Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Її склад і структура




М’ясна та молочна промисловість виробляє продукцію харчового та медицинського призначення. Таке розмаїття продукції пов’язане зі специфікою перероблюваної сировини (худоби, птиці, молока), яку відносять до багатокомпонентної, і при переробці якої можна отримувати різну за призначенням продукцію.

М’ясні та молочні продукти займають важливе місце в харчуванні людини, що пов’язано з їх високою харчовою та біологічною цінністю. В молоці є білки, жири, вуглеводи, мінеральні солі та вітаміни, необхідні людині. Цінність м’яса визначається вмістом в ньому тваринних білків, амінокислот, жирів, вітамінів группи В, калія, фосфору, заліза. Всі ці елементи необхідні для життя людини, тому м’ясні та молочні продукти – це продукти обов’язкового повсякденного споживання.

Споживання м’ясних і молочних продуктів характеризує рівень життя громадян в країні. Чим краще життя, тим вищий рівень платоспроможності громадян, тим більше вони споживають м’ясні та молочні продукти. І навпаки, чим нижче рівень життя, тим менше споживається м’яса і молока, а збільшується споживання хліба, круп, макаронних виробів.

За науково обгрунтованими нормами людина має споживати за рік в середньому 380 кг молока і молочних продуктів та 80 кг м’яса та м’ясопродуктів. У зв’язку з негативними процесами в аграрному виробництві споживання цих продуктів набагато менше, в 2009 році молока на душу населення спожито 240 кг, м’яса – 36 кг.

М’ясна промисловість виробляє більше 600 різних видів виробів, молочна – більше 300.

У м’ясній промисловості крім харчової продукції особливе значення мають парні шкури, кров, кістки, кишки-фабрикати, роги, копита, щетина та ін.

Шкіряні вироби використовуються майже у всіх галузях народного господарства. Широке використання мають продукти з крові: консервована кров, медичний та технічний альбумін,медичні препарати, корми тваринного походження, сиворотки та ін. З кісток роблять желатин, клей, кістковий жир, кормову муку, харчовий жир, товари широкого призначення. Залози внутрішньої секреції ідуть на виробництво медичних препаратів більше 60 найменувань. Кишки використовують в ковбасному виробництві, при виробництві кетчупу, струн та ін.

У молочній промисловості крім цільного молока використовують обезжирене молоко, сироватку для виробництва молочного білка, казеїн, казеїнати, молочний цукор, згущену та суху молочну сироватку. Останніми роками поширюється випуск іновоційних високодоходних видів молочної продукції: молоко збагачене вітамінами, молочні продукти з рослинними складовими, суміші молока з фруктовими соками, кисломолочні продукти, збагачені лактобактеріями та біфідобактеріями. Така продукція випускається на великих підприємствах з сучасною технологією. Продукція малих та середніх підприємств традиційна: молоко, кефір, сметана, масло, вершки.
Укрупнені види виробництва м’ясної та молочної промисловості наведено на мал. 1.1.

Залежності від виду отриманої продукції, переробляємої сировини, використовуємої техніки кожен вид укрупненого виробництва підрозділяється на окремі спеціалізовані виробництва.

Структура м’ясної та молочної промисловості визначається питомою вагою перероблюваної сировини для виробітку кожного виду продукції в загальному обсязі в цілому по галузі. Вона дозволяє виявити ступінь відповідності фактичній структурі споживання населенням м’ясних і молочних продуктів згідно з рекомендованими нормами харчування.

Перед підприємствами м’ясної та молочної промисловрості стоять задачі, пов’язані зі збільшенням обсягів виробництва готової продукції для задоволення потреб населення, зміцненням матеріально–технічної бази виробництва, підвищенням конкурентоспроможності продукції, розширенням ринків збуту. Для цього необхідно проводити технічне переозброєння підприємств, розвивати сировинну базу, збільшувати асортимент продукції та підвищувати її якість, вдосконалювати систему управління підприємством та збуту його продукції, інвестиційну та інноваційну діяльність підприємства.

 

 

Укрупнені види виробництва
М’ясна промисловість Молочна промисловість
1. Виробництво м’яса і субпродуктів 1. Виробництво цільномолочних продуктів
2. Виробництво харчових жирів 2. Виробництво молочних консервів
3. Виробництво кормової муки 3. Виробництво тваринного масла
4. Обробка кишок та шкур 4. Виробництво сиру
5. Виробництво медичних препаратів 5. Виробництво молочного білку, казеїну, казеїнатів
6. Переробка крові 6. Виробництво молочного цукру, згущеної та сухої молочної сироватки та інших продуктів переробки натуральної сироватки
7. Виробництво клею та желатину 7. Виробництво сухого обезжиреного молока, заміна цільного молока та інших продуктів
8. Виробництво ковбасних виробів  
9. Виробництво м’ясних напівфабрикатів  
10. Виробництво м’ясних консервів та концентратів  
11. Виробництво меланжу та яєчного порошку  

 

Мал. 1.1. Укрупнені види виробництва м’ясної та молочної промисловості

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-02-10; просмотров: 82; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты