Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Тарифні ставки та посадові оклади




 

Тарифні ставки у тарифній системі, що розглядається, є величина змінна і залежить від фінансового стану підприємства. Але при цьому вище керівництво підприємства розуміє необхідність утримання постійними тарифні ставки протягом значного проміжку часу для забезпечення стабільності кадрового складу і працездатності виконавців. Можливі коливання компенсуються фінансовими надходженнями, які використовують як стабілізаційний фонд у вигляді збільшення або зменшення додаткових виплат. Стабільні і високі тарифні ставки - це сильна мотивація для робітників для підвищення своєї кваліфікації (тарифний розряд) та продуктивності праці. Тарифні ставки визначають рівень оплати праці за одиницю робочого часу (годину, зміну, місяць). Сьогодні найбільш розповсюджені годинні тарифні ставки (місячні тарифні ставки) наведені у таблиці 3.12.

 

Таблиця 3.12 - Приклад годинних тарифних ставок

Розряди
Тарифний коефіцієнт 1,0 1,13 1,29 1,50 1,74 2,04
Тарифні ставки* грн./год.   6.77   7.78   8.92   10.28   11.85   13.62

* за даними 2013 року мінімальна заробітна плата -1147 грн.

 

Значення мінімальної тарифної ставки (ставки 1-го розряду) визначається розміром, що забезпечує мінімальну заробітну плату, яку щорічно встановлює держава разом з держбюджетом і яка узгоджується з галузевим коефіцієнтом. Мінімальна заробітна плата у галузі не може бути менш за встановлену державою.

Мінімальна заробітна плата – це заробітна плата за просту, некваліфіковану працю, що виконана за місячну годинну норму праці з урахуванням забезпечення прожиткового мінімуму особі, яка працює. Розмір мінімальної заробітної плати щорічно встановлює Верховна Рада після погодження з профспілкою та власниками підприємств при затверджені Державного бюджету України. До мінімальної заробітної плати не включаються надбавки, доплати та інші виплати.

Тарифні коефіцієнти, величину тарифних ставок та оклади підприємства встановлюють самостійно, шляхом переговорів з профспілками і фіксується в колективному договорі, маючи на увазі, що мінімальна заробітна плата не повинна буту нижче встановленої державою.

Посадові оклади - є різновидом тарифних ставок, які встановлюються відповідно Законам України, можливостям підприємства та специфікою виробничої ситуації на підприємстві. Встановлюються посадові оклади у вигляді схеми, де для кожної посади передбачена "вилка" окладів (мінімальний, середній та максимальний оклади).

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-02-09; просмотров: 108; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты