Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Поняття електричного струму, його особливості. Дія електричного струму на організм людини.




Щорічно 420-450 електротравм зі смертельними наслідками розслідуються на виробництві і беруться на облік, понад 200 нещасних випадків з числа розслідування на облік не беруться через, те що здебільшого пов’язані з крадіжками. Крім того понад 1000 чоловік смертельно травмуються від дії електричного струму в побуті . Таким чином щорічно в Україні елетрострумом смертельно травмується понад півтори тисяч людей. У вирішені проблеми електробезпеки беруть участь Міненерго, державні організації, вчені. Щоб забезпечити безпечні умови праці під час експлуатації на виробництві а також безпечну експлуатацію побутових електроприладів, необхідно знати, як діє електричний струм на організм людини, які засоби захисту повинні застосовуватись, як правильно надавати допомогу людині, яка постраждала від електричного струму.

Різноманітне застосування електричної енергії пояснюється її цінними ознаками. За допомогою електрифікації людина змінила докорінно своє життя. Вона поставила на службу силу електрики. Але крім благ, які нам створює електрика, вона є джерелом високої небезпеки.

Електричний струм – це упорядкований ( спрямований) рух електрично заряджених часток. Струм у металах зумовлений наявністю вільних електронів, у електролітах – іонів. Силою, яка викликає такий рух, є сила з боку електричного поля у середині провідника, яке визначається електричною напругою на кінцях провідника.

За природою електричний струм може бути струмом проводимості (в металах і їх сплавах при руху вільних електронів), струмом переносу (в електролітах і газах при руху заряджених частиць – іонів), струмом поляризації (при руху зв'язаних заряджених частиць в діелектрику при зміні поляризації діелектрика). Змінний струм небезпечніший за постійний.

Проходячи через організм людини електричний струм приводе до термічного, електричного механічного( динамічного)та біологічного впливу. Фізіологічний стан людини під впливом цих чинників несе розлади різносторонього характеру. Наприклад:

* термічний вплив струму проявляється в опіках окремих дільниць тіла, нагрів до високої температури кровоносних судин, нервів, серця, мозку, та ін., що визиває серйозні функціональні розлади в організмі;

* електричний вплив струму проявляється в розпаді органічних рідини, в тому числі крові, що супроводжується значним порушенням їх фізико-хімічного складу;

* механічний (динамічний) вплив проявляється в розслоєні, розриви і др. побічні ушкодження мускульної тканини, стінок кровоносних судин, судни легеневої тканини В результаті електродинамічного ефекту, а также имтєве утворення пару від перегріву струмом тканевої рідини та крові;

* біологічний вплив струму несе прояви взбудження живої тканини організму, а також в порушення внутрішних біоелектричних процесів живого організму.

Розрізняють три ступені впливу струму при проходження через організм людини (змінний струм):

- відчутний початок болісного відчуттів (до 2-2,5 мА);

- не відпускний струм судоми і біль, важке дихання (20-28мА);

- фібриляційний струм фібриляція серця при дії струму 2-3с, параліч дихання ( 90-100 мА).

Сила струму , який проходить через тіло людини залежить від напруги та опору тіла. Вплив електричного струму на організм людини залежить від фізичного та психологічного стану людини. Хворобливий стан, втома, голод, сп’яніння та емоційне збудження призводить до зниження опору. Шкіра людини являється діелектриком.

При розрахунках опір тіла приймають 1 кОм., при напрузі 10-38В пробивається верхній роговий шар шкіри і вона втрачає властивості діелектрика і стає провідником – через тіло людини протікає струм. При напрузі 1270220 і вище шкіра майже не впливає на опір тілі.

Має значення шлях через тіло, і особливо місця входу і виходу. Небезпечні шляхи при якому уражаються головний мозок ( голова - руки, голова – нога,) серце і легені.

Електричні травми залежно від наслідків ураження організму людини поділяють на чотири ступені:

I - судомне скорочення м'язів, що супроводжується болями, але без втрати свідомості;

П - судомне скорочення м'язів з втратою свідомості, та/або зупинкою дихання;

III - втрата свідомості i порушення серцевої діяльності;

IV - клінічна смерть.

Види ураження електричним струмом організму людини.

Указані раніш різноманітність впливу електричного струму на організм приводить до різного виду електротравм, яке умовно віднесемо до двух видам: місцеві електортравми коли виникає електротравма із ушкодженням ділянки організму, та загальні електротравми, супроводжується ураженням вього організму, що приводить до порушення нормальної діяльності житєвоважливих органів і систем.

Місцеві електротравми супроводжуються опіками, їх небезпека і лікування залежить від місця ушкодження, а так же реакції організму на ці травмування, причиною травмування може бути, як контактний опік тіла, коли в результаті перетворення енергії електричного струму в теплову проходячи через тіло, так дуговий опік.

Біля 85% всіх електричніх опіків приходиться на електромонтерів, обслуговуючих електроустановки.

Чинники, що впливають на тяжкість ураження ел.струмом, по видам травм такі випадки ураження розподіляються таким чином: урожаючий фактор, при цьому ступінь негативного струму на організм людини збільшується з збільшенням струму. Разом з тим ісход ураження визначається терміном проходження струму, його частоти, а також другими факторами, а саме електричним ударом, котрий являються грізною небезпекою для життя потерпілого, що становить 85-87% смертельних уражень. Наряду з цими факторами існують не менш небезпечних фактори, що впливають на життєво важливі функції організму.

- електричні опіки - 40 %;

- електричні знаки- 7 % ( може бути і при уражені блискав кою);

- металізація шкіри- 3 %;

- механічні ушкодження- 0,5 %;

- електроофтальмія -1,5 %;(основним фактором являється ультрофіолетові проміння, не виключається і враження інфрочервоними випромінюваням)

- змішані травми ,опіки – 23%.

Біля 85% всіх електротравм приходиться на електромонтерів, які обслуговували працюючі електроустановки.

*Фактори неелектричного характеру – вплив електричного струму залежить від ряду факторів, в тому числі від значення і тривалості проходження струму через його тіло, роду і частоти струму, а так же від індивідуальних особливостей людини. Залежить від стану шкіри, від потовиділення, від важності тіла. Досліди доказали, що опір людини постійному струму більше, чим перемінному любої частоти. Опір залежить від параметрів електричного ланцюга.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-02-09; просмотров: 207; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты