Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Білет -16.




1.Під час обстеження лікарями санітарно-епідеміологічної станції працівників сфери громадського харчування нерідко виявляється безсимптомне паразитоносійство, коли клінічно здорова людина є джерелом цист, які заражують інших людей. При паразитуванні в людини якого збудника це можливо?

A. Дизентерійної амеби.

B. Малярійного плазмодія.

C. Трипаносоми.

D. Дерматотропних лейшманій.

E. Вісцеротропних лейшманій.

2. Під час мікроскопії зскрібка з періанальних складок у дитини виявлено безбарвні яйця, що мають форму несиметричних овалів. Якому гельмінту належать ці яйця?

A. Кривоголовці дванадцятипалій.

B. Аскариді людській.

C. Гострику.

D. Волосоголовцю людському.

E. Карликовому ціп’яку.

3. У ході операції в червоподіб­ному відростку людини виявлено гельмінти білого кольору завдовжки 40 мм з тонким ниткоподібним переднім кінцем. Під час попереднього обстеження у фекаліях хворого виявлено яйця овальної форми з пробочками на полюсах. Якого гельмінта було виявлено під час операції?

A. Кривоголовку дванадцятипалу.

B. Гострика.

C. Аскариду людську.

D. Волосоголовця людського.

E. Вугрицю кишкову.

4. Під час розтину трупа жінки в тканинах головного мозку патологоанатом виявив личинки стьожкових червів — цистицерки. Якому з наведених гельмінтів вони належать?

A. Alveococcus multilocularis.

B. Taeniarhynchus saginatus.

C. Echinococcus granulosus.

D. Hymenolepis nana.

E. Taenia solium.

5. До лікарні потрапили пацієнти зі скаргами на загальну слабкість, біль у кишечнику, розлади травлення. Під час дослідження фекалій було виявле­но цисти з чотирма ядрами. Для якого найпростішого характерні такі цисти?

A. Лямблії.

B. Амеби кишкової.

C. Балантидію кишкового.

D. Амеби ротової.

E. Амеби дизентерійної.

6. Внаслідок укусу москітів на шкірі людини виникли виразки. Аналіз вмісту виразки виявив внутрішньо­клітинні безджгутикові найпростіші. Яке захворювання у пацієнта?

A. Лейшманіоз дерматотропний.

B. Лейшманіоз вісцеротропний.

C. Демодекоз.

D. Короста.

E. Міаз.

7. До лікаря звернувся пацієнт, який скаржиться на загальну слаб­кість, біль у кишечнику, порушення функцій травлення, часті проноси (3—5 разів на добу) з домішками крові. Лабораторний аналіз фекалій показав наявність вегетативних форм найпрос­тіших, що мають непостійну форму тіла, у цитоплазмі яких містяться фаго­цитовані еритроцити. Який представник з найпростіших виявлений у фекаліях хворого?

A. Лямблія.

B. Балантидій кишковий.

C. Амеба кишкова.

D. Трихомонада кишкова.

E. Дизентерійна амеба.

8. До гастроентерологічного від­ділення потрапив хворий із запаленням жовчних шляхів. У порціях жовчі виявлено рухомі найпростіші грушоподібної форми, двоядерні, з 4 парами джгутиків. Яке протозойне захворювання діагностується в пацієнта?

A. Лямбліоз.

B. Токсоплазмоз.

C. Балантидіаз.

D. Трихомоноз.

E. Амебна дизентерія.

9. До лікаря, що перебуває в робочому відрядженні в одній із країн тропічної Африки, зі скаргами звернулося місцеве населення з приводу хвороби дітей 10—14-річного віку, що супроводжується стійкою нециклічною лихоманкою, виснаженням, анемією, збільшенням розмірів печінки й селезінки. Враховуючи наявність мос­кітів у місцевих умовах, можна передбачити, що діти хворіють на:

A. Вісцеральний лейшманіоз.

B. Балантидіаз.

C. Токсоплазмоз.

D. Лямбліоз.

E. Амебіаз.

10. У хворої із симптомами запального процесу сечових і статевих шля­хів у мазку зі слизової оболонки піх­ви виявлено великі одноклітинні орга­нізми грушоподібної форми із загостреним заднім кінцем тіла, великим ядром та ундулюючою мембраною. Які найпростіші виявлено в мазку?

A. Trichomonas vaginalis.

B. Trichomonas hominis.

C. Toxoplasma gondii.

D. Trypanosoma brucei gambiense.

E.Lamblia intestinalis.

11. До лікаря звернувся чоловік, 35 років, зі скаргами на біль у ділянці печінки. Як з’ясувалося, хворий захоплюється риболовлею і часто вживає недосмажену на вогнищі рибу. У фе­каліях хворого виявлено яйця гельмін­та. Вони були темного кольору, овальної форми, з кришечкою на одному з полюсів, розміром 30 х 15 мкм. Який гельмінтоз діагностовано у хворого?

A. Опісторхоз.

B. Парагонімоз.

C. Фасціольоз.

D. Кишковий шистосомоз.

E. Дикроцеліоз.

12. Лікування хворого на запалення легень суттєво не полегшило його стан. Він почав скаржитись на біль у животі, нудоту та інші розлади травлення, погіршення загального стану. Призначений лікарем лабораторний аналіз фекалій виявив наявність яєць гельмінта овальної форми, вкритих товстою горбистою оболонкою. Який діагноз можна встановити на підставі наведених даних?

A. Фасціольоз.

B. Трихоцефальоз.

C. Дифілоботріоз.

D. Ентеробіоз.

E. Аскаридоз.

13. У лікарню поступив хворий з попереднім діагнозом: трихінельоз. Вживання якої їжі могло спричинити це захворювання?

A. Свинини.

B. Яловичини.

C. Риби.

D. Раків.

E. Крабів.

14. Під час обстеження чоловіка, який нещодавно повернувся з Африки, виявили кишковий шистосомоз. Як збудник цієї хвороби міг проникнути в організм людини?

A. Під час вживання м’яса.

B. Під час вживання риби.

C. При купанні в річці.

D. Через брудні руки.

E. При укусах комарів.

15. Турист, який перебував в одній з країн Східної Азії, госпіталізований у терапевтичне відділення з підозрою на запалення легень. Під час дослідження мокротиння і фекалій виявлено яйця легеневого сисуна. Під час вживання яких продуктів збудник цієї хвороби міг потрапити до організму хворого?

A. Термічно необроблених крабів.

B. Сирої води.

C.Недостатньо термічно обробленої риби.

D. Недостатньо термічно обробленої свинини.

E. Сирих овочів і фруктів.

16.У мокротинні пацієнта, що перебуває в інфекційному відділенні лікарні з попередньо діагностованою пневмонією, виявили личинки гель­мін­тів, що належать до типу Круглі черви. Який це гельмінт?

A. Сисун печінковий.

B. Сисун легеневий.

C. Аскарида людська.

D. Ціп’як озброєний.

E. Ехінокок.

17. До лікаря звернувся пацієнт з приводу сильного свербежу шкіри, особливо між пальцями рук, внизу живота. На шкірі хворого лікар помітив звивисті ходи з вкрапленнями на кінцях. На яке захворювання вказують ці дані?

A. Педикульоз.

B. Коросту.

C. Токсоплазмоз.

D. Демодекоз.

E. Міаз.

18. Під час обстеження хворого встановлено діагноз: кліщовий поворотний тиф. Яким шляхом міг заразитися хворий?

A. Через укус селищного кліща.

B. Через укус коростяного свербуна.

C. Через укус тайгового кліща.

D. Через укус гамазового кліща.

E. Через укус собачого кліща.

19. Під час обстеження хворого встановлено діагноз: весняно-літній енцефаліт. Яким шляхом міг заразитися хворий?

A. Через укус коростяного свербуна.

B. Через укус малярійного ко­мара.

C. Через укус селищного кліща.

D. Через укус москіта.

E. Через укус собачого кліща.

20. Серед населення, що проживає в геохiмiчних провiнцiях, де спостерiгається надлишок або нестача певних хiмiчних елементiв, поширенi ендемiчнi хвороби. Внаслiдок чого у людини розвивається ендемiчний зоб:

A дефiциту кобальту;

B надлишку молiбдену;

C надлишку стронцiю;

D дефiциту йоду;

E дефiциту мiдi?

 

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-02-10; просмотров: 90; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты