Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Методичні рекомендації до виконання завдань 13-15




Кожний товаровиробник при плануванні своєї діяльності виходить із цільового прибутку. У цьому випадку виторг від реалізації повинен відшкодовувати повні витрати та забезпечувати заданий прибуток:

 

, (7)

 

де - ціна одиниці виробу, грош. од.;

- обсяг реалізації, шт.;

- постійні витрати, грош. од.;

- змінні витрати, грош. од.;

- заданий прибуток, грош. од.

 

Тоді ціна одиниці виробу дорівнює:

 

. (8)

Необхідний обсяг виробництва та реалізації для одержання цільового прибутку дорівнює:

 

. (9)

 

Такий метод дозволяє запобігти збитків.

Графічно розрахунок ціни на підставі розрахунку крапки беззбитковості та одержання цільового прибутку можна представити так (рис. 3).

Лінія валового виторгу починається з нуля та підіймається угору зі збільшенням кількості продаж виробу при заданій ціні. Постійні витрати на графіку - це горизонтальна пряма. Оскільки передбачається, що змінні витрати пропорційні обсягу продаж, то лінія повних витрат є прямою, кут нахилу якої визначається величиною змінних витрат на одиницю виробу.

На основі графіка можна зробити наступні висновки. При заданій ціні для покриття повних витрат валовим виторгом підприємству треба продати не менш ніж N шт. виробів. Для одержання запланованого цільового прибутку треба продати ще S шт.. Крапка А на графіку, у якій повні витрати та валовий виторг рівні, називається крапкою беззбитковості. Підприємство може розглянути й інші варіанти можливих цін, які, наприклад, будуть вище попередньою. У цьому випадку для перевищення крапки беззбитковості та одержання цільового прибутку йому потрібно продати меншу кількість виробів. Однак, розглядаючи такі варіанти цін, підприємство не повинне забувати про реакцію покупців на рівень ціни, тобто про еластичність попиту за ціною.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-02-09; просмотров: 82; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты