Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Види цін




 

Ціна – це грошовий вираз вартості товару. Ціна має дуже великий вплив на купівельну спроможність населення, на конкурентоспроможність продукції, на підвищення ефективності роботи підприємства. Ціни на продукцію різних галузей пов’язані між собою. Так, підвищення цін на продукцію паливноенергетичного комплексу веде до підвищення цін у всіх інших галузях. Підвищення цін на електрифікацію веде до зростання цін в машинобудуванні, продукцію якого купують підприємства паливноенергетичного комплексу.

Ціни класифікують за різними ознаками. Ціни на м’ясну та молочну продукцію поділяють:

1. За характером обслуговуємого обігу – на оптові та роздрібні.

Оптові ціни підприємства – це ціни, за якими підприємство реалізує вироблену продукцію великими партіями іншим підприємствам та збутовим організаціям. Є базова оптова ціна підприємства (Цп) і оптова відпускна ціна (Цо):

Цп = Сп + Р,

 

де, Сп – повна собівартість одиниці продукції, грн.

Р – рентабельність (розраховується як націнка, у %)

Націнки різні для різних видів продукції. Відпускна оптова ціна (Цо) розраховується:

Цо = Сп + ПДВ,

 

де, ПДВ – податок на додану вартість, грн.

Оптові ціни посередника ( Цпос) формуються в залежності від оптової ціни підприємства додаванням торгової надбавки збутовим посередникам (дистриб’юторам) та податка на додану вартість:

 

Цпос = Цо + Нт + ПДВ,

 

де, Нт – торгова надбавка торгівельних посередницьких організацій, грн.

Торгова надбавка включає у себе витрати і прибуток посередницьких організацій. На кожній стадії реалізації продукції додається ПДВ. Тому при великій кількості посередників ціни набагато зростають.

Роздрібні ціни – це ціни, за якими м’ясо-молочна продукція реалізується кінцевому споживачу через роздрібну торгівлю. Вони розраховуються в залежності від умов поставок додаванням до оптової ціни посередника ПДВ та роздрібну торгову надбавку.

2. Залежно від державного регулювання розрізняють:

- вільні ціни (формуються під впливом попиту і пропозиції);

- регулюємі ціни (на них прямо впливає держава встановленням норм рентабельності).

3. Залежно від умов кнтракту розрізняють:

- тверді ціни (вони не змінюються весь період терміну контракту);

- плинні (переглядають під впливом різних факторів за період дії контракту).

4. За способом визначення поділяють:

- співставні ціни (використовуються для економічного аналізу, статистики, планування, порівняння);

- розрахункові ціни (розраховують і обґрунтовують для кожного конкретного замовлення).

5. За часом дії розрізняють:

- постійні ціни (строк дії не оголошений);

- сезонні ціни (строк дії обмежений сезоном);

- змінні (ступінчасті), які змінюються в установлений час.

6. В залежності від порядку постановки та оплати розрізняють ціни:

- франко – склад постачальника ( витрати враховані в ціні до доставки на склад постачальника, за всі інші сплачує покупець);

- франко – склад покупця ( в ціни враховані всі витрати до доставки продукції на склад покупця. За інші платить покупець)

- франко – станція (порт) відправлення (всі витрати до станції відправлення несе постачальник, а подальші витрати несе покупець);

- франко – станція (порт) призначення (всі витрати до станції призначення несе постачальник, а подальші витрати несе покупець).

7. Закупівельні ціни – це договірні оптові ціни, за якими сільгосппідприємства, фермерські господарства і населення реалізують тваринницьку сировину підприємствам м’ясної та молчної промисловості. Вони складаються з собівартості, прибутку і ПДВ.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-02-10; просмотров: 91; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты