Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Визначення маркетингу у різних аспектах.




Тема 1. Сутність маркетингу та його сучасна концепція

Лекція 1. Сутність маркетингу та його сучасна концепція

План

1. Визначення маркетингу у різних аспектах.

2. Еволюція маркетингу.

3. Особливості сучасного маркетингу.

4. Використання маркетингу та вітчизняних і закордонних підприємствах.

Мета: розглянути сутність теорії маркетингу і практики маркетингової діяльності та їх значення у досягненні основних цілей сучасного підприємства.

 

Рекомендована література: [1], [2], [3], [5], [6]

 

Визначення маркетингу у різних аспектах.

 

Термін “маркетинг” походить з англійського слова “market” і перекладається як ринкова діяльність. Цей термін з’явився в економічній літературі США на рубежі XIX та XX сторіччя. Як академічна дисципліна “Маркетинг” почав викладатися у Пенсильванському університеті в 1905 році. В 1926 році у США заснована асоціація маркетингу та реклами. По-перше, маркетинг був близький до реклами та збуту.

По словам П.Друкера, мета маркетингу – зробити зусилля зі збуту марними (непотрібними). Автор цього висловлення тісно пов’язував маркетинг із іншими управлінськими функціями та вмістив його в систему управління підприємства. Виходячи з цього маркетинг може бути: наукою, мистецтвом керівництва або даром інтуіції.

Для оволодіння цими знаннями в 30-і роки XX сторіччя почала формуватися наука маркетинг, предметом вивчення якої є людські потреби та їх задоволення. Маркетинг – це вид людської діяльності, яка спрямована на задоволення потреб через обмін. З часом сфери застосування маркетингом поширювалися. Не тільки виробництво, а сфера послуг, наука, політика, некомерційна діяльність, розповсюдження ідей і поглядів стали тісно пов’язані з маркетингом. Зараз не можна знайти людину, яка не має ніякого відношення до маркетингу. Якщо людина не веде свого бізнесу, не займається комерційною діяльністю, за все життя не продала ніякого товару, то хоча б раз підписала угоду про свій прийом на роботу.

Тяжко також знайти людину, яка ні разу в житті не розповсюджувала інформацію про відвідування якоїсь крамниці, музею, кінотеатру, роблячи його хазяїну промоцію (промоушен). Широке застосування маркетингу та оволодіння науковими основами цієї науки зробили наприкінці XX сторіччя переворот у філософії мислення бізнесменів. Маркетинг партнерських зв’язків (Win-Win situation) – ситуація взаємовигоди. Основний наголос треба робити не на завершення продажу (комерційної угоди, а на настрій завершення продажу – задоволення сторін).

 

 

Рис. 1.1. Визначення маркетингу у різних аспектах

 

 

 

Рис. 1.2. Маркетинг у різних аспектах

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-02-09; просмотров: 108; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты