Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Хронічний гастрит, гастродуоденіт з під­вищеною (збе­реженою) сек­рецією, виразкова хвороба




Дієта 1а, 1б, 1, 5;

Нормалізація моторики

· мотиліум (домперидон). Дітям призначають препарат в таблетках по 0,25 мг на 1 кг маси тіла тричі на день за 15-20 хв. до їжі. При неефективності мотиліуму протягом 10 днів треба подвоїти дозу препарату. Середня тривалість курсу – 1 місяць.

Контроль кислотопродукції

Антациди,які не тільки нейтралізують НСl, але й мають обволакуючі, адсорбуючі властивості, збільшують швидкість евакуації із шлунка, знімають спазм воротаря і тому зменшують больовий синдром.

Серед антацидів виділяють:

· алюміній місткі: Компенсан, Актал, Альфогель, Фосфалюгель;

· магніймісткі: Магниевое молочко, Магалфил 400;

· комбіновані: Альмагель, Алюмаг, Мегалак, Маалокс (суспензія), Маалокс (таблетки);

· антацидні препарати нового покоління (протаб, топалкан), які містять метилполіксилоксан и диоктаедричний смектит - речовини з високою обволакуючою здатністю або альгієву кислоту та її похідні (гавіскон, альгікон, топалкан), які утворюють в шлунку пінисту в’язку суспензію, яка вкриває тонким шаром слизову оболонку стравоходу та шлунка.

Антисекреторні препарати:

М-холінолітики (неселективні: атропін, папаверин, метацин, хлорозил) блокують М1- та М2-холінорецептори, зменшують вироблення НСl, але часто мають по­біч­ні ефекти, через що в педіатрії практично не застосовуються.

Селективний антагоніст М1-холінорецепторів гастроцепін (піренцепін) вибірково зменшує секрецію кислоти та пепсину, практично не викликає по­біч­них дій. Подібним препаратом є ріабал – селективний М-холінолітик, який діє переважно на м-холінорецептори слизової оболонки шлунково-киш­ко­во­го тракту, зменшує секрецію НСl і пепсину, сприяє випорожненню шлунка. Ріабал може застосовуватися у дітей молодшого віку (розчин для пе­р­о­раль­но­го використання, у дозі 1 мг/кг маси тіла).

Блокатори Н2-гістамінорецепторівєвисокоефективнимипрепа­ра­та­ми для зниження шлункової секреції. Найчастіше використовують наступні препарати:

· І. Ранітидин, раниберл, зантак, ацилок Е, ранісан, гістак, рантак, ацидекс (150-300 мг/добу). Основний препарат для застосування в педіатрії.

· II. Фамотидин, ульфамід, квамател, гастросидин (20-40 мг/добу).

Інгібітори Н+- и К+, Na+-АТФази: омепразол, ультоп, омепрол, опразол, лосек, осід, лопрал, омез, хеліцид, іпразол, ланзопразол, пантопразол, рабепразол (парієт) є третьою групою антисекреторних пре­паратів, які мають здатність блокувати фермент, який входить в склад так зва­ної “протонної помпи” – кінцевої стадії синтезу і екскреції НСl.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-02-10; просмотров: 145; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты