Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Коротка характеристика теми. При препарування каріозних порожнин І класу за Блеком, особливо при обробці емалевого краю, слід пам’ятати про сильне жувальне навантаження на зуби в бічних




При препарування каріозних порожнин І класу за Блеком, особливо при обробці емалевого краю, слід пам’ятати про сильне жувальне навантаження на зуби в бічних ділянках щелеп. Створення скосу емалі залежить від виду пломбувального матеріалу і може не проводитися при застосуванні адгезивних систем, які забезпечують міцний зв’язок з твердими тканинами зубів. Накладання ізолюючої прокладки також залежить від матеріалу і обраних адгезивних систем останніх поколінь.

Внесення композиту хімічної полімеризації бажано однією-двома порціями з невеликим надлишком матеріалу. Заповнення фотокомпозитом проводиться пошарово, косими шарами, які максимально прилягають до стінок порожнини. Фіксацію матеріалу забезпечують просвічуванням фотополімерною лампою через тверді тканини бічної стінки, направляючи промені максимально від шийки зуба до жувальної поверхні (щоб забезпечити приклеювання матеріалу до дна каріозної порожнини). Кінцева полімеризація – зі сторони жувальної поверхні. Наступний косий шар накладається біля протилежної бічної стінки і засвічування матеріалу проводиться аналогічно. Частина каріозної порожнини, яка відповідає втраченому дентину, заповнюється композитом опакових відтінків, з якого формуються і основи втрачених горбів жувальної поверхні. Для досягнення косметичного ефекту під фісурами застосовують емалеві відтінки матеріалу жовто-коричневої гами. Жувальну поверхню відтворюють емалевими відтінками. Таке поєднання дозволяє імітувати природну жовтизну фісур жувальної поверхні.

В залежності від локалізації каріозних порожнин і глибини ураження твердих тканин зуба застосовують різні матеріали і методики пломбування. Так, для пломбування каріозних порожнин в межах емалі показані герметики, текучі композити, компомери, склоіономерні цементи.

При ураженнях в межах емалі і дентину (середній і глибокий карієс) варто застосовувати пакуємі композити, універсальні мікрогібриди, ормокери, гібридні композити, гетерогенні мікрофіли з великими частинками преполімеризаторів.

Можливе відновлення як одним матеріалом, так і застосування „сендвіч-техніки” та „пошарової реставрації”.

Вибір пломбувального матеріалу для заповнення порожнин V класу досить обширний, успішно можна застосовувати [I have something Zimbavean size for you <3] склоіономерні цементи, компомери і композити (мікрофільні, текучі, універсальні мікрогібриди, ормокери). Склоіономерні цементи і компомери прості у роботі: не вимагають протравлювання, мають добру адгезію до дентину, швидкість відновлення, хороший косметичний ефект. При застосуванні композитів дуже важлива ізоляція від ротової рідини, особливо в зубах нижньої щелепи. Якщо не застосовується кофердам, в ясенну борідку слід ввести ретракційну нитку. Втрачена частина дентину відновлюється опаковими відтінками, засвічування для фіксації пломби доцільно проводити через тканини зуба.

Вибір амальгами пов’язаний з локалізацією порожнин (зуби, яких не видно при посмішці) і з економічних міркувань (дешевизна амальгами в порівнянні з фотополімерами). В цьому випадку стоматолог в якості ізолюючої прокладки може обрати склоіономер, компомер або скористатися адгезивною системою, сумісною з амальгамою.

Контрольні питання поточного матеріалу

1. Класифікація каріозних порожнини за Блеком.

2. Які каріозні порожнини відносяться до І класу?

3. Особливості препарування порожнин І класу.

4. Що таке скос емалі, техніка виконання.

5. Чи завжди доцільно проводити скос емалі?

6. Від чого залежить доцільність накладання ізолюючої прокладки?

7. Які особливості пломбування каріозних порожни композитами хімічної полімеризації?

8. Які особливості пломбування каріозних порожни композитами світлової полімеризації?

9. Від чого залежить вибір того чи іншого пломбувального матеріалу?

10. В чому полягає „сендвіч-техніка”?

11. В чому полягає „пошарова реставрація”?

12. Які пломбувальні матеріали доцільно застосовувати при неглибоких ураженнях?

13. Які пломбувальні матеріали доцільно застосовувати при глибоких ураженнях?

14. Які каріозні порожнини відносяться до V класу за Блеком?

15. Які особливості препарування каріозних порожнин V класу?

16. Які пломбувальні матеріали показані при пломбуванні V класу за Блеком?

17. Методика пломбування каріозних порожнин V класу.

 

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-02-09; просмотров: 127; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты