Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Склад та структура основних фондів




 

Розвиток м’ясної і молочної промисловості в значній мірі залежить від стану матеріально-технічної бази, головною ланкою якої є основні фонди, їх якісний склад та раціональне співвідношення. Економічне значення основних фондів полягає в тому, що вони є основою розвитку продуктивних сил галузі, забезпечують рівень і темпи виробництва продукції, підвищення продуктивності праці.

Основні фонди поділяються на виробничі та невиробничі. Виробничі фонди складаються з активної та пасивної частини (мал. 3.1.).

Невиробничі фонди не беруть участі у процесі виробництва, але вони створюють сприятливі умови для життя і продуктивної праці робітників.

Питома вага кожної групи основних фондів у їх загальній вартості складає структуру основних фондів. На виробничу структуру впливають тип, характер виробництва, особливості технологічного процесу, технічний рівень виробництва. Оптимальна виробнича структура передбачає контроль над пасивною часткою основних фондів і недопущення її зайвого збільшення. Прогресивною є така структура основних фондів, де доля активної частини зростає.

В м’ясній та молочній промисловості більше половини вартості основних фондів (в молочній приблизно 55%, в м’ясній в середньому 60%) припадає на вартість будівель, що пояснюється їх великим значенням в здійсненні технологічного процесу та реалізації продукції.

 

Основні фонди
Виробничі Невиробничі
Активна частина Пасивна частина Фонди житлово- комунального господарства та побутового обслуговування
Робочі машини та механізми Виробничі споруди, будівлі Фонди охорони здоров’я
Транспортні засоби Передавальні пристрої Фонди освіти
Силові машини та устаткування Господарський інвентар Багаторічні насадження
Виробничий інвентар та інструмент строком служби більше року, певної вартості    
Лабораторне устаткування    
Електронно обчислювальні машини    

 

Мал. 4.1. Склад основних фондів підприємства

 

Так, при виробництві молочних продуктів потрібні великі приміщення для їх охолодження, дозрівання та зберігання. Нерівномірне надходження молока протягом року, наявність резервів продуктів з довгим терміном зберігання (сиру, масла, сухого молока) потребують великих площ зля зберігання.

На підприємствах м’ясної промисловості потрібні значні холодильні ємності, приміщення для зберігання сировини та готової продукції, для соління і дозрівання м’яса, сушки ковбасних виробів.

Структура основних виробничих фондів розрізняється і в середині кожної галузі у підгалузях, виробництвах і підприємствах.

Наприклад, на міських молочних і сировиробничих заводах питома вага будівель в структурі основних фондів дещо більша, ніж на інших молокозаводах, що пов’язано з наявністю великих холодильників, сиросховищ та ін.

На м’ясокомбінатах у зв’язку з наявністю потужностей для забою худоби і приміщень для зберігання побічної продукції доля приміщень вище, ніж на м’ясопереробних заводах.

На спеціалізованих молочно-консервних заводах, де виробляється енергоємна продукція, частка силових машин, обладнання та передавальних пристроїв більша, ніж на міських молочних заводах, які отримують електроенергію централізовано.

Масловиробництво не потребує великих виробничих та спеціалізованих приміщень, тому доля машин і обладнання у них вища, ніж на інших молочних заводах.

Із всіх основних виробничих фондів найважливішу роль має виробниче обладнання, на якому виробляється продукція, і від роботи якого залежать господарські, економічні, фінансові показники діяльності підприємств м’ясної та молочної примисловості. Доля активної частани основних фондів збільшується в зв’язку з удосконаленням техніки і технології, впровадження автоматизованих ліній, підвищення механізації. Але в зв’язку з особливостями м’ясної і молочного виробництва доля будівель буде зберігатися на достатньо високому рівні.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-02-10; просмотров: 95; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты