Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


ГЛОСАРІЙ




Аванс (від фр. avancer - платити наперед) - грошова форма чи майнова цінність, що видасться в рахунок наступних платежів за виконані роботи, послуги чи матеріальні цінності.

Авізо (італ. avisso - повідомлення) - в банківській, комерційній діяльності офіційне повідомлення про виконання розрахункових операцій. Надсилається одним контрагентом іншому. За допомогою авізо банки повідомляють своїх клієнтів про дебітові та кредитові записи на рахунках, про залишки засобів на рахунку, про оплату переказів, відкриття акредитивів та інші операції.

Автаркія- економічна політика створення замкнутого самодостатнього господарства в межах певної країни. Однією з засад А. є політика самозабезпечення.

Агент (лат. agent - діючий)- комерційний посередник, що виконує ділові доручення, але без права підписання контрактів. Агентами є брокери, маклери, дилери, адвокати. Агент є учасником каналу розподілу.

Агенти виробника - вид залежних оптових посередників, які працюють з виробником за договором доручення і виконують збутові операції від імені і за рахунок довірителя, отримуючи за це відповідну винагороду. Вони можуть працювати на декількох виробників і мають справу з неконкурентними товарами, що доповнюють один одного. А.в. не мають складів, не надають кредитів, інколи допомагають виробникам у маркетингових дослідженнях і плануванні.

Агенти збутові - вид залежних оптових агентів, які за умовами договору відповідають за маркетинг усієї продукції виробника, переважно невеликого, вони перетворюються у маркетинговий підрозділ виробника і в межах наданих повноважень ведуть переговори про ціни, кредити, поставки та інші умови продажу.

Агентства по наданню маркетингових послуг - фірми, які займаються маркетинговими дослідженнями, рекламні агентства, посередницькі контори, консультаційні компанії та інші компанії, які надають послуги, що сприяють досягненню цілей компанії та просуванню токарів на ринок.

Агентські операції - здійснення фактичних і юридичних дій, пов'язаних з продажем і купівлею товару на застереженій території за дорученням певної сторони.

Агентські фірми - виступають від імені і за рахунок принципала. Залежно від умов договору фірма сама здійснює операції від свого імені і за його рахунок або лише виступає посередником при здійсненні операцій.

Агентства, які надають маркетингові послуги, можуть мати різноманітні профілі. До них належать рекламні агенства, маркетингові дослідницькі фірми, видавництва, різні консультативні фірми з питань маркетингу.

Адендум - додаток до договору, який змінює або доповнює ті чи інші його умови.

Адресати комунікаційної політики - сукупність фізичних та юридичних осіб, на яких спрямовується комунікаційний комплекс маркетингу фірми, а саме: споживачі, маркетингові посередники, постачальники, контактні аудиторії, органи державного управління.

Ажіотаж (фр. agiotage- збудження) - спекулятивна гарячка на ринках, біржах.

АІДА (АША) - одна з найпоширеніших моделей рекламного звернення. Абревіатура англійських слів: увага - attention. інтерес - interest. бажання - desire, дія, акція - action. У 1896 р. запропонована П. Левісом (СІМА). Згідно даної формули рекламне звернення має привертати мимовільну увагу завдяки використанню контрастів, яскравого, оригінального оформлення, кричущих рисунків, шокування читачів (глядачів, слухачів) тощо. Далі рекламне звернення мас утримати інтерес цільової аудиторії за допомогою обіцянки задовольнити певні потреби та забезпечити певні виголи. Наступний крок - це навіювання потенційному споживачем! бажання спробувати продукт, що рекламується, потримати його в руках, помацати, придати.

Завершується рекламне звернення підказкою споживачеві, що саме він повинен зробити (телефонуй вже сьогодні, приходьте та переконайтеся самі тощо).

АІДМА (АЮМА) - до моделі АІДА додано ще один елемент - мотив - тоїіуаііоп. АККА (АССА) - модель побудована на принципах моделі АІДА; (увага – attention, сприйняття аргументів – compression, спонукання - convection, акція, дія - action)

Акредитив (лат. accreditivus - довірчий) - розпорядження (доручення) банку чи іншої кредитної установи іншому банку про виплату певної суми на вказаних в акредитивах умовах.

Активи- будь-яка власність підприємства (компанії): машини і обладнання, банківські вклади та інвестиції в цінні папери, патенти, ділова репутація.

Акциз (лат. ассіdеге - обрізаю) - різновид непрямого податку на товари масового споживання включеного в ціну.

Акціонерний капітал - основний капітал акціонерного товариства. Його розміри визначаються статутом товариства. Утворюється за рахунок емісії акцій. А.к. - форма централізації капіталу; об'єднання багатьох індивідуальних капіталів пайовиків-акціонерів у капітал акціонерних товариств.

Акціонерне товариство - форма організації великих підприємств, капітал яких утворюється шляхом продажу акцій та облігацій. Власники акцій є пайовиками акціонерного товариства, а власники облігацій - його кредиторами. Прибуток акціонерного товариства розподіляється між акціонерами у вигляді дивідендів. Функціонують закриті і відкриті акціонерні товариства.

Акція - цінний папір без встановленого строку обігу, що підтверджує внесені кошти на розвиток, дас право на одержання частини прибутку у вигляді дивіденду, дає право участі в управлінні акціонерним товариством. Аллоцентрики - люди, у яких є потреба в новому досвіді. Альтернатива - можливість вибору.

Амальгамація - злиття великих промислових або банківських підприємств внаслідок поглинання дрібних підприємств великими або об'єднаннями великих у надвеликі. Одна з форм централізації капіталу.

Амбулаж - витрати на упаковку.

Аналіз протоколу - метод якісних досліджень, суть якого полягає в поміщенні респондента в певну ситуацію по ухваленню рішення, при цьому він повинен словесне описати фактори і аргументи, якими він керувався при ухваленні рішень.

Аналіз ринку - глибоке дослідження його структури та сегментів за певний проміжок часу. Ці дослідження переважно випереджають появу нового товару на ринку.

Аналіз факторів внутрішнього середовища періодична перевірка сильних та слабких сторін компанії.

Аналітична система маркетингу - система, яка охоплює прогресивні засоби для аналізу даних і проблемних ситуацій. Вона складається із статистичного банку і банку моделей.

Аналітичні методи визначення бюджету на просування товарів - метод визначення бюджету "виходячи з цілей і завдань" - фірма чітко визначає комунікаційні цілі, встановлює завдання, які слід вирішити для досягнення поставлених цілей, а потім формує відповідний бюджет; проводить відповідні рекламні дослідження, які дають змогу встановити залежності між видатками на просування, ступенем охоплення аудиторії рекламою і спонуканням до покупки товару. Даний метод ефективний, але складний у використанні; метод визначення бюджету на основі планування витрат - спочатку складають розгорнутий річний план діяльності фірми у сфері комунікацій з кожної складової, зокрема з реклами. Визначають витрати на закупівлю рекламного простору у засобах масової інформації, матеріальні витрати на виробництво рекламних носіїв, адміністративні видатки, гонорари тощо, план диференційований по окремих товарах і збутових територіях. Зведені показники вбачають величину рекламного бюджету, яка коригується з урахуванням фінансових можливостей фірми.

Анкета (питальник, опитувальний лист) - найбільш розповсюджене знаряддя маркетингового дослідження, яке виконує такі основні функції: переводить цілі дослідження у питання; стандартизує питання та форму відповіді на них; слугує цілям перевірки надійності та достовірності оцінок; при автоматичному введенні даних питальника в комп'ютер прискорюється аналіз результатів дослідження тощо. В анкетах використовують два типи запитань (відкриті та закриті) та різні шкали (наприклад, шкала оцінок, Лайкерта, семантичний диференціал тощо).

Аннуітет - вид термінової позики з щорічним погашенням боргу.

Антидемпінгові мита - мита, які захищають національну промисловість від імпорту за демпінговими (штучно заниженими) цінами.

Антимонопольне законодавство - закони, які спрямовані на обмеження діяльності монополій, а також такі, які обмежують недобросовісну конкуренцію:

ЗУ "Про обмеження монополізму та недопущення недобросовісної конкуренції у підприємницькій діяльності" (1992 р.);

- ЗУ "Про Антимонопольний комітет України" (1992 р.);

- ЗУ "Про захист від недобросовісної конкуренції" (1996 р.). Антимонопольний комітет - організація, яка має територіальні відділення у всіх областях України, усіляко сприяє демонополізації товарних ринків.

Арбітраж- різновид третейського суду, в якому суперечка вирішується суддею (арбітром), обраним сторонами за взаємною подою.

Асортиментна група - сукупність асортиментних позицій товарів певного функціонального призначення.

Асоціація - великий територіально-галузевий комплекс, створений для задоволення потреб народного господарства і населення її певних видах продукції. Підприємства і організації', що вступили в асоціацію, зберігають господарську самостійність і будують свої взаємовідносини на принципах рівноправного партнерства.

Атестація -

1. Визначення кваліфікації спеціаліста, обсягу його знань, досвіду, необхідних для виконання конкретних обов'язків;

2. Визначення рівня якості продукції, тобто розподіл продукції за якістю на вищу, першу і другу категорії.

Аудиметр - електронний пристрій, якій приєднаний до телевізора в помешканнях респондентів і має здатність фіксувати усі його вмикання та канапи, на яких він цей телевізор працює.

Аудит- перевірка, ревізія, яка здійснюється з метою підвищення рентабельності підприємства.

Аудитор - ревізор, який контролює фінансову діяльність підприємства (компанії).

Аукціон- спосіб продажу товарів на підставі конкурсу покупців, при якому товар або його зразки попередньо виставляються для одягу; в практиці маркетингу ефективно використовуються аукціони двох форм: звичайний аукціон та зворотній аукціон :

звичайний аукціон - виграє той покупець, який у відкритому змаганні запропонував найвищу ціну.

зворотний аукціон - проходить "згори вниз" - призначену максимальну ціну поступово знижують через рінні проміжки часу, товар отримує той, хто озветься першим.

Автентичний текст – текст будь-якого документа, який за змістом відповідає текстові іншою мовою і має з ним однакову силу.

Аутсайдери- так звані "дикі" підприємства (переважно дрібні та середні), які не входять через визначені причини у монопольні об'єднання і угоди, що утворюються в конкретній сфері діяльності.

Багатоканальні маркетингові системи - системи, які створюють з метою повнішого охоплення ринку. Наприклад, певна фірма може реалізовувати частину власної продукції через мережу дистриб'юторів, які працюють із роздрібною торгівлею по всій економічній території, частину - через мережу власних фірмових магазинів, частину - через дрібногуртові магазини-склади.

Багатомірні методи досліджень - перш за все в дану категорію методів відносяться факторнй та кластерний аналіз. Вони використовуються для обгрунтування маркетингових рішень, в основі яких лежать багаточисельні взаємоповязані змінні. Наприклад, визначення об'єму продаж нового продукту в залежності від його технічного рівня, ціни, конкурентноздатності, витрат на рекламу тощо.

Бажання - конкретні форми, яких набувають потреби людини під впливом його загальної культури та індивідуальних особливостей.

Базисний аналіз - див. бенчмаркінг.

Банер- прямокутне графічне зображення в форматі gif чи jpg, яке несе інформацію рекламного характеру. Б. розміщується на web-сторінці і має гіперпосилання на сервер певної фірми.

Банк - кредитно-фінансова установа, що здійснює фінансове посередництво, залучаючи і нагромаджуючи вільні кошти юридичних і фізичних осіб.

Банк моделей - набір математичних моделей, які допомагають менеджерові з маркетингу прийняти найоптимальніші маркетингові рішення кожна модель складається із сукупності взаємозалежних змінних, які відображають певну реальну систему.

Банкноти- банківські білети, грошові знаки, які випускаються в обіг центральним емісійним банком держави як засіб обігу і платежу. Б. - основний вид паперових грошей.

Банко- ціна або курс, за яким банк здійснює продаж або купівлю цінних паперів.

Баннер - див. біг борд.

Бартер- прямий товарообмін без урахування ціни. Наприклад, одна з відомих фірм поставила партію каучука чеської компанії в обмін на 9 000 м коврового покриття, яке обміняла на кредит для користування гостиничннми номерами, які були продані японській компанії за електронне обладнання, яке було поміняне на частину площі складських приміщень. Останньою угодою був обмін цісї площі на рекламний час, який був використаний компанією (приклад компанії SGD Internationl). Іншим прикладом може служити компанія Пепсі Ко, яка постачає Пепсі-Колу та пересувні піцерії в Росію в обмін на кораблі та горілку "Столична".

Бартерна угода - обмін безпосередньо товарами і послугами без участі грошей.

Басорама - рекламна панель з підсвічуванням, установлювана на даху автобуса.

Бажання - конкуренті бажання, як споживач може прагнути задовольнити.

Безготівкові розрахунки - платежі (розрахунки), які проводять без готівки, за допомогою чеків або шляхом переказу грошових сум на вимогу платника з його рахунку у даному банку на рахунок одержувача у цьому ж або іншому банку (кредитора).

Безробіття - явище, за якого частина населення країни не працює. Безробіття вважається надмірним, якщо працює мети ніж 96% робочої сили. Розрізняють такі види безробіття, як сезонне, фрикційне (втрата праці внаслідок зміни місця роботи або проживання), структурне, циклічне, технологічне.

Бенчмаркіиг (іноді бенчмаркетинг)

1. Дослідження технології, технологічних процесів і методів організації виробництва і збуту продукції на крайніх підприємствах партнерів і конкурентів з метою підвищення ефективності власної фірми.

2. Метод аналізу переваги й оцінки конкурентних переваг партнерів і конкурентів однотипної чи суміжної галузі з метою вивчення і використання кращого (принцип -від кращого до кращого).

Біг-борд (баннер)- щитова реклама великих розмірів, переважно розміщується в густонаселених мікрорайонах чи в центрі міста. Б.б. бувають таких розмірів: 3x4 м, 3x6 м, 4х 10 м. Кожен б.б. у центральній частині міста з населенням понад 1 млн. жителів має фантастичну результативність —80 тис. контактів щодня.

Бізнес- будь-яка організована законом діяльність, спрямована на отримання прибутку.

Бізнес-інкубатор - сприятливе середовище, зовнішня оболонка, що захищає новачків, менеджерів-початківців, які не мають "стартової" матеріальної бази для організації бізнесу. У б.і. є все необхідне для прилучення до бізнесу і ділового співробітництва (виробничі приміщення; устаткування; обчислювальна техніка; засоби телекомунікацій; широкі можливості їхньої пільгової оренди. У б.і. молодим бізнесменам пропонується організувати госпрозрахункове підприємство, щоб в умовах економічної свободи дій, при фінансовій підтримці б.і. і сприянні його кваліфікованих кураторів освоїти конкретну справа, стати менеджерами у вже діючих структурах.

Бізнесмен - ділова людина, особа, що діє в процесі організації, виробництва, розподілу і реалізації товарів і послуг репродуктивне, без новаторства, без ініціативи в розвитку інноваційних процесів, що здійснює чи організовує щорічно виробництво, збут, розподіл того самого товару, у рамках апробованих технологій, норм і правил для задоволення сформованих потреб.

Біржа (від лат. гаманець) - організована форма оптової торгівці цінними паперами, іноземною валютою, золотом, нерухомістю, промисловими товарами; місце, де укладаються угоди купівлі-продаж, в т.ч. робочої сили.

Біржа праці - підприємство, яке виступає посередником між робітником і підприємцем при укладанні угоди купівлі-продажі робочої сили.

Біржі товарні - постійно діючі ринки масових токарів, однорідних по якості, продаваних партіями строго визначеної кількості по стандартних якісних показниках, причому ці партії невідособлені і вільно замінні.

Біржі фондові - постійно діючий і керований ринок, на якому продаються і купуються цінні папери (акції, облігації). Курс цінних паперів залежить від попиту та пропозиції, на які у свою чергу впливає розмір виплачуваного по цінних паперах доходу (дивіденду чи відсотка).

Біржі валютні - підприємства, в яких здійснюються операції купівлі-продажу іноземної валюти і формуються курси валют (валютні котирування) на основі фактичного співвідношення попиту і пропозиції.

Бірки - носії маркування, які причіплюються або додаються до товару. У них міститься мінімальна інформація та немає рисунків. Б. мають меншу інформативність, ніж ярлики. Вони інформують про товарну марку, назву виробника, цін товару. Ярлики вміщують адресу виробника, інформацію про гатунок виробу, дату випуску, деякі ідентифікаційні дані.

Бойкот - припинення будь-яких (ділових, особистісних) відносин на знак протесту.

Боніфікація -

1. Надбавка до ціни товару, якість якою перепитує передбачену договором, стандартом.

2. Повернення податків, утриманих з експортованих товарів з метою підвищення їхньої конкурентноздатності.

Бонус - знижка, яка налається за результатами річного обороту.

Брандмауер - носій зовнішньої реклами, який мас величезну рекламну площу (до 20()м" і навіть більше).

Брифінг - коротка нарада представників засобів масової інформації, на якій подається погоджена сторонами-учасниками переговорів, засідань, конференцій інформація про їх хід. погляди сторін тощо.

Бренд - поняття, набагато ширше під поняття торгова марка, з якою часто путають поняття бренд. Торгова марка - поняття юридичне, офіційне, в той час як бренд існує тільки в головах споживачів. Поняття бренду більш широке, оскільки в нього ще додатково входять: сам товар чи послуга з усіма його характеристиками, набір характеристик, очікувань, асоціацій, що сприймаються споживачем чи приписується ним товару (імідж товару), а також обіцяння якихось переваг, дані автором бренду споживачам - тобто та суть, яку вкладають в нього самі автори.

Брендинг - галузь системи маркетингових комунікацій, що займається розробкою фірмового стилю, його елементів, формування унікального іміджу фірми, що відрізняє її від конкурентів.

Бродсайдн - рекламні поштові відправлення особливо великого розміру, їх яскраво оформлено та призначено для рекламування одного найменування товару підвищеного попиту.

Брокер - посередник між покупцями і продавцями, що допомагає їм домовитися в здійсненні купівлі-продажу товару чи послуги. Брокеру платить той, хто залучив його. Брокер не тримає товарних запасів, не приймає участі у фінансуванні угод, не приймає на себе ніякого ризику. У маркетингу брокер - це одна з ланок каналу розподілу.

Брокерська фірма - підприємство, яке надає посередницькі послуги державним та комерційним структурам, спільним підприємствам, фізичним особам в придбанні, продажі та обміні товарів.

Брутто -

1. Валовий дохід без вирахування витрат.

2. Маса товару з упаковкою.

Бум - короткочасне піднесення промисловості і торгівлі (переважно спекулятивне, недовготривале).

Бюджет - розпис, кошторис грошових доходів і витрат держави, міста, підприємства, які вони передбачають одержати і витратити в майбутньому, як правило, в наступному році. Якщо підсумок витратної частини перевищує підсумок доходів, то баланс зведений з дефіцитом. Перевищення доходів над видатками утворює позитивний залишок (позитивний баланс).

Бюджет маркетингу - фінансовий план маркетингу, система показників, розділ плану маркетингу підприємства, у якому в деталізованій формі (по елементах комплексу маркетингу чи по заходах маркетингу) наведені величини витрат, доходів і прибутку від (для) здійснення маркетингової діяльності фірми. Планування бюджету маркетингу може грунтуватися на цільовому прибутку чи виходячи з оптимізації прибутку.

Валова продукція - статистичний показник у грошах, що характеризує обсяг виробництва продукції окремими підприємствами, галузями, регіонами, народним господарством за певний період часу.

Валовий дохід - частина вартості продукції підприємства, яка залишається після покриття всіх матеріальних витрат. В масштабі народного господарства валовий дохід і відповідає показникові національного доходу країни.

Валовий оборот - вартість всіх видів виробленої продукції незалежно від того, продана вона підприємством чи використані на внутрішні виробничі потреби.

Валовий прибуток - пси сума прибутку підприємства до здійснення платежів і відрахувань. Ця річниця між виручкою під реалізації продукції і затратами на її виробництво і реалізацій».

Валюта

1. Основна грошова одиниця певної держави

2. Грошові засоби, які використовуються в міжнародних розрахунках. а також дорогоцінні метали та інші цінності, які можуть бути використані при міжнародних розрахунках.

Валюта конвертована- валюта, яка вільно і необмежено обмінюється на інші іноземні валюти.

Валютний курс- ціна грошової одиниці однієї країни, виражена у грошових одиницях пішої.

Валютна операція "СВОП" операція, при якій одна валюта продасться на умовах її зворотного викупу в тій же сумі через певний час і за курсом, зафіксованим на момент угоди.

Валютний демпінг - вивезення товару за цінами, нижчими від світових, з країн із знеціненою валютою у країни ч більш твердою або менш знеціненою валютою. Служить засобом боротьби на ринках збуту і одержання прибутків.

Валютна інтервендія - різновид валютної політики, яка полягає у втручанні центрального національного банку в операції на валютному ринку з метою впливу на курс національної валюти шляхом купівлі-продажу іноземної валюти.

Валютний кліринг - міжурядова угода про взаємний залік зустрічних вимог і зобов'язань, які випливають з вартісної рівноваги товарних поставок і послуг, що надаються.

Валютний опціон - право вибору альтернативних валютних умов контракту, пов'язаних з формою, способами та місцем платежу. В.о. припускає можливість платежів на будь-яку з обумовлених дат вказаного терміну, відмову від платежів, практичні вигоди чи втрати.

Валютний паритет - законодавче встановлене співвідношення між двома видами валюти, то є основою валютного курсу, який, звичайно, відхиляється від паритету.

Валютний ризик - небезпека валютних втрат, пов'язаних із зміною курсу іноземної валюти щодо національної грошової одиниці ири здійсненні зовнішньоторгових, кредитних, валютних операцій.

Вальвація - визначення цінності, вартості іноземної валюти в національній грошовій одиниці.

Варіація товару - модифікація товару, що уже виробляється і перебуває на ринку, шляхом зміни його окремих властивостей чи показників якості. Можуть бути змінені фізичні (матеріал, якість), естетичні (дизайн, колір, форма), символічні (назва марки товару), властивості товар і пов'язані з такою діяльністю підрозділи фірми (служба покупців, служба сервісу і т.д.). Найважливішими стратегіями модифікації можуть бути стратегії поліпшення якості товару, підвищення корисності товару, поліпшення форми і стилю товару.

Варрант - свідоцтво, яке видає товарний склад про прийом товару на зберігання.

Вартість - комплексне поняття, яке включає споживчу корисність (набір функціональних можливостей товару) і вартість споживання. Грошовим виразом вартості товару є його ціна.

Вартість мінімального споживчого копійка- показник, що характеризує мінімальний рівень задоволення духовних і фізичних потреб людини; допустимий рівень бідності у суспільстві.

Виробничі об'єднання- добровільні об'єднання підприємств па основі договору або платежу для досягнення кращих показників у виробничій або комерційній діяльності, кращого використання виробничого потенціалу, ефективного впровадження досягнень науки і техніки, передових технологій тощо. Виробничі об'єднання створюються за технологічними.

галузевими, територіальними, комерційними та іп. ознаками у вигляді асоціацій, корпорацій, консорціумів та концернів.

Вексель - цінний папір, який містить безумовне грошове зобов'язання про сплату певній особі або пред'явнику векселя певної суми і в певний термін; іншими словами визначається як боргова розписка, заставна.

Венчурна група - організаційно незалежна група висококваліфікованих фахівців, що створюється для практичної реалізації оригінальної ідеї нової о товару (послуги).

Венчурне підприємство - підприємство, організація якого пов'язана з ризиком. Дрібні і середні підприємства в наукомістких галузях економіки, які спеціалізуються в галузі наукових досліджень, інженерних розробок, створення і запровадження новацій.

Венчурний капітал - інвестиції у формі випуску нових акцій, які мають вирішальне значення в господарському фінансуванні. Капітал, який вкладають у нові сфери діяльності, як правило, пов'язані з великим ризиком.

Вертикальна диверсифікація - див. диверсифікація вертикальна. Вертикальна інтеграція вперед - стратегія зростання, яка припускає поглинання компанією підприємства, розташованого ближче до споживачів (наприклад, готель купує тур-агентство).

Вертикальна інтеграція назад - стратегія зростання, яка припускає придбання компанією підприємства, яке постачає їй товари чи послуги (наприклад, мережа ресторанів купує пекарню).

Вертикальна маркетингова система (ВМС) - сукупність фірм, яка об'єднує виробника, одного або декількох оптових та одного або декількох роздрібних торговців, що діють як єдина система, у якій один з членів каналу розподілу мас право власника над рештою членів, надає їм торгові привілеї або володіє можливістю, що забезпечує їм повне співробітництво. В теорії та практиці маркетингу розрізняють:

договірні ВМС - складаються з незалежних фірм, що пов'язані договірними відносинами і координують програми своєї діяльності для спільного досягнення кращих комерційних результатів. Поширена практика створення д. ВМС на основі надання торговельних привілеїв;

керовані ВМС - системи, які координують свою діяльність не внаслідок приналежності до певного власника, а завдяки економічний могутності одного з учасників системи, корпоративні ВМС — система, всі ланки якої є власністю одного її члена. Найчастіше, власником є виробник, проте може бути і торговельний посередник.

Відкриті запитання - запитання, яке використовується в анкеті і дає можливість респондентові можливість відповідати своїми словами. Такі відповіді містять більше інформації, але їх важче обробляти.

Вітрина- основний засіб торгової реклами па місці продажу. В. як засіб реклами виконує різноманітні функції. Вона інформує про наявність товару у продажу або про можливість надходження якоїсь суперновинки в майбутньому, що створює привабливу для деякої категорії покупців атмосферу чекання та таємничості. Вона стимулює продаж товарів, указуючи на ярликах виставлених товарів інформацію про знижки та ціни. Вона нагадує про наближення сезону відпочинку або свята. Вона не тільки прикрашає вулицю, а й виховує естетичні смаки. Сприйняття в. відбувається миттєво, протягом кількох секунд. Тому важливою вимогою до оформлення в. є стислість, зрозумілість, миттєве сприйняття декорацій. Виокремлюють два типи вітрин: торговельні (збільшення продажу) та престижні (створення високо іміджу закладу).

Вибір маркетингових засобів - вибір факторів, що діють на покупців конкретного сегмента рийку.

Вибірка - група людей, яких відбирають для проведення опитування. Існує два принципи формування вибірки: 1) принцип випадкового відбору - коли кожен із потенційних респондентів має однакову ймовірність потрапити до вибірки; 2) принцип невипадкового відбору - вибірки із представників окремих прошарків населення згідно з їх соціальним статусом, віковими категоріями, професіями тощо.

Вивіз товарів - найважливіша форма економічних зв'язків між країнами. Вивіз товарів тісно пов'язаний з вивозом капіталу і в багатьох випадках є його передумовою. Частка країни в світовому експорті - істотний показник її економічної могутності.

Вивізне мито - митний податок, що накладається державою на експорт товару.

Виробниче маркування - це текст, літерні чи цифрові позначення або умовні рисунки, нанесені виробником на товар, упаковку та інші носії інформації. В.м. має відповідати вимогам вітчизняних і міжнародних стандартів, бути чітким, наочним, однозначним і достовірним. Носіями в.м. можуть бути етикетки, кольєретки, вкладиші, ярлики, бірки, контрольні стрічки, клейма, штампи тощо.

Виробничі фонди - виражена у грошовій формі сукупність засобів і предметів праці для виробничої діяльності. Вони поділяються на основні та оборотні. Основні (засоби праці) використовуються тривалий час і свою вартість переносять почастково на вартість продукції у вигляді амортизаційних відрахувань. Оборотні фонди (предмети праці, сировина, матеріали, паливо) в робочому циклі свою вартістю повністю переносять на вартість продукції.

Виставки -див. ярмарки.

Витрати змінні - ті витрати, величина яких с змінною в залежності від зміни обсягу виробництва.

Витрати постійні - величина даних втрат не зміцниться в залежності від зміни обсягу виробництва (страхові збори, рентні платежі, заробітна плата адміністрації тощо).

Виручка підприємства - кошти, одержані підприємством від продажу товарів, реалізації послуг і виконання робіт.

Витрати на маркетинг - сукупність витрат, необхідних для здійснення маркетингової діяльності і маркетингових заходів щодо формування і відтворення попиту на товари і послуги. Основні складові витрат на маркетинг: управлінські витрати, заробітна плата персоналу служби маркетингу, амортизаційні відрахування; матеріали і ресурси для нормального функціонування служби маркетингу і відповідно витрати по розробці товарної, цінової, комунікативної, збутової і дистрибутивної політики.

Вільна економічна зона - територія, яка має повну господарську самостійність і особливий юридичний статус. У зоні діють свої митні і податкові закони, що встановлюються власними органами влади і сприяють динамічному розвитку економіки.

Вкладиші - різновид етикеток з ширшою інформацією про виробника, короткі відомості про споживчі властивості товару, його функціональне призначення, особливості використання, строк придатності тощо.

Внутрішньо-корпоративний маркетинг - маркетинг, спрямований на підлеглих самого підприємства.

Внутрішньо-організаційннй (управлінський) маркетинг - це діяльність спрямована на інтеграцію апаратів управління фірми і збутової системи за пріоритету останньої.

Внутрішній ринок - сфера обміну товарів у межах даної країни як система товарно-грошових відносин виробників і споживачів матеріальних благ і послуг.

Волюнтаризм економічний - господарські рішення і заходи, прийняті і вжиті при ігноруванні об'єктивних умов та економічних законів, висновків і рекомендацій науки.

Всесвітній банк - група з трьох міжнародних фінансових установ: Міжнародного банку реконструкцій та розвитку (МІЇІ'Р), Міжнародної фінансової корпорації (МФК) та Міжнародної асоціації розвитку (МЛР). кожна з яких маг статус самостійного спеціалізованого закладу ООІІ. Спільна мета їхньої діяльності - фінансова допомога відсталим в економічному плані державам.

Вторинна маркетингова інформація - інформація, яку вже було зібрано в ході попередніх досліджень для іншої мети. Розрізняють зовнішню та внутрішню вторинну інформацію. Джерелами зовнішньої вторинної інформації слугують видання державних установ, зокрема довідники, статистичні огляди, періодика, книжки, комерційна інформація, яку продають комерційні дослідницькі фірми, а до джерел внутрішньої вторинної інформації належать: фінансова і статистична звітність підприємства, дані про збут щодо товарів і ринків, дані попередніх досліджень тощо.

Гарант - поручитель - держава, установа чи особа, котрі дають у будь-чому гарантію і стежать за її виконанням.

Гарантійне зобов'язання - документ, який підтверджує, що поставлений товар (найчастіше обладнання) відповідає умовам певного контракту.

Гармонійність товарного асортименту - див. товарного асортименту гармонійність.

ГАТТ (САТТ) - міжнародна угода, яка сприяє міжнародній торгівлі за допомогою зниження тарифів та усунення інших міжнародних торгівельних бар'єрів.

Гібридні методи дослідження - методи, які поєднують детерміновані та ймовірні (стохастичні) характеристики (наприклад, динамічне і евристичне програмування), застосовуються перш за все для дослідження проблем товароруу.

Гіперінфляція - швидке зростання товарних цін і грошової маси в обігу, що різко знецінюють грошову одиницю і веде до згортання виробництва, масового безробіття та руйнування нормальних господарських зв'язків.

Глобальна фірма - фірма, яка, працюючи в декількох країнах, досягає таких переваг в наукових дослідженнях, виробництві, маркетингу, фінансах, які недосяжні її домашніми конкурентами.

Глобальний маркетинг - маркетинг, який заснований на інтеграції чи стандартизації маркетингової діяльності на різних географічних ринках.

Глибина товарного асортименту - див. товарного асортименту глибина.

Глибинне інтерв'ю - інтерв'ю, яке заклечається в послідовному задаванні кваліфікованим інтерв'юером респонденту групи зондуючих запитань, з метою розуміння, чому члени групи поводять себе певним чином або що вони думають про певну проблему.

Горизонтальна диверсифікація - див. диверсифікація горизонтальна.

Горизонтальна диверсифікаційна стратегія - стратегія зростання товарної номенклатури, яка припускає поглинання компанією підприємства, що випускає товари технологічно не подібні до товарів, які випускає сама компанія.

Горизонтальна інтеграція - стратегія зростання, яка передбачає поглинання компанією своїх конкурентів.

Горизонтальна маркетингова система - системи, які виникають при об'єднанні двох або більше підприємств, які спрямовують свої зусилля для ефективного використання маркетингових можливостей.

Господарський механізм - системи використання економічних законів за допомогою різноманітних засобів для розв'язання суперечностей суспільного розвитку виробництва, узгодження інтересів виробників, колективу, класу, суспільства. Ядром сучасного господарського механізму є державне регулювання економіки.

Гроші — особливий товар, що викопує роль загального еквівалента при обміні товарів.

Грошові доходи населення - основний вид доходів у формі заробітної плати, пенсії, грошових допомоги, стипендії тощо.

Грошова маса - загальний обсяг випущених в обіг металічних монет і паперових грошей (скарбничих і банківських білетів). У загальний обсяг грошових засобів господарському обліку, крім наявних грошей, включаються також грошові засоби па поточних рахунках в банках.

Грошова одиниця встановлений її законодавчому порядку грошовий знак, який служить для співвимірювання і вираження цін усіх товарів.

Грошова оренда - тип орендної угоди, згідно з якою орендар платить за користування землею певну суму грошей.

Грошова реформа - система державних заходів, спрямована на упорядкування та зміцнення грошової системи.

Грошова система - форма організації грошового обігу, що склалася в даній країні і закріплена законодавством.

Групові марки - див. стратегія групових марок.

Гуманістичний маркетинг - концепція, яка опирається на високі етичні принципи, іадоволення потреб та інтересів широких верств суспільства.

ДАГМАР (DAGMAR) - модель рекламного звернення, побудована на принципах моделі AІДA. Дана модель передбачає проходження покупцем таких етапів: упізнання марки товару, асиміляція - усвідомлення потенційним покупцем усіх позитивних якостей товару, психологічне тяжіння до купівлі, купівля товар). Ефект визначається приростом кількості покупців на кожному з цих етапів.

Дебітор- боржник, фізична або юридична особа, що мас заборгованість установі, організації, підприємству.

Девальвація- офіційне зниження курсу національної валюти відносно іноземних валют, тобто фактичне знецінення грошей.

Девіз- платіжні засоби (перекази, чеки, акредитиви тощо) в іноземній валюті, які використовуються в іноземних розрахунках, вексель, виданий за кордон, вартість якого вказана в перерахунку на іноземну валюту.

Дезнгнація -

1. Підписи осіб, котрі надають кредит.

2. Список товарів, що псуються.

Декорт - знижка з ціни товару на дострокові платежі.

Декувер - різниця між оцінкою майна і страховою сумою.

Делікт- правопорушення, зобов'язання відшкодувати нанесені збитки.

Демаркетинг - характерний для ажіотажного попиту

1. Маркетинг в ситуації, коли попит на товари перевищує рівень виробничих потужностей і товарні ресурси користуються надмірним попитом.

2. Заходи, спрямовані на зниження попиту населення на товари і послуги, шляхом підвищення ціни, скорочення або припинення їх рекламування.

Демографія - наука, яка вивчає населення з точки зору чисельності, густоти, віку, співвідношення статей, рас, роду занять тощо.

Демографічні фактори макросередовища враховують зміну чисельності населення, рівень народжуваності, розподіл населення за віком та статтю, міграція населення, його національна структура тощо.

Демпінг - продаж товару за ціпами. значно нижче середнього ринкового рівня, іноді нижче собівартості. У багатьох західних країнах діють антидемпінгові законодавства, що захищають прибуток національних виробників і нерідко перешкоджають ввозу товарів з інших країн, пропонованих за зниженими цінами її зв'язку з недостатньою конкурентноздатністю.

Деномінація - зміцнення національної грошової одиниці шляхом обміну за встановленим співвідношенням старих грошових знаків на нові з метою впорядкування грошового обміну, полегшення обліку та розрахунків у країні.

Депозит - гроші або цінні папери, внесені до банку для зберігання.

Депонент -

1. Фізична або юридична особа, яка внесла цінності в депозит державної установи.

2. Особа, яка володіє вільними сумами на рахунках у комерсантів, у кореспондентів банку.

3. Працівник, який не отримав своєчасно зарплату.

Депресія - фаза промислового циклу, що настає безпосередньо за фазою кризи. Проходить зупинення спаду промислового виробництва, наступає етап застою, зростає банкрутство, безробіття.

Державна власність - приналежність державі засобів виробництва, робочої сили, національного доходу та інших об'єктів власності у різних сферах суспільного життя.

Детерміновані методи дослідження операцій - методи, які застосовують тоді, коли є багато взаємопов'язаних змінних і треба знайти оптимальне рішення - наприклад, варіант поставки продукту споживачу, який би забезпечував максимальний прибуток, по одному із можливих каналів товароруху.

Дефіцит - недостача, відсутність ресурсів, товарів, грошей тощо

Дефляція - штучне вилучення з обігу частини надлишкової грошової маси в період інфляції з метою підвищення купівельної спроможності грошей.

Діагностика конкурентного середовища - специфічний, самостійний етап маркетингового дослідження, необхідний для формування більш повного і точного уявлення про внутрішні мотиви поведінки конкурентів.

ДІБАБА (ОІВАВА) - модель рекламного звернення, побудована на принципах моделі АІДА. В перекладі з німецької ДІБАБА означає: визначення потреб, ототожнення споживчих потреб з пропозиціями рекламного звернення; підштовхування покупця до необхідних висновків щодо купівлі, які асоціюються з його потребами, урахування прогнозованої реакції покупця, пробудження в покупця бажання, створення сприятливої для купівлі атмосфери.

Диверсифікація (диверсифікованість) -

1. Вид товарної стратегії, відповідно до якої підприємство розширює число вироблених продуктів.

2. Одночасне розширення, розвиток двох і більше, не зв'язаних один з одним видів виробництва із мстою завоювання нових ринків і одержання додаткового прибутку. Застосовують горизонтальну, вертикальну і приховану стратегії диверсифікації.

Диверсифікація (диверсифікованість) вертикальна - запровадження у виробництво (продаж) нових номенклатурних груп продукції вищого чи нижчого технологічного рівня.

Диверсифікація (диверсифікованість) горизонтальна - поповнення асортименту фірми новими виробами, які не пов'язані з існуючими на ринку, проте вони можуть викликати інтерес існуючої клієнтури.

Диверсифікація (диверсифікованість) конгломератна - поповнення асортименту виробами, що не мають ніякого відношення ні до застосовуваної фірмою технології, ні до її нинішніх товарів і ринків.

Диверсифікованість концентрична - поповнення асортименту новими виробами, що з технічної чи маркетингової точки зору схожі на існуючі товари фірми.

Диверсифікація латеральна - запровадження у виробництво (продаж) нових номенклатурних груп, які не мають жодного технологічного зв'язку з уже існуючими.

Дивіденд доход, одержуваний власником акції у вигляді відсотка її вартості.

Дизайн - художнє конструювання виробів: проектування естетичного вигляду виробів.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-02-09; просмотров: 106; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты