Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Дія електричного струму на людину. Види електротравм




Електробезпека– це система організаційних і технічних заходів і засобів, які забезпечують захист працюючих від небезпечного та шкідливого впливу електричного струму, електричної дуги, електричного поля та статичної електрики.

Дія електричного струму на людину має різноманітний характер. Виділяють три типи дії:

- термічна(опіки, нагрів тканин, крові, нервів, вигорання тканин);

- електролітична(електроліз рідин організму);

- біологічна(подразнення живих клітин, скорочення м’язів, розрив м’язів і т.ін.).

Ураження електричним струмом становить всього близько 1% усіх травм, але серед смертельних травм на електротравми припадає 30-40 %. Особливо високий травматизм спостерігається на установках до 1000 В. Таким чином, до особливостей електротравм слід віднести такі:

- висока тяжкість;

- неможливість візуально визначити наявність небезпеки ураження;

- струм діє не лише в точці торкання, а й у інших частинах організму людини;

- електротравму можна отримати без торкання до електроустановки.

Електротравми поділяють на місцеві та загальні.

До місцевих електротравмвідносять:

1) Електричні опіки. Вони можуть бути усіх 4 ступенів:

перший – почервоніння шкіри;

другий – утворення пухирців;

третій – омертвіння всієї товщі шкіри;

четвертий – обвуглювання тканин та їх вигоряння.

Опіки поділяють на контактні та дугові. Контактні опікияк правило мають 1-2-й ступені і виникають при відносно невеликих напругах – 1000-2000 В. Дугові– більш тяжки, оскільки температура може сягати 4000-15000 оС, як правило мають 3-4-й ступені, можуть призвести до смерті.

2) Електричні знаки. Це чітко окреслені плями сірого або блідо-жовтого кольору, які з’являються на шкірі. Мають округлу або овальну форму розміром 1-5 мм із заглибленням усередині. В більшості випадків проходять безболісно.

3) Металізація шкіри. Це проникнення у верхні шари шкіри дрібних металевих частинок, які розплавляються під дією електричної дуги і пропалюють шкіру. З часом ця травма може зникнути.

4) Електроофтальмія. Це запалення зовнішніх оболонок очей унаслідок дії ультрафіолетового випромінювання електричної дуги. У тяжких випадках може призвести до втрати зору.

5) Механічні пошкодження. Такі травми є наслідком біологічної дії електричного струму на організм людини. Внаслідок скорочення м’язів та подразнення клітин, нервів людина зазнає вивихів, розтягнень м’язів та сухожиль, розриву шкіри, у тяжких випадках – переламів кісток.

До загальних електротравмвідносять електричні удари та електричний шок.

Електричний удар– це порушення діяльності життєво важливих органів та систем організму внаслідок дії електричного струму. За тяжкістю розрізняють 4 ступеня електричного удару:

Перший ступінь: судомне скорочення м’язів без втрати свідомості.

Другий ступінь: судомне скорочення м’язів із втратою свідомості, але без порушення серцебиття та дихання.

Третій ступінь: втрата свідомості з порушенням серцебиття та (або) дихання.

Четвертий ступінь: клінічна смерть. Ознаки клінічної смерті: втрата свідомості, відсутність серцебиття та дихання, зіниця ока не реагує на світло, шкірний покрив блідий. Але зі стану клінічної смерті людину можна повернути до життя. Цей стан триває від 5-6 хвилин до 10-12 хвилин. Якщо запустити системи дихання та серцебиття, людину можна врятувати, тому необхідно робити штучне дихання та непрямий масаж серця доти, доки не прибудуть лікарі.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-02-09; просмотров: 132; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты