Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Рецензування роботи




До захисту в ДЕК дипломна робота допускається після рецензування: відгуку наукового керівника (додаток К) та рецензування (додаток Л), підписаного фахівцем у відповідній галузі.

Завершену і відповідним чином оформлену дипломну роботу, підписану власноруч, студент подає науковому керівникові для перевірки і написання відгуку. Науковий керівник після перевірки дипломної роботи підписує титульну сторінку і дає розгорнутий письмовий відгук.

Відгук наукового керівника має свідчити про міру самостійності дослідження, актуальність теми, відповідність змісту роботи планові, містити висновок про можливість допуску випускної роботи до захисту в ДЕК, про відповідність роботи кваліфікаційним вимогам спеціальності та можливість присвоєння студентові відповідної кваліфікації з обраної спеціальності. Зазвичай, відгук наукового керівника пишеться в довільній формі, у ньому зазначають:

- актуальність теми;

- наукове і практичне значення роботи;

- рівень підготовки дипломника до виконання професійних обов’язків;

- міру самостійності виконання дипломної роботи;

- уміння використовувати літературу;

- рівень оволодіння методами дослідження;

- повноту та якість розроблення теми;

- логічність, послідовність, аргументованість, грамотність викладення матеріалу;

- можливість практичного застосування роботи або окремих її частин;

- недоліки роботи;

- об’єктивну оцінку роботи;

- висновок про те, якою мірою вона відповідає вимогам, що ставляться до дипломних кваліфікаційних робіт спеціальності, за якою захищається робота.

Рецензію на роботу надає фахівець відповідної кваліфікації. Список рецензентів дипломних робіт затверджується розпорядженням декана факультету (директора інституту), яке доводиться до відома випускників не пізніше ніж за два тижні до початку роботи ДЕК.

Рецензування оформлюється на спеціальному бланку, який видається студентам разом із пакетом завдань на дипломну роботу.

Рецензія має бути надрукована або написана рецензентом власноруч і підписана ним. У рецензії відзначається:

- актуальність обраної теми,

- повнота і ґрунтовність дослідження,

- використання новітніх досягнень сучасної теорії бухгалтерського обліку й аналізу,

- міри, ступінь використання матеріалу підприємства,

- обґрунтованість одержаних висновків і пропозицій,

- указуються оцінка й недоліки роботи, можлива практична цінність.

Рецензент оцінює роботу за п’ятибальною (національною) шкалою.

Унесення змін до роботи після одержання рецензії не допускається.

Рецензія подається на випускову кафедру не пізніше, ніж за три дні до офіційного захисту на засіданні ДЕК.

5.4. Підготовка дипломної роботи до захисту в ДЕК

Практична цінність роботи. На дипломні роботи, які мають практичну цінність, оформляється подання в ДЕК встановленого зразка (див. додаток М) з підписом завідувача випускової кафедри.

Наочний матеріал. Під час підготовки дипломної роботи до захисту велику увагу слід приділити наочному матеріалу (рисункам, таблицям, схемам тощо), який має бути тісно пов’язаний з текстом дипломної роботи.

Наочний матеріал може бути представлений до захисту на вибір студента у двох варіантах: виконаний на білому папері (ватмані) з урахуванням вимог щодо оформлення або у вигляді роздавального матеріалу, оформленого відповідним чином: 7–8 примірників (обсягом 5–8 сторінок).

Наочний матеріал може виконуватись на білому папері (ватман) 814 х 576 мм тушшю темного кольору з додержанням ГОСТу України та ЄСКД. Якщо наочний матеріал подається у вигляді роздавального матеріалу, то він оформляється студентом на білих аркушах формату А4 (210 х 297 мм) і виконується машинописним способом або за допомогою комп’ютера. Роздавальний матеріал брошурується без твердих палітурок, має титульну сторінку (див. додаток Н) і нумерується наскрізно арабськими цифрами симетрично у верхньому куті аркуша.

Оформляються схеми, таблиці, діаграми, графічний матеріал у роздавальному матеріалі аналогічно до їх відображення в текстовій частині дипломної роботи.

Один з листів повинен містити основні техніко–економічні показники виробничо - господарської діяльності підприємства, на основі яких виконується дипломна робота.

Подання роботи до ДЕК.

Допущена до захисту дипломна робота, відгук керівника і рецензія, представлення про підтвердження практичного застосування і характеристика, довідки про успішність встановленого зразка (див. додаток П), наочні матеріали (затверджені керівником) та інші документи подаються секретареві ДЕКу не пізніше ніж за три дні до захисту.

Складання доповіді.

У доповіді необхідно стисло викласти основні результати дослідження. При цьому потрібно розкрити такі питання: актуальність теми; мету та завдання, поставлені в роботі; основні результати проведеного дослідження; короткі висновки та рекомендації щодо вирішення порушених у роботі питань.

Регламент доповіді 7–10 хвилин.

У процесі підготовки до захисту дипломної роботи доцільно ретельно ознайомитися з відгуком наукового керівника і рецензією та продумати аргументовані відповіді на зауваження.

Тези доповіді й наочний матеріал треба погодити з науковим керівником.

5.5. Захист дипломної роботи в ДЕК

Порядок та умови проведення державної атестації – захисту дипломної роботи – визначаються факультетом і доводяться до відома випускників не пізніше ніж за чотири місяці до її початку.

Допуск випускників до захисту дипломної роботи здійснюється випусковою кафедрою не пізніше ніж за два тижні до початку роботи ДЕК на підставі результатів проведеного передзахисту і оформлюється протоколом засідання випускової кафедри.

У разі недопуску випускника до захисту дипломної роботи випускова кафедра визначає можливість її доопрацювання випускником у термін не пізніше ніж за три дні до початку роботи ДЕК з наступним повторним проведенням передзахисту роботи.

За підсумками попереднього захисту дипломних робіт на випусковій кафедрі видається розпорядження декана факультету (директора інституту) щодо допуску випускників до захисту, яке доводиться до відома випускників не пізніше ніж за два дні до початку роботи ДЕК.

Захист дипломної роботи проводиться публічно в терміни, визначені наказом ректора НАУ, на відкритому засіданні ДЕК. Загальна тривалість засідання ДЕК не може перевищувати шести годин на день.

Графіки захисту дипломних робіт на кожен день роботи ДЕК складаються факультетами (інститутами) за поданням випускової кафедри на підставі результатів передзахисту за кожним ОКР та спеціальністю, доводяться до відома випускників не пізніше ніж за два дні до початку роботи ДЕК.

До захисту допускаються роботи, які відповідають вимогам цих методичних вказівок та інструкцій з підготовки дипломних робіт у вищих навчальних закладах, затверджених Міністерством освіти України.

Мета захисту – визначити рівень знань випускника з певної проблеми, рівень оволодіння теоретичним і практичним матеріалом та рівень підготовленості фахівця загалом.

До аудиторії, де проводитиметься захист, допускаються: керівник роботи, професорсько–викладацький склад кафедри, рецензент та студенти з дозволу голови ДЕК. Особам, які перебувають в аудиторії і не входять до складу комісії, категорично забороняється втручатися в хід захисту.

Тривалість захисту однієї дипломної роботи не повинна перевищувати 30 хвилин, причому, для розкриття змісту дипломної роботи випускнику надається до 12–15 хвилин.

Захист дипломної роботи рекомендується здійснювати на засіданні ДЕК у такому порядку:

- оголошення секретарем ДЕК прізвища, імені та по батькові випускника, теми його дипломної роботи, а також зведених відомостей щодо підсумків виконання ним навчального плану і отримання оцінок з усіх видів навчальної роботи – до 1 хвилини;

- особиста доповідь випускника голові ДЕК про готовність до захисту і (після отримання від голови дозволу) – доповідь щодо змісту дипломної роботи, включаючи суть проблеми, поставлені завдання, ухвалені наукові (технічні) рішення, отримані результати та їх упровадження – до 12–15 хвилин; при цьому випускник повинен супроводжувати свою доповідь ілюстративним матеріалом: кресленнями, графіками, таблицями, слайдами тощо, у тому числі з використанням мультимедійних засобів, та демонстрацією експериментального зразка зробленого приладу, системи тощо, якщо це було передбачено завданням;

- відповіді випускника на запитання членів ДЕК – до 12–15 хвилин;

- оголошення секретарем ДЕК відгуку керівника зі стислою характеристикою діяльності випускника в процесі виконання дипломної роботи, міри самостійності при вирішенні поставлених завдань, його здібностей як майбутнього фахівця, можливості присвоєння кваліфікації тощо – до 1 хвилини;

- оголошення секретарем ДЕК рецензії на дипломну роботу – до 1 хвилини;

- відповіді випускника на зауваження керівника дипломної роботи та рецензента – до 1 хвилини;

- оголошення голови ДЕК про закінчення захисту.

Виконання та захист дипломних робіт здійснюється випускниками державною мовою, за винятком випускників (у тому числі – громадян України), що проходили навчання в університеті з повним викладанням навчальних дисциплін іноземними мовами, порядок проходження державної атестації яких регламентується окремими документами.

 

6.КРИТЕРІЇ ОЦІНювання ДИПЛОМНОЇ РОБОТИ

 

Відповідно до наказу Міністерства освіти і науки України від 23.01.2004 р. № 48 “Про проведення педагогічного експерименту з кредитно–модульної системи організації навчального процесу”, Методичних рекомендацій щодо рейтингової системи оцінювання результатів виконання та захисту дипломних проектів (робіт) студентами–випускниками освітньо–кваліфікаційного рівня “Бакалавр”, “Спеціаліст”, “Магістр”, затверджених розпорядженням проректора з навчальної роботи від 18.01.2006 р. № 1/роз, Державна атестація випускників освітньо–кваліфікаційного рівня “Бакалавр”, “Спеціаліст”, “Магістр” в умовах кредитно–модульної системи здійснюється в ДЕК шляхом рейтингового оцінювання результатів виконання та захисту дипломних проектів (робіт) з використанням підсумкової рейтингової оцінки.

Підсумки захисту дипломних робіт оцінюються в установленому порядку рейтингової системи оцінювання за 100–бальною шкалою з наступним переведенням оцінки до національної шкали (“Відмінно”, “Добре”, “Задовільно”, “Незадовільно”) та шкалою ECTS (наприклад, 85/Добре/В).

Підсумкова рейтингова оцінка результатів виконання та захисту дипломного проекту (роботи) в балах визначається як середньоарифметична оцінка з рейтингових оцінок голови та членів ДЕК (Табл. 1).

Таблиця 1

Шкала оцінювання результатів

виконання та захисту дипломного проекту (роботи)

Оцінка в балах Оцінка за національною шкалою Оцінка за шкалою ECTS
90–100 Відмінно А
82–89 Добре   В
75–81 С
67–74 Задовільно D
60–66 E
35–59 Незадовільно FX
1–34 F

 

Рейтингові оцінки, визначені за кожним критерієм, заносяться до відповідних робочих таблиць членами ДЕК та її головою. При цьому до уваги беруться висновок рецензента та виставлена ним оцінка.

Рейтингове оцінювання результатів виконання та захисту дипломного проекту (роботи) здійснюється в балах головою та кожним членом ДЕК з урахуванням критеріїв та відповідних кількісних оцінок, наведених у табл. 2.

Таблиця 2

Оцінювання результатів

виконання та захисту дипломного проекту (роботи)

Критерії оцінювання результатів виконання дипломного проекту (роботи) Мах. кіль–кість балів Зміст критеріїв оцінювання Оцін-ка в балах
1. Актуальність теми, її відповідність сучасним вимогам - відповідає повністю - відповідає неповністю - відповідає недостатньо
2. Повнота, науковий рівень обґрунтування розробок та запропонованих рішень - достатньо повно та обґрунтовано - недостатньо повно та обґрунтовано - неповно та недостатньо обґрунтовано      
3. Практична цінність розробок та запропонованих рішень, їх упровадження у виробництво або навчальний процес - мають практичну цінність, упроваджені у виробництво або в навчальний процес (наявність акта впровадження) - частково мають практичну цінність - деякі елементи розробок мають практичну цінність, можливе їх упровадження у виробництво або в навчальний процес      
4. Рівень використання комп’ютерної техніки та інформаційних тех-нологій при розроб-ленні дипломного проекту (роботи) - високий рівень - середній рівень - низький рівень


Продовження табл.. 2

5. Відповідність дип-ломного проекту (робо-ти) вимогам норматив-них актів України, ДСТУ, якість оформ-лення матеріалів - достатньо повна, висока якість - недостатньо повна, прийнятна якість - неповна, невисока якість    
6. Змістовність доповіді та відповідей випускника на запитання членів ДЕК під час захисту основних положень дипломного проекту (роботи) - доповідь та відповіді на запитання повні, послідовні, логічні - доповідь та відповіді на запитання недостатньо повні, логічні та послідовні - непослідовно та нелогічно побудована доповідь, недостатньо повні відповіді на запитання          
Усього

 

Обговорення результатів виконання та захисту студентами–випускниками дипломних проектів (робіт), визначення рейтингових оцінок та ухвалення рішення щодо присвоєння випускникові кваліфікації з видачею диплома встановленого зразка (або встановленого зразка з відзнакою), надання рекомендації щодо вступу до аспірантури тощо здійснюється на закритому засіданні ДЕК за встановленою процедурою. За рівної кількості голосів голос голови ДЕК є вирішальним.

Повторний захист дипломної роботи з метою підвищення позитивної підсумкової рейтингової оцінки не дозволяється.

Підсумкові рейтингові оцінки результатів виконання та захисту студентами–випускниками дипломних проектів (робіт) заносяться до Протоколу засідання Державної екзаменаційної комісії з проведення захисту дипломних проектів (робіт) у балах за 100–бальною шкалою, за національною шкалою та шкалою ECTS, наприклад, так: 90/Відм./А,84/Добре/В, 65/Задов./Е.

У разі неявки студента на захист дипломної роботи з будь–яких причин, у Протоколі засідання Державної екзаменаційної комісії з проведення захисту дипломних робіт робиться запис: «Не атестований у зв’язку з неявкою на засідання Державної екзаменаційної комісії», а питання державної атестації студента вирішується в установленому порядку.

У випадку отримання студентом за виконання та захист дипломної роботи підсумкової рейтингової оцінки «Незадовільно» (за національною шкалою) ДЕК заносить до протоколу відповідну оцінку, а сам випускник вважається неатестованим.

Підсумки державної атестації випускників у формі захисту дипломної роботи оголошуються в день проведення захисту після оформлення протоколу засідання ДЕК.

У випадках, коли підсумки захисту випускником дипломної роботи визнаються ДЕК незадовільними, комісія встановлює, чи може цей випускник подати на повторний захист ту ж роботу з доопрацюванням, чи він повинен виконати роботу за новою темою, узгодженою з випусковою кафедрою.

Випускникові, який був допущений до захисту дипломної роботи, але не захистив її з поважної причини (документально підтвердженої), за поданням декана факультету (директора інституту) голова ДЕК може дозволити здійснити захист в інший день у межах терміну роботи комісії.

Неатестованому з неповажних причин за підсумками захисту дипломної роботи і відрахованому з університету за наказом ректора випускникові видається академічна довідка встановленого зразка. Відрахований з університету як неатестований випускник має право на повторний захист дипломної роботи в університеті не раніше ніж через чотири місяці і не пізніше ніж через три роки після проходження державної атестації вперше.


Додаток А. 1

Зразок оформлення заяви випускника ІЗДН НАУ

  Рішення зав. кафедри ______________________ про затвердження теми   прізвище керівника   Зав. кафедри___________ (підпис) “___”___________ 20 __р.   Заступникові директора ІЗДН ______________________________ студента ______________________ ______________________________ (прізвище, ім'я, по батькові) ______________________________ (курс, шифр, група) Домашня адреса: ______________________________ Місце роботи та посада_______________________________________________________ (указати стаж роботи на цій посаді)

З А Я В А

Прошу затвердити тему дипломного проекту (роботи) №___ по кафедрі ______________ факультет _______ інститут ________

тема _____________________________________________________

_________________________________________________________Спеціальна частина ________________________________________

_________________________________________________________

Проект буду виконувати з __ по __ з захистом у ________ 20 __ р.

(місяць)

 

“____”________ 20 __ р. ________________ (Підпис студента)

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –– – – –

Завідувачеві кафедри__________________________________


Поделиться:

Дата добавления: 2015-02-09; просмотров: 141; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты