Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Склад та структура оборотних коштів, джерела формування




Для забезпечення безперервного процесу виробництва продукції та її реалізації підприємства, крім основних виробничих фондів, повинні тримати в своєму розпорядженні оборотні виробничі фонди та фонди обігу.

Сукупність грошових коштів, які вкладені в оборотні виробничі фонди та фонди обігу, складають оборотні кошти підприємства.

Оборотні кошти підприємства включають в себе оборотні фонди і фонди обігу.

Оборотні фонди – це частина засобів виробництва, яка повністю споживається в кожному технологічному циклі виготовлення продукції, змінює або втрачає свій первинний натуральний вигляд і повністю переносить свою вартість на вартість створюваної продукції. Речовим змістом оборотних фондів є предмети праці, які під впливом засобів праці перетворюються в продукцію (масло, сир, ковбасні вироби, напівфабрикати та інше). Оборотні фонди нормуються.

Оборотні виробничі фонди включають в себе виробничі запаси, незавершене виробництво та витрати майбутніх періодів.

Виробничі запаси – найважливіша частина оборотних фондів підприємства. Це сировина (худоба, молоко, м'ясо та інша сировина, що необхідна для виробництва); основні матеріали ( крохмаль, соя та інше); допоміжні матеріали (мастильні, шпагат, папір, етикетки та інше); оборотна тара (ящики, бочки, мішки, пляшки і т.д.); паливо, запчастини для поточного ремонту обладнання; інвентар виробничого і невиробничого призначення, інші предмети вартістю до 100 гривень і строком служби менше року; прилади, засоби автоматизації і лабораторне обладнання вартістю до 300 гривень за одиницю.

Незавершене виробництво – це всі предмети праці, які ще не пройшли всі стадії обробки.

Витрати майбутніх періодів – це нематеріальні елементи оборотних фондів, які включають витрати на підготовку та освоєння нової продукції, які здійснюються в поточному році,але на собівартість продукції будуть віднесені в наступному році.

Фонди обігу – це кошти в касі, на рахунках, розрахункові документи в банках на інкасо залишки товарної продукції на складі, інші кошти.

 

Оборотні кошти
Оборотні фонди Фонди обігу
Виробничі запаси Розрахункові документи в банках на інкасо
Незавершене виробництво Кошти в касі і на рахунках
Витрати майбутніх періодів Залишки товарної продукції на складі
  Інші кошти

 

Мал. 5.1. Склад оборотних коштів

 

Є декілька джерел формування оборотних коштів. Це власні та прирівняні до них оборотні кошти, до яких відносять: статутний капітал – зафіксована в установчих документах загальна вартість активів, які є внеском власників (засновників) у капітал підприємства. Розмір статутного капіталу змінюється в процесі господарської діяльності підприємства. Акціонерне товариство може додатково випускати акції, товариство з обмеженою відповідальністю – збільшити суми внесків усіх учасників до статутного капіталу підприємства. Незалежно від типу підприємства та форми власності статутний капітал може зрости за рахунок:

· реєстрації додаткових внесків учасників;

· приєднання частини одержаного прибутку;

· коштів додаткового капіталу;

· зарахування до статутного капіталу частини резервного капіталу.

До власних оборотних коштів відносяться:

· пайовий капітал – це сума пайових внесків членів союзу, передбачена установчими документами;

· додатковий вкладений капітал (для акціонерних товариств) – це сума на яку вартість реалізації випущених акцій перевищує їх номінальну вартість;

· інший додатковий капітал;

· нерозподілений прибуток;

· не оплачений капітал (сума заборгованості);

· резервний і вилучений капітал.

При недостатніх сумах власних оборотних коштів використовують кредити, які надаються банками у тимчасове використання, на визначений термін, на конкурентну потребу, з виплатою банківських процентів за користування. Кредити видають на сворення сезонних запасів, які будуть використані потім (жир, сухе молоко та ін.); на покриття поточних вират в зв’язку з нерівномірністю постачання сировини; при неможливості відправки продукції в зв’язку з недостатністю транспортних засобів; при надзвичайній ситуації.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-02-10; просмотров: 93; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты