Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Тарифно-кваліфікаційні довідники




 

Тарифно-кваліфікаційні довідники (ТКД, ЕТКД) це звід галузевих нормативних документів, які призначені для визначення складності робіт і рівня кваліфікації робітників. Кожний опис професії - це три обов’язкові розділи:

- "Характеристика робіт" (показано, що повинен вміти робити робітник);

- "Повинен знати" (викладені кваліфікаційні вимоги до робітників);

- "Приклади робіт" (розкритий зміст типових робіт, що дає змогу точно визначити розряд робітника).

За складністю, на виробництві усі роботи поділяються на кваліфікаційні розряди. В металургійній галузі прийнято 8 розрядів, але частіше за усе зустрічаються 6.

Для керівників та спеціалістів основний зміст роботи, обов’язки виконавців та їх відповідальність установлюється посадовими інструкціями.

 

 

Тарифні сітки

 

Завданням тарифної сітки є поєднання тарифних розрядів та відповідних тарифних коефіцієнтів. При цьому установлюється залежність зарплати робітників від їх кваліфікації. Приклад тарифної сітки наведений у таблиці 3.11.

 

Таблиця 3.11 - Приклад тарифної сітки

Кваліфікаційний розряд
Тарифний коефіцієнт 1,0 1,13 1,29 1,50 1,74 2,04

 

Найпростіші роботи відносять до 1, самого нижчого розряду, а його тарифний коефіцієнт приймають за 1. Міжрозрядна різниця (до 6 кваліфікаційного розряду) складає 15 відсотків. Далі, від 7 до 11 кваліфікаційного розряду, міжрозрядна різниця знижується і складає 10 відсотків. Взагалі існує 17 кваліфікаційних розрядів, якими охоплений практично весь персонал підприємства: робітники, технічні службовці, техніки, інженери та економісти, провідні спеціалісти, майстри, начальники дільниць, начальники допоміжних цехів, начальники основних цехів, начальники відділів, головні спеціалісти, замісники, головний інженер, директор. За допомогою тарифного коефіцієнта визначається тарифна ставка будь-якого фахівця підприємства. Процедуру визначення грошової оцінки якості виконання роботи завершує помноження тарифного коефіцієнта на відповідну тарифну ставку. Розмір годинних тарифних ставок встановлюють на підприємстві самостійно в залежності від його фінансового стану.

Для держбюджетних організацій діє «Єдина тарифна сітка розрядів і коефіцієнтів оплати праці робітників установ, закладів і організацій окремих галузей бюджетної сфери», затверджена постановою Кабінету Міністрів України від 30.08.2002 №1298. Разом тарифна сітка має 25 розрядів.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-02-09; просмотров: 92; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.009 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты