Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


ШКІЛЬНА НАВЧАЛЬНО-ДОСЛІДНА ЗЕМЕЛЬНА ДІЛЯНКА




Навчально-дослідна земельна ділянка - база дослідної роботи учнів. Тут вони закріплюють, розширюють і заглиблюють знання з біології, отримані в класі, пізнають рослинні організми, опановують методи управління ростом і розвитком рослин, набувають умінь і навичок вирощування рослин, залучаються до колективної праці. В учнів виховується відповідальність за доручену справу, вони звикаються почате діло завжди доводити до кінця.
Ділянка є добре освітленою сонцем, має джерело водопостачання (колодязь) і примикає безпосередньо до будівлі школи, що дає можливість, не порушуючи розкладу занять, витрачати мінімум часу на перехід до ділянки для виконання практичних робіт.
Для вивчення біології потрібні різноманітні рослини: польові, овочеві, плодово-ягідні, декоративні. Тому на земельній ділянці школи є декілька відділків: квітково-декоративний, дендрологічний, колекційний, польових культур і екологічний. Розміри кожного з них визначені планом навчально-виховної роботи і загальним розміром ділянки.
У всіх відділках застосовується елементарно захищений грунт.
Для проведення спостережень за погодою обладнано в середині ділянки на відкритому місці, маленький метеорологічний майданчик. Передбачено також в затіненому місці спеціальний майданчик для проведення занять з учнями. Колекційні посіви розміщені в кожному відділку, не включаючи в сівозміни. Відділок квітково-декоративних рослин розташований перед будівлею школи. У відділку овочевих і польових культур вирощуються найважливіші для школи сільськогосподарські культури.
В дендрологічному відділку на дикорослих рослинах місцевої флори, на навчальній практиці та уроках серед природи, вчителі показують пристосованість рослин до різних екологічних умов. Учні початкових класів разом з учителями підібрали рослини з різними термінами зацвітання і створили квітковий календар, а з рослин, в яких квітки закриваються і відкриваються в різний час доби, створили квітковий годинник.
Організація на навчально-дослідній земельній ділянці сівозміни для основних культур є обов'язковою, оскільки це створює відповідні умови для підвищення родючості грунту і отримання високих врожаїв. Сівозміни розробляють у відповідності з вимогами програм і обліком місцевих грунтово-кліматичних умов.
Навчально-дослідна земельна ділянка має перш за все пізнавальне і виховне призначення. Тому до організації ділянки і організації роботи на ній залучено весь вчительський і учнівський колектив школи, батьківський комітет.
Складено план дослідної роботи на ділянці, розміщення дослідних ділянок для роботи по класах, графік роботи в літній період, потребу в інвентарі, насінні і посадковому матеріалі, добривах і т. д.
План роботи на навчально-дослідній земельній ділянці, як складова частина плану навчально-виховної роботи школи, розглядається на педагогічній раді і затверджується директором школи.
Робота учнів на шкільній навчально-дослідній ділянці проводиться за рахунок часу, що відводиться навчальним планом на трудове навчання, та відповідною кількістю годин на навчальну практику в кінці навчального року.
Для повноцінної роботи в кожному класі з початку навчального року створено ланки. Ланковими обрано кращих учнів, які є хорошими помічниками вчителя.
Ланковий, отримавши інструктаж від вчителя, керує роботою ланки, відповідає за ведення щоденника, виконання плану робіт, за роботу ланки в цілому і отримані результати. Ця система організації праці економить час на проведення організаційної роботи (видачу інвентаря, визначення робочого місця і т. д.) і в значній мірі полегшує вчителеві керівництво учнями.
Земельна площа закріплюється за кожною ланкою в розмірах, необхідних для проведення досліду, де члени ланки свідомо виконують всі намічені планом роботи.
Успіх у виконанні дослідних робіт на ділянці залежить перш за все від вчителя біології.
З осені, у міру проходження учбового матеріалу, вчитель дає ланкам завдання по постановці дослідів і спостережень.

 

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-02-10; просмотров: 401; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.009 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты