Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Самостійна робота № 6: Номенклатура продукції зв’язку.




1. Номенклатура та способи вимірювання продукції.

 

Кожне підприємство в результаті виробничо-господарської діяльності створює продукцію чи надає послуги певної назви, що задовольняють конкретні потреби народного господарства та населення.

Номенклатура продукції чи послуг – це систематизований перелік назв продукції чи послуг, що виробляється чи надається конкретним підприємством. Номенклатура не є постійно., вона видозмінюється в результаті науково-технічного процесу, появою нових видів послуг, знятті з виробництва певних видів продукції чи надання певних видів послуг, що не користуються попитом.

В галузі зв’язку розрізняють номенклатуру продукції підгалузей зв’язку та продукції об’єктів зв’язку.

В планово – економічній діяльності об’єктів зв’язку в залежності від поставленої задачі застосовуються вимірники продукції.

Основним вимірником є натуральний, який характеризує споживчу вартість конкретного показника продукції. На основі натуральних вимірників визначається обсяг послуг зв’язку кожного виду, спожитих населенням та народним господарством (кількість телефонних апаратів, що припадають на сто мешканців та інш.), визначається ступінь задоволення потреб населення та народного господарства в тих чи інших послугах зв’язку. На основі натуральних вимірників продукції (телеграм, листів, телефонних апаратів, кількості каналів, довжини ліній зв’язку та інш.) обчислюються показники виробничої діяльності об’єктів зв’язку: тарифні доходи, чисельність робітників, потреба в різній апаратурі, матеріалах, запасних частинах. Позначається N.

В об’єктах зв’язку (перш за все при внутрішньовиробничому плануванні) застосовувався також умовно-натуральний вимірник продукції. Його сутність полягає у тому, що різнорідні натуральні показники продукції виражаються через єдиний вимірник. За такий вимірник беруть один із натуральних показників продукції, а всі інші показники продукції виражають через нього. Це проводять за допомогою коефіцієнтів зведення, які характеризують відмінності у витратах, пов’язаних з обробкою та передачею повідомлень. Коефіцієнт зведення визначають співвідношенням цін на продукцію.

Найбільш поширений грошовий вимірник продукції. Він універсальний, тому дозволяє всю різнорідну продукцію підприємства вимірювати в одному вимірнику – національній грошові валюті. Позначається Q.

В діючій практиці планово-економічної роботи об’єктів зв’язку внутрішні ціни на продукцію зв’язку відмінено, тому як грошовий вимірник загального обсягу роботи об’єкта зв’язку прийнято показник тарифних доходів. На основі тарифних доходів обчислюються фактично всі економічні показники роботи: продуктивність праці, собівартість послуг, фондовіддача та інш.

 

Контрольні питання:

1. Що називають номенклатурою продукції чи послуг?

2. Які є способи вимірювання продукції?

3. В чому значення натуральних вимірників продукції?

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-02-10; просмотров: 99; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты