Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Виробнича операція




 

Виробничий процес підприємства має своїм кінцевим результатом випуск готової продукції і складається з великої кількості виробничих операцій. (Наприклад, виробничий процес - нагрів металу у нагрівальних колодязях ділиться на операції: посад зливків у нагрівальний колодязь, витримка зливків при певній температурі печі, видача зливків на приймальний рольганг прокатного стана, чистка та заправка комірок). Виробнича операція, це закінчена в технологічному розумінні, стадія виробництва. В організаційному відношенні виробничий процес (сума виробничих операцій) концентрується у межах певного цеху або дільниці. Таким чином, виробнича операція - це технологічно і організаційно відокремлена частина виробничого процесу, що виконується робітником або групою робітників на одному робочому місці при незмінних засобах виробництва. З виробничих операцій, як з цеглинок будівля, на підприємствах складають виробничі процеси. Кожну операцію нормують (визначають оптимальну норму часу, що піде на її здійснення або на виготовлення одиниці продукції), отримані дані сумують і встановлюють таким чином планові показники підрозділу або підприємства в цілому на будь - який період часу.

Для зручності та об’єктивності вивчення трудового процесу виробничі операції прийнято розділяти за технологічною та організаційною ознакою.

Операція за технологічною ознакою містить в собі дві складові: перехід та прохід.

Перехід – це частина операції, яка характеризується однорідністю та певною обмеженістю технологічних змін предмета праці (наприклад: прокатка в одному калібрі, свердлування отвору, завантаження у вагон одного бунта прокату, одноразове вимірювання температури пірометром, заповнювання розплавом однієї виливниці).

Прохід – це перехід, що неодноразово повторюється (наприклад, одноразові пропуски багатьох заготовок).

Якщо розглядати операцію як процес праці робітника, її розділяють на трудові рухи, трудові дії та трудові прийоми. Першим елементом, що використовують у практиці організації та нормування праці трудового процесу, є трудовий рух.

Трудовий рух – це одноразове переміщення робітником у процесі роботи свого корпуса, руки, ноги, пальця.

Трудова дія – сукупність безперервних трудових рухів, що мають загальне призначення і постійні матеріальні фактори.

Трудовий прийом – сукупність безперервно слідуючих одна за одною трудові дії, що складають завершену частину роботи. Іноді, для зручності, трудові прийоми поєднують у комплекси трудових прийомів.

Виробнича операція це найменша частина виробничого процесу, яку вивчають і беруть за основу при ідентифікації витрат робочого часу, нормуванні праці та нарахуванні заробітної плати.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-02-09; просмотров: 247; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты