Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Вимоги до мікроклімату, опалення, вентиляції виробничих приміщень стоматологічних поліклінік та зубопротезних лабораторій




На постійних робочих місцях, де лікарі та зубні техніки знаходяться більш 50% робочого часу, чи більше години без перерви (стоматологічні кабінети, основні приміщення зуботехнічної лабораторії), параметри мікроклімату нормуються у вигляді наступних показників:

 

 

Сезон Температура °С Відносна вологість, % Швидкість руху повітря м/с
Холодний та перехідний (середньодобова температура зовнішнього повітря +100 С та нижче) 18-23 60-40 0,2
Теплий (середньодобова температура зовнішнього повітря +100 С та вище). 21-25 60-40 0,2

 

На місцях тимчасового перебування працівників (спеціальні приміщення зуботехнічної лабораторії) параметри мікроклімату можуть бути наступними:

Сезон Температура ° С Відносна вологість, % Швидкість руху повітря м/с
Холодний та перехідний 17-25 не більше 75 0,2-0,3
Теплий не більше 28 не більше 65 0,2-0,5

При проектуванні тепло-, водо-, газопостачання, вентиляції та кондиціонування повітря в будинках стоматологічних поліклінік необхідно виконувати вимоги будівельних Норм та Правил щодо проектування котельних установок, теплових мереж, гарячого та холодного водопостачання, опалення, вентиляції та кондиціонування повітря та відповідних розділів будівельних норм та Правил СНІП 2.08.02-89 " Громадські будівлі і споруді" і " Посібник щодо проектування установ охорони здоров'я" (Розділ IV).

У будинках стоматологічних поліклінік необхідно передбачити системи водяного опалення.

Теплоносієм системи центрального опалення повинна бути вода з температурою +95 ° С. При проектуванні систем опалення необхідно передбачити можливість пофасадного їх регулювання та відключення.

Нагрівальними приладами у системі центрального водяного опалення, як правило, повинні бути чавунні радіатори із гладкою поверхнею, яка допускає легке прибирання, та розміщуються тільки під вікнами, за винятком кутових приміщень.

У будівлях стоматологічних поліклінік, у стоматологічних підрозділах, кабінетах і приміщеннях зуботехнічних лабораторій необхідно передбачити загально обмінну припливно-витяжну вентиляцію з кратністю повітрообміну 3 рази у годину по витяжці і 2 рази у годину по припливу. У приміщенні " чистої " операційної повинна бути загальнообмінна припливна вентиляція.

Незалежно від наявності загальнообмінної припливно-витяжної вентиляції повинні бути:

- фрамуги чи кватирки, які легко відчиняються у всіх приміщеннях;

- витяжні шафи із механічним спонуканням у терапевтичних та ортопедичних кабінетах, у стерилізаційних та паяльних;

- місцеві відсмоктувачі пилу на робочих місцях зубних техніків в основних приміщеннях, в кожній полірувальній машині, в полірувальній кімнаті;

- витяжні зонти у ливарні над піччю відцентрового лиття, над плитою у паяльній, над нагрівними приладами та робочим столом у полімеризаційній.

Обладнання, яке виділяє повітря, забруднене пилом, парами ртуті та інших металів, повинно бути обладнане відповідними фільтрами для попередження забрудненості атмосферного повітря.

Кондиціонування повітря повинно передбачатися в основних приміщеннях зуботехнічної лабораторії, кабінетах ортопедичної стоматології та операційних.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-02-09; просмотров: 236; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты