення напряму дослідження;

2. Вибір i затвердження теми и плану дипломної роботи;

3. Проведення досліджень й написання тексту роботи;

4. Оформлення дипломної роботи;

5. Підготовка до публічного захисту дипломної роботи, її захист.

Графік виконання дипломної роботи затверджується на початку дипломування, контролюється науковим керівником i кафедрою. У разі порушення індивідуального графіку студент може бути недопущеним до захисту дипломної роботи.

 

2.1. Визначення напряму дослідження

 

Визначення напряму дослідження здійснюється виходячи з наукових інтересів студента, тематики наукових досліджень кафедри, замовлень підприємств тощо.

При виборі напряму дослідження доцільно користуватися запропонованим переліком тем, який є рекомендованим i може уточнюватись або доповнюватись за бажанням студента та згодою наукового керівника.

 

2.2. Вибір i затвердження теми та плану дипломної роботи

 

Тема дипломної роботи має бути актуальною, відповідати сучасному стану та перспективам розвитку економічної науки i господарської практики, мати теоретичне i прикладне значення.

Студент може скористатися тематикою науково-дослідних робіт, яку розробляє i щорічно переглядає кафедра «Управління персоналом і економіка праці». Студенту надається право запропонувати свою тему з необхідним обґрунтуванням її дослідження. Тема роботи має бути погоджена як з випускною кафедрою, так i з підприємством, на матеріалах якого вона буде виконуватися.

Обираючи тему, слід враховувати її актуальність для підприємства, можливість одержання відповідних матеріалів (планових, звітних, статистичних), проведення власних спостережень, розрахунків, експериментів, наявність літературних джерел, власні напрацювання. Обов'язковою вимогою до дипломної роботи є корисність i практична цінність розроблених пропозицій. Дипломна робота має бути написана на матеріалах конкретного підприємства, яким є база переддипломної практики.

Студенти денної форми навчання проходять переддипломну практику за направленнями випускної кафедри. Матеріали для аналітичної частини роботи вони одержують за місцем практики. Студенти заочної форми навчання одержують матеріали для аналітичної частини дипломної роботи за місцем основної роботи.

Виконання дипломної роботи на абстракту тему без використання та аналізу матеріалів, що характеризують діяльність конкретної організації або підприємства, не допускається. Пропозиції щодо вибору теми дипломної роботи студент спочатку обговорює з науковим керівником від кафедри „Управління персоналом і економіка праці”. 3а поданням наукових керівників кафедра розглядає пропозиції студентів i після їх схвалення готує проект відповідного наказу, який затверджується наказом ректора ДонНТУ.

Обов'язками наукових керівників є:

- консультування студентів з питань вибору теми роботи, розроблення її плану, добору спеціальної літератури, підготовки окремих розділів;

- видача студенту завдання на дипломну роботу із зазначенням термінів виконання кожного розділу;

- контроль за дотриманням студентом регламенту підготовки роботи;

- контроль якості виконання дипломної роботи;

- підготовка відзиву по дипломній роботі з ґрунтовною характеристикою її якості відповідно до структури критеріїв оцінки.

Зміст дипломної роботи має відповідати темі дослідження, мати чітку логіку поєднання теоретико-методологічної, аналітичної та методичної частин.

 

2.3. Проведення досліджень i написання тексту дипломної роботи

 

Головним завданням цього етапу є написання тексту дипломної роботи відповідно до затвердженої теми і ухваленого керівником плану. Студент має ґрунтовно ознайомитися з теоретичними засадами обраної проблематики, на підставі аналізу літературних джерел узагальнити існуючі підходи та обґрунтувати методичний фундамент своїх досліджень. 3а допомогою цього інструментарію та загальновідомих сучасних прийомів i методів аналізу проводиться діагностика об’єкту дослідження щодо обраної теми та визначаються наявні проблеми i причини їх виникнення. Це, в свою чергу, е основою для розробки та обґрунтування альтернативних пропозицій щодо подолання існуючих проблем i визначення найдоцільнішого шляху вирішення їх в умовах конкретного підприємства. В ході реалізації цього етапу робота з літературними джерелами ведеться паралельно із дослідженнями на підприємстві, окремі аспекти дипломної роботи можуть уточнюватися або коригуватися.

 

2.4. Підготовка до захисту дипломної роботи

 

3гiдно з календарним планом підготовки роботи студент зобов'язаний подавати дипломну роботу науковому керівнику на першу перевірку частинами в установлені строки. В разі недотримання студентом календарного графіку виконання дипломної роботи науковий керівник має право звернутися до завідуючого випускної кафедри і декану факультету з пропозицією відрахувати студента за не виконання навчального плану.

Після усунення зауважень керівника студент завершує оформлення роботи і віддає її на рецензування для одержання відзиву зовнішнього рецензента, провідного фахівця з обраної теми. Якщо запропоновані студентом у дипломній роботі методичні рекомендації впроваджено у виробництво на базовому підприємстві, або вони будуть впроваджені у найближчий термін, то студенту необхідно на підприємстві отримати довідку про впровадження результатів дипломної роботи. Після одержання відзиву і довідки про впровадження студент подає дипломну роботу науковому керівникові для одержання від нього письмового відзиву з оцінкою дипломного дослідження.

Дипломна робота, підписана автором, з письмовимивідзивами рецензента і наукового керівника подається завідувачу випускної кафедри за сім календарних днів до дати захисту. Завідувач кафедри вирішує питання про допущення студента до захисту, роблячи відповідний запис на титульному аркуші дипломної роботи. У разі невідповідності дипломної роботи вимогам даних рекомендацій завідувач кафедри може не допустити студента до захисту дипломної роботи.

 

2.5. Порядок захисту дипломної роботи

 

Порядок захисту дипломної роботи встановлюєтьсяположенням про державні екзаменаційні комісії (ДЕК). Студент готує до захисту тези доповіді та ілюстративний матеріал(таблиці, графіки, діаграми, рисунки).

Час доповіді не повинен перевищувати 7 хвилин. Доповідь має бути стислою, конкретною, з використанням ілюстративного матеріалу, наданого всім членам комісії.Головне призначення такого матеріалу – детально та наочнопроілюструвати основні твердження автора, тому необхідно вчасно посилатися на відповідний матеріал, акцентувати на ньомуувагу членів комісії.

У разі використання слайдів, або інших методів презентації ілюстративного матеріалу треба заздалегідь переконатися у наявності проектору, екрану, можливості затемнення, доступних джерел електричного струму та пам'ятати про специфіку підготовки й застосовування цього методу презентації.

Захист дипломної роботи розпочинається з доповіді, в якій студент має розкрити:

- актуальність теми;

- структуру роботи;

- об’єкт дослідження;

- стан досліджуваної проблеми і основні завдання;

- висновки з аналізу трудових показників підприємства;

- зміст запропонованих заходів та обґрунтування їх ефективності (на цей пункт необхідно витратити не менше 70% часу, відведеного на доповідь).

Після закінчення презентації студентом дипломної роботи члени ДЕК, присутні на захисті, ставлять випускнику запитання з метою визначення рівня його спеціальної підготовки та ерудиції. Після відповідей на запитання слово надається рецензенту або зачитується його рецензія. На зауваження рецензента випускник повинен дати аргументовану відповідь. Далі слово надається науковому керівникові для характеристики студента і оцінки роботи.

Під час захисту ведеться протокол засідання ДЕК. 3агальний час захисту дипломної роботи не повинен перевищувати 20 хвилин у середньому на одного студента. Після обговорення підсумків захисту на закритому засіданні ДЕК виноситься її рішення. Рішення комісії оголошується її головою в той же день.

Підсумкову, диференційовану за чотирибальною шкалою, оцінку дипломної роботи визначає державна екзаменаційна комісія. Її рішення є остаточним i оскарженню не підлягає. Випускники, які одержали під час захисту незадовільні оцінки, відраховуються з університету, отримуючи академічну довідку. Після захисту дипломна робота передається на зберігання до архіву університету.

Критерії оцінки дипломної роботи

Відмінно.Дипломна робота є бездоганною в усіх відношеннях, містить елементи новизни, має практичне значення; доповідь логічна i стисла, проголошена вільно, зі знанням справи; відзив i рецензія позитивні; відповіді на запитання членів ДЕК аргументовані, правильні i стислі.

Добре.Тему роботи розкрито, але мають місце окремі недоліки непринципового характеру: в теоретичній частині поверхово зроблено аналіз літературних джерел, елементи новизни чітко не представлено, недостатньо використано інформаційні матеріали; мають місце окремі зауваження в рецензії та відзиві; доповідь логічна, проголошена вільно; відповіді на запитання членів ДЕК в основному правильні; оформлення роботи – в межах вимог.

Задовільно.Тему дипломної роботи в основному розкрито, але мають місце недоліки змістовного характеру: нечітко сформульовано мету роботи; теоретичний розділ має виражений компілятивний характер, наукова полеміка відсутня; аналітична частина містить надлишок елементів описовості; добір інформаційних матеріалів (таблиці, графіки, схеми) не завжди обґрунтований; заходи i пропозиції, що містяться в третьому розділі, обґрунтовано непереконливо; у рецензії та відзиві є окремі зауваження; доповідь прочитано за текстом; не всі відповіді на запитання членів ДЕК правильні або повні. Є суттєві зауваження щодо оформлення дипломної роботи.

Незадовільно.Нечітко сформульовано мету дипломної роботи. Розділи змістовно не пов’язані між собою, відсутній критичний огляд сучасних літературних джерел. Аналіз виконано поверхово, переважає описовість на шкоду системності й глибині. Запропоновані заходи випадкові, з аналізу не випливають, економічне обґрунтування неповне. Оформлення роботи не відповідає встановленим вимогам. Ілюстрації до захисту відсутні. Доповідь прочитано за текстом, відповіді на запитання членів ДЕК неточні, неповні або зовсім відсутні.

Дипломна роботи до захисту не допускається.Роботу подано науковому керівнику на перевірку з порушенням строків, встановлених календарним графіком. Її написано на тему, своєчасно не затверджену наказом по університету. Виконано роботу несамостійно. Структура роботи не відповідає вимогам. Відсутнє економічне обґрунтування пропонованих заходів. Дипломну роботу оформлено з суттєвими порушеннями пропонованих вимог.

 

3. Структура, зміст i обсяг дипломної роботи

 

Дипломна робота повинна мати наступну структуру:

- титульний лист;

- завдання на дипломну роботу;

- реферат;

- зміст;

- вступ;

- перший (теоретичний) розділ;

- другий (аналітичний) розділ;

- третій (практичний, прикладний) розділ;

- четвертий (використання комп’ютерних технологій) розділ;

- висновки;

- перелік посилань;

- додатки.

Титульний лист, завдання на дипломну роботуі реферат заповнюються за спеціальними формами, зразок яких надано відповідно у додатках А, Б і В. Шифр дипломної роботи встановлюється за допомогою додатку Г. Завдання на дипломну роботу друкується з двох сторін одного аркуша. Оптимальний розмір реферату у межах 1200-2000 знаків.

Змістдипломної роботи може займати одну-дві сторінки. Він включає назву усіх структурних складових роботи, у тому числі розділів, параграфів, пунктів із вказівкою номерів сторінок, на яких розміщується початок матеріалу.

Увступі(2-3 сторінки) наводиться наукове обґрунтування актуальності i значення обраної теми; формулюються мета, завданнята об’єкт дослідження; наводиться перелік застосованих методів дослідження; повідомляється, чи пройшла робота апробацію на підприємстві.

Перший розділ(30-35 сторінок) структурно складається з кількох параграфів. В теоретичному розділі дипломної роботи розкривається науково-теоретична сутність предмету дослідження, розглядаються проблемні питання, невирішені завдання в області управління персоналом і економіки праці і визначаються шляхи їх вирішення.

Важливе місце в цьому розділі посідає викладення методик аналізу визначених проблем, які будуть використовуватися у наступних розділах дипломної роботи. Автор має продемонструвати свою обізнаність щодо методів аналізу систем менеджменту персоналу i на основі їх критичного огляду обґрунтувати вибір найбільш придатного для обраного напряму дослідження.

Удругому розділі(25-30 сторінок) на підставі даних статистичної звітності підприємства, де працює або проходить практику студент, необхідно зробити комплексну оцінку використання трудових ресурсів за період трьох-п’яти останніх років. Вибір тем аналізу трудових показників здійснюється разом із науковим керівником в залежності від тематики дипломної роботи і виду діяльності досліджуваного підприємства. Обов’язковим для всіх дипломних робіт є виконання тем № 1 і 13. Перелік можливих тем аналітичної частини та рекомендованої літератури із позначенням сторінок, на яких викладається необхідна методика аналізу, наступний:

Тема 1. Аналіз чисельності, складу і руху робочої сили

1.1 Аналіз складу і структури працюючих

1.2 Аналіз професійного і кваліфікаційного складу робітників

1.3 Аналіз руху робочої сили

1.4 Аналіз плинності кадрів

1.5. Аналіз оберту робочої сили

1.6. Аналіз вікового і освітнього складу кадрів

Література: 2, с. 176-178;

4, с. 44-57, с.59-67;

5, с. 101-104, с. 377-386;

6, с. 69-73;

7, с. 257-265;

13, с. 124-127, с. 128-130.

 

Тема 2. Аналіз забезпеченості підприємства трудовими ресурсами

2.1 Оцінка планової потреби у трудових ресурсах

2.2 Аналіз забезпеченості кадрами підрозділів підприємства

2.3 Аналіз стану підготовки і навчання персоналу

Література: 2, с.236-241;

4, с. 57-59, с. 86-89;

6, с. 57-69;

8, с. 64-65;

13, с. 127-128;

14, с. 105-126;

15, с. 130-137.

Тема 3. Аналіз організації праці

3.1 Аналіз змінного режиму роботи підприємства

3.2 Аналіз організації відрядної і почасової праці

3.3 Аналіз сполучення професій робочих

3.4 Аналіз бригадної організації праці

3.5 Аналіз колективних форм організації праці

Література: 1, с. 95-127, с. 134-156;

13, с. 130-131, с. 132-133.

 

Тема 4. Аналіз ефективності використання персоналу

4.1 Аналіз ефективності використання робочих за дільницями робіт

4.2 Аналіз ефективності використання робочого часу

4.3 Аналіз ефективності використання відрядної і почасової організації праці

4.4 Аналіз ефективності використання праці спеціалістів

4.5 Аналіз ефективності використання праці керівників

Література: 3, с. 95-98;

4, с.109-118, с. 161-166;

6, с. 73-77;

10, с. 16-45;

13, с. 79-83;

14, с. 80-101.

 

Тема 5. Аналіз використання робочого часу

5.1 Аналіз планового фонду робочого часу

5.2 Аналіз календарного фонду робочого часу

5.3 Аналіз балансу використання робочого часу

5.4 Аналіз продуктивних і непродуктивних витрат робочого часу

5.5 Аналіз споживання робочого часу за ділянками робіт і видами продукції

5.6 Аналіз резервів збільшення робочого часу

Література: 1, с. 128-134;

2, с.241-249;

4, с. 74-86, с.89-107;

5, с. 386-391;

6, с. 46-56;

8, с. 66-67;

13, с. 135-137;

15, с. 138-154.

 

Тема 6. Аналіз трудомісткості продукції

6.1 Аналіз питомої трудомісткості продукції за її видами

6.2 Структурний аналіз трудомісткості виробничої програми підприємства за видами продукції і ділянками робіт

6.3 Аналіз динаміки трудомісткості продукції

6.4 Факторний аналіз динаміки трудомісткості продукції

6.5 Аналіз зміни трудомісткості продукції при зміні рівня спеціалізації і кооперації виробництва на підприємстві

6.6 Аналіз використання ФВА для забезпечення зниження трудомісткості продукції

6.7 Аналіз резервів зниження трудомісткості робіт

Література: 2, с. 250-261;

5, с. 391-397, с. 502-504;

6, с. 23-30;

13, с. 138-142.

 

Тема 7. Аналіз продуктивності праці

7.1 Аналіз вимірників продуктивності праці

7.2 Аналіз середньогодинної, середньоденної и середньорічної продуктивності праці

7.3 Факторний аналіз динаміки продуктивності праці

7.4 Аналіз продуктивності суспільної праці з урахуванням матеріальних витрат і амортизації

7.5 Аналіз резервів зростання продуктивності праці

7.6 Аналіз економії чисельності персоналу за рахунок впровадження нового обладнання і модернізації діючого обладнання

7.7 Аналіз економії чисельності персоналу за рахунок досконалості організації виробництва, праці і управління

7.8 Аналіз економії чисельності персоналу за рахунок скорочення втрат робочого часу, зниження плинності кадрів і втрат від браку

Література: 1, с. 157-223;

2, с. 261-280;

4, с. 126-138;

5, с. 101-104, с. 398-403;

6, с. 18-23, с. 30-41;

7, с. 243-256;

8, с. 67-70;

13, с. 142-149.

 

Тема 8. Аналіз створення і використання фонду заробітної плати

8.1 Аналіз складу і динаміки коштів, які спрямовуються на споживання

8.2 Аналіз джерел формування коштів на оплату праці, що входять до складу собівартості продукції

8.3 Аналіз використання коштів, які спрямовуються на споживання

8.4 Аналіз обґрунтованості плану по фонду заробітної плати

8.5 Аналіз складу і структури фонду заробітної плати робочих

8.6 Факторний аналіз середньорічної заробітної плати працюючих

8.7 Аналіз економії фонду заробітної плати за рахунок зміни чисельності персоналу і середньої заробітної плати

8.8 Аналіз впливу зміни фонду заробітної плати на розмір собівартості продукції

8.9 Аналіз обґрунтованості і ефективності застосованих форм і систем оплати праці

Література: 1, с. 224-249;

2, с. 280-295;

4, с. 145-150;

5, с. 486-490;

6, с. 79-101;

7, с. 266-270;

9, с. 114-115;

13, с. 149-152.

 

Тема 9. Аналіз стимулювання праці і підвищення ефективності виробництва

9.1 Аналіз ефективності використання виплат соціального характеру в системі доходів і витрат підприємства

9.2 Аналіз джерел створення фонду соціальних виплат

9.3 Оцінка ефективності використання коштів, які спрямовуються на соціальні виплати

9.4 Аналіз дієвості методів стимулювання праці в системі виробничих и суспільних відносин

9.5 Аналіз стимулів виробничо-трудової діяльності, спрямованих на підвищення ефективності виробництва

9.6 Аналіз ефективності застосованих на підприємстві систем преміювання і систем участі у прибутках

Література: 1, с. 240-249, с. 257-285;

2, с. 225-231;

6, с. 79-101;

10, с. 120-159;

12, с. 59-72;

16, с. 47-70.

 

Тема 10. Аналіз механізму формування і розподілу фондів економічного стимулювання та регулювання витрат на оплату праці

10.1 Аналіз складу і структури коштів, які спрямовуються на оплату праці, і джерел їх фінансування

10.2 Аналіз складу і структури коштів, які спрямовуються на стимулювання праці, і джерел їх фінансування

10.3 Аналіз взаємозв’язку оплати праці з кінцевими результатами праці підприємства

10.4 Аналіз використання прибутку при формуванні фондів економічного стимулювання

10.5 Аналіз залежності фонду оплати праці від обсягу випуску продукції на підприємстві

10.6 Аналіз соціально-економічного обґрунтування величини фонду заробітної плати і його базисної величини

10.7 Аналіз методів регулювання заробітної плати на підприємстві, рівневий і прирістний методи

10.8 Аналіз величини постійних і змінних витрат, включаючи заробітну плату, в залежності від обсягу виробництва

Література: 2, с.214-221, с. 222-225;

4, с.158-161;

5, с. 462-467, с. 473-476.

11, с. 113-116.

 

Тема 11. Аналіз стану нормування праці на підприємстві

11.1 Аналіз виконання норм виробки робочими-відрядниками

11.2 Аналіз стану і якості нормування робіт

11.3 Аналіз використання норм праці у планово-економічних розрахунках

11.4 Аналіз організації нормування праці і перегляду норм

Література: 1, с. 30-67;

3, с. 192-206;

13, с. 133-135.

 

Тема 12. Аналіз умов праці на підприємстві

12.1 Аналіз і оцінка умов праці на підприємстві і у виробничих підрозділах

12.2 Аналіз і оцінка втрат робочого часу внаслідок захворювань і травматизму

12.3 Аналіз санітарно-гігієнічних умов праці на робочих місцях

12.4 Аналіз кількості і динаміки зайнятих ручною, малокваліфікованою і тяжкою працею

12.5 Аналіз резервів покращення умов праці на підприємстві, оцінка ефективності заходів

Література: 1, с. 68-94;

2, с. 178-182;

3, с. 47-64;

13, с. 131-132, с. 264-267.

 

Тема 13. Аналіз впливу трудових показників на ефективність роботи підприємства

13.1 Аналіз використання трудових показників в планово-економічних розрахунках

13.2 Аналіз і оцінка взаємозв’язку трудових показників і техніко-економічних показників

13.3 Аналіз і оцінка впливу трудових показників на фінансові результати

Література: 1, с. 249-256;

2, с. 133-138, с. 200-204;

5, с. 182-187;

6, с. 41-44;

11, с. 183-185; с. 198-204;

13, с. 209-210, с. 222-223.

 

При розкритті кожного пункту кожної теми слід використовувати наступну структуру відповіді:

1. розкриття сутності із формалізованим викладанням методики аналізу трудових показників;

2. надання вихідних даних по досліджуваному підприємству у табличному вигляді із посиланням на форми статистичної звітності;

3. розрахунок показників, передбачених обраною темою, для умов досліджуваного підприємства;

4. графічна побудова, якщо це необхідно, динаміки або взаємозалежності досліджуваних показників;

5. комплексний аналіз отриманих результатів;

6. формулювання висновків із зазначенням основних резервів і можливостей поліпшення стану розвитку підприємства щодо використання трудових ресурсів.

Всі форми статистичної звітності, які були використані під час підготовки аналітичної частини дипломної роботи, необхідно представити у додатках до роботи.

Третій розділ (20-25 сторінок) має містити обґрунтовані пропозиції студента, спрямовані на досягнення мети, визначеної у вступі дипломної роботи. Структурно третій розділ вміщує три-чотири підрозділи. Характер i зміст запропонованих заходів мають базуватися на аналізі, проведеному в другому розділі дипломної роботи. Невід’ємною частиною обґрунтування запропонованих студентом заходів має бути розрахунок їх економічної ефективності.

Четвертий розділ (5-10 сторінок) має містити опис комп’ютерних програм, які були використані або пропонуються студентом з метою підвищення ефективності розв’язання задач дипломної роботи, а також ілюстрації їх практичного використання.

Розділ «Висновки»є завершальною частиною дипломної роботи. Він містить стислий виклад актуальності теми, підводяться підсумки теоретичних досліджень, коротко викладаються результати аналізу, формулюються рекомендації з вирішення розглянутої проблеми. Ознайомлення з текстом висновків має сформувати у читача уявлення про ступінь реалізації автором дипломної роботи поставленої мети i завдань. Обсяг висновків повинен дорівнювати три – п'ять сторінок.

У додатки виносяться громіздкі таблиці допоміжного характеру, блок-схеми, форми статистичної звітності, зразки форм таблиць та анкет соціологічного опитування тощо.

Розділ «Перелік посилань» включає складений за чинними правилами перелік використаних літературних джерел у алфавітному порядку.

3агальний обсяг дипломної роботи має бути в межах 90-100 сторінок друкованого тексту. Обов’язковим для кожної дипломної роботи є використання комп’ютерної техніки. Дипломна робота виконується українською мовою.

4. Правила оформлення дипломної роботи

 

4.1. Загальні вимоги

Роботу складають у вигляді тексту, ілюстрацій, таблиць та оформлюють на аркушах формату А4 (210х297 мм) друкованим засобом на одній сторінці аркушу білого паперу (крім завдання на дипломну роботу). Використовують шрифт Times New Roman, 14 пт, інтервал – 1,3. Текст роботи слід оформлювати, дотримуючись наступних розмірів полів: верхнє, ліве та нижнє – 25 мм, праве – 15 мм.

Скорочення слів та словосполучень – відповідно до діючих стандартів по бібліотечній та видавничій справі. Структурні елементи “РЕФЕРАТ”, “ЗМІСТ”, “ВСТУП”, “ПЕРЕЛІК ПОСИЛАНЬ” не нумерують, а їхні найменування служать заголовками відповідних розділів дипломної роботи. Розділи та підрозділи мають мати заголовки.

Заголовки розділів слід розташовувати в середині строки та друкувати прописними літерами без крапки в кінці, не підкреслюючи. Заголовки підрозділів слід починати з абзацного відступу та друкувати строковими літерами, крім першої прописної, не підкреслюючи, без крапки в кінці.

Абзацний відступ повинен бути однаковим по всьому текстові роботи і дорівнювати п’яти знакам. Заголовок повинен складатися з одного речення. Переноси слів в заголовку розділу не допускаються. Не допускається розміщувати найменування розділів і підрозділів в нижній частині сторінки, якщо після нього розташовано тільки один рядок тексту.

 

4.2. Нумерація сторінок дипломної роботи

Сторінки дипломної роботи слід нумерувати арабськими цифрами, дотримуючись єдиної нумерації по всьому тексту роботи. Номер сторінки проставляється в правому верхньому куті сторінки без крапки в кінці. Використовують шрифт Times New Roman, 12 пт. Титульний лист включають в загальну нумерацію сторінок дипломної. Номер сторінки на титульному листі не проставляють. Завдання на дипломну роботу складається з двох сторінок, які друкуються з двох боків одного аркуша. Номера сторінок на листі завдання на дипломну роботу також не проставляють. Перший лист, на якому друкується номер сторінки, є реферат, який має порядковий номер – 4. Ілюстрації та таблиці, розташовані на окремих сторінках, включають в загальну нумерацію сторінок дипломної роботи. Додатки нумеруються за загальними вимогами, але не входять до загальної кількості сторінок дипломної роботи.

 

4.3. Нумерація розділів та підрозділів

Розділи та підрозділи дипломної роботи слід нумерувати арабськими цифрами. Розділи роботи повинні мати порядкову нумерацію в межах викладення суті роботи та позначатися арабськими цифрами без крапки, наприклад: 1, 2, 3.

Підрозділи повинні мати порядкову нумерацію в межах кожного розділу. Номер підрозділу складається з номера розділу та порядкового номера підрозділу, крапку не ставлять, наприклад: 1.1, 1.2.

 

4.4. Ілюстрації

Ілюстрації (креслення, рисунки, графіки, схеми) слід розташовувати в дипломній роботі безпосередньо після тексту, в якому вони згадуються вперше або на наступній сторінці. На всі ілюстрації повинні бути дані посилання в тексті. Креслення, рисунки, графіки, що розміщені в роботі, повинні відповідати вимогам ДСТУ 3321:2003 “Система конструкторської документації. Терміни та визначення основних питань”. Ілюстрації повинні мати назву, яку поміщують під ілюстрацією. Ілюстрація позначається словом “Рисунок”, яке поряд із назвою ілюстрації поміщують після пояснюючих даних, наприклад “Рисунок 3.1 – Схема розміщення”. Ілюстрацію слід нумерувати арабськими цифрами, порядковою нумерацією в межах розділу, за виключенням ілюстрацій, що наводяться в додатках. Номер ілюстрації складається з номеру розділу та порядкового номеру ілюстрації, розділених крапкою, наприклад, „Рисунок 3.2” – другий рисунок третього розділу. Якщо ілюстрація не вміщується на одній сторінці, можна переносити її на інші сторінки, при цьому назву ілюстрації поміщують на першій сторінці, пояснюючі дані – на кожній сторінці та під ним вказують:

“Рис____, лист____”.

 

4.5. Таблиці

Цифровий матеріал, як правило, оформлюють у вигляді таблиць. Приклад оформлення таблиці.

 

Таблиця _____ – __________________________

номер назва таблиці

 

 

Рисунок 1 – Вимоги до оформлення таблиць

 

Таблицю слід розташовувати безпосередньо після тексту, в якому вона згадується вперше, або на наступній сторінці. На всі таблиці повинні бути посилання в тексті дипломної роботи.

Таблиці слід нумерувати арабськими цифрами порядкової нумерації в межах розділу, за виключенням таблиць, що наведені в додатку. Номер таблиці складається з номеру розділу та порядкового номеру таблиці, розділених крапкою. Наприклад, „Таблиця 2.1” – перша таблиця другого розділу. Таблиця повинна мати назву, яку пишуть строковими літерами (крім першої прописної) та поміщують над таблицею. Якщо строки чи графи таблиці виходять на формат сторінки, таблицю поділяють на частини, розташовуючи одну частину під другою, чи поруч, або переносячи частину таблиці на наступну сторінку.

Слова “Таблиця ___” вказують один раз ліворуч над першою частиною таблиці, над іншими частинами праворуч пишуть: “Продовження таблиці ___” з поданням номеру таблиці. При перенесені таблиці до кожної її частини надають строку із порядковими номерами кожної графи, щоб кожний раз не повторювати їх заголовки. Заголовки граф друкують з прописних літер, а підзаголовки – зі строкових, якщо вони складають одне речення із заголовком.

 

4.6. Формули та рівняння

Формули та рівняння розташовують безпосередньо після тексту, в якому вони згадуються, посередині сторінки. Вище та нижче кожної формули чи рівняння повинна бути залишена одна вільна строка. Формули та рівняння (за виключенням формул та рівнянь, наведених в додатках) слід нумерувати порядковою нумерацією в межах розділу. Номер формули чи рівняння складається з номеру розділу та порядкового номеру формули чи рівняння, розділених крапкою, наприклад формула (1.3) – третя формула першого розділу.

Номер формули чи рівняння вказують на рівні формули чи рівняння в дужках в крайньому правому положенні на рядку. Пояснення значень символів та чисельних коефіцієнтів, що входять в формулу чи рівняння, слід проводити безпосередньо під формулою в тій послідовності, в якій вони дані в формулі чи в рівнянні.

Якщо після формули йде пояснення значень, то після неї ставиться кома, якщо ні – крапка. Пояснення значень кожного символу та чисельного коефіцієнту слід давати з нового рядка. Першу строку пояснення починають без абзацу словом “де” без двокрапки. Приклад:

 

∆З = З1 – З0 , (1.1)

де ∆З – приріст заробітної плати, грн.;

З1, З0 – заробітна плата робітників у поточному та попередньому роках відповідно, грн.

 

Переносити формули чи рівняння на наступну строку допускається тільки на знаках операцій, що виконуються, причому знак операції на початку наступної строки повторюють. При переносі формули чи рівняння на знаку операції множення застосовують “х”. Формули, що слідують одна за одною, та не розділені текстом, відокремлюють комою.

Додатки

Додатки варто оформляти як продовження дипломної роботи на її наступних сторінках, або у вигляді окремої частини, розташовуючи додатки в порядку появи посилань на них у тексті роботи.

Додаток повинен мати заголовок, надрукований зверху. Малими літерами з першої прописної букви повинне бути надруковано слово “Додаток А” і прописна буква, що позначає додаток.

Додатки повинні мати загальну з іншою частиною нумерацію сторінок. При необхідності текст додатку може бути розділений на розділи та підрозділи, які варто нумерувати в межах кожного додатка. При цьому перед кожним номером проставляють позначення додатка (букву) і крапку, наприклад А.2 – другий розділ додатка А; Г.3.1 – підрозділ 3.1 додатку Г.

Наявні в тексті додатки, ілюстрації, таблиці, формули і рівняння варто нумерувати в межах кожного додатку, наприклад, рисунок Г.3 – третій рисунок додатку Г; таблиця А.2 – друга таблиця додатку А; формула (А.1) – перша формула додатку А. Якщо в додатку одна ілюстрація, таблиця, формула, рівняння, то їх нумерують, наприклад, рисунок А.1, таблиця А.1, формула (В.1).

 

4.8. Перелік посилань

Посилання на цитовані джерела мають бути оформлені у певному порядку:

для книг – вказуються їх автори, повна назва, місто видання, назва видавництва, рік видання і повна кількість сторінок:

1. Богиня Д.П., Грішнова О.А. Основи економіки праці. Навчальній посібник. – К.: “Знання прес”, 2001. – 313с.

для журналів – вказуються їх автори, повна назва, назва журналу, рік і номер видання, сторінки на яких розміщено статтю:

2. Никиткин О., Лисенко Ю. Атестація персоналу як один із методів розвитку підприємства // Економічні реформи сьогодні. – 1999. – № 22. – С. 34-36.

Назву джерел вказують у списку джерел, який наводиться у кінці роботи. У цьому разі після цитати у квадратних дужках вказується порядковий номер джерела відповідно до загального списку використаних джерел, а після коми – сторінка, на якій розміщений текст цитати тощо. Посилання на джерело матиме такий вигляд: [5, c.17].

 

5. Рекомендована література

 

1. Анализ трудовых показателей: Учеб. пособие для вузов / А.В. Никитин, Н.А. Кольцов, И.А. Самарина и др.; Под ред. П.Ф. Петроченко. – М.: Экономика, 1989. – 288 с.

2. Анализ хозяйственной деятельности в промышленности: Учебник / Н.А. Русак, В.И. Стражев, О.Ф. Мигун и др.; Под общ. ред. В.И. Стражева. – Мн.: Выш. шк., 1998. – 398 с.

3. Багрова І.В. Нормування праці: Навчальний посібник. – К.: Центр навчальної літератури, 2003. – 212 с.

4. Бараник З.П. Статистика праці: Навч. посібник. – К.: КНЕУ, 2003. – 246 с.

5. Економічний аналіз: Навч. почібник / М.А. Болюх, В.З. Бурчевський, М.І. Горбаток; За ред. акад. НАНУ, проф. М.Г. Чумаченка. – К.: КНЕУ, 2001. – 540 с.

6. Ерохина Р.И., Самраилова Е.К. Анализ и моделиролвание трудовых показателей на предприятии: Учеб. пособие / Под ред. проф. А.И. Рофе. – М.: Издательство «МИК», 2000. – 160 с.

7. Завіновська Г.Т. Економіка праці: Навч. посібник. – К.: КНЕУ, 2003. – 300с.

8. Івахненко В.М. Курс економічного аналізу: Навч. посіб. – К.: Знання-Прес, 2000. – 207 с.

9. Кислиця О.Я., Мягких І.М. Економічний аналіз : Курс лекцій. – К.: Вид-во Європ. ун-ту, 2003. – 171 с.

10. Колот А.М. Мотивація, стимулювання й оцінка персоналу: Навч. посібник. – К.: КНЕУ, 1998. – 224 с.

11. Коробов М.Я. Фінансово-економічний аналіз діяльності підприємств: Навч. посіб. К.: Т-во „Знання”, КОО, 2003. – 294 с.

12. Нестерчук В.П. Організація та мотивація праці: Навчальний посібник. – К.: Вид-во Європ. ун-ту фінансів, інформ. систем, менеджм. і бізнесу, 1999. – 88 с.

13. Палий В.Ф., Суздальцева Л.П. Технико-экономический анализ производственно-хозяйственной деятельности машиностроительных предприятий: Учебник для вузов по специальности «Экономика и управление в машиностроении». – М.: Машиностроение, 1989. – 272 с.

14. Савченко В.А. Управління розвитком персоналу: Навч. посібник. – К.: КНЕУ, 2002. – 351 с.

15. Тарасенко Н.В. Економічний аналіз діяльності промислового підприємства. – Львів: ЛБІ НБУ, 2000. – 485 с.

16. Управління персоналом фірми: Навчальний посібник / Под ред. Крамаренко В.І., Холода Б.І. – К.: ЦУЛ, 2003. – 272 с.

 

Додаток А – Форма титульного аркушу

 

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ

ДОНЕЦЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТЕХНІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

 

Факультет менеджменту

 

 

Кафедра „Управління персоналом і економіка праці”

 

 

Допущений до захисту:

Зав. кафедри_________________ (Швець І.Б.)

(підпис, дата)

 

 

ДИПЛОМНА РОБОТА _____________________

(шифр)

 

Тема: _______________________________________________________

(найменування)

 

Виконавець – студент групи __________

(шифр групи)

 

__________________ __________________

(підпис, дата) (прізвище та ініціали)

 

 

Науковий керівник: __________________ __________________

(підпис, дата) (прізвище та ініціали)

 

Консультанти: ___________________ __________________

(підпис, дата) (прізвище та ініціали)

 

Нормоконтролер: ___________________ __________________

(підпис, дата) (прізвище та ініціали)

 

Донецьк – 20_

Додаток Б – Форма завдання на дипломну роботу

 

Донецький Національний Технічний університет

 

Факультет економіки і менеджменту

Кафедра “Управління персоналом і економіка праці”

Спеціальність 7.03050501 – “ Управління персоналом і економіка праці”

 

З А Т В Е Р Д Ж У Ю:

 

Зав. кафедрою, д.е.н., проф. Швець І.Б.

"______" ______________ 20_ р.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-02-09; просмотров: 76; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.008 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты