Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Самостійна робота № 8: Класифікація основних виробничих фондів.




1. Класифікація, структура та динаміка основних виробничих фондів.

 

В залежності від характеру та ступеню участі у виробничому процесі основні фонди поділяються на виробничі та невиробничі.

До основних виробничих фондів належать ті засоби праці, які безпосередньо приймають участь в процесі передачі інформації або забезпечують нормальні умови для здійснення виробничого процесу. До невиробничих фондів — ті, що не пов’язані з виробничим процесом (навчальні заклади, житлові будинки, культурно-побутові об’єкти). На частку невиробничих фондів припадає близько 5% загальної вартості основних фондів зв’язку.

Для обліку та планування розширеного відтворення основних фондів засоби праці підрозділяються на групи у відповідності з призначенням окремих їх видів у виробничому процесі.

Сьогодні прийняте єдине видове угрупування основних виробничих фондів в залежності від їхнього натурально-матеріального складу та призначення у виробничому процесі.

Основні виробничі фонди поділяються на такі видові групи:

  1. Будівлі для розміщення засобів зв’язку (виробничо-технічні будівлі радіостанцій, телефонних станцій, поштамтів);
  2. Споруди, призначені для забезпечення безперебійної передачі інформації (радіотелевізійні башти, антенно-щоглові пристрої, телефонна каналізація тощо);
  3. Передавальні пристрої, за допомогою яких повідомлення передаються від одного об’єкта до іншого (кабельні та повітряні лінії електрозв’язку, проводового мовлення, кабельні вставки та переходи, з’єднувальні лінії);
  4. Робочі машини та устаткування;
  5. Силові машини та устаткування (генератори, двигуни, трансформаторні підстанції, дизелі, акумуляторні батареї, розподільні пристрої);
  6. Вимірювальні та регулювальні прилади та пристрої;
  7. Транспортні засоби;
  8. Інструменти;
  9. Виробничий та господарський інвентар;
  10. Інші ОВФ.

 

Видова структура основних виробничих фондів — це відношення вартості окремих видів основних виробничих фондів до їх загальної вартості. Видова структура основних виробничих фондів залежить від технологічних особливостей виробництва, рівня технічної оснащеності і т. д. Чим вища частка машин, устаткування, передавальних пристроїв, тим більше продукції може бути одержано на кожну гривню вартості основних виробничих фондів, тобто вища ефективність їх використання.

Під впливом науково-технічного прогресу структура основних виробничих фондів змінюється: збільшується частка активних фондів (устаткування, передавальні пристрої) і знижується частка пасивних (виробничі будівлі, господарський інвентар тощо). Підвищення частки активних фондів зв’язку залежить від таких чинників: зниження вартості будівництва лінійних споруд, запровадження потужних каналоутворюючих систем передачі інформації, покращення використання виробничих площ тощо і свідчить про прогресивний характер розвитку засобів зв’язку.

Видова структура основних виробничих фондів зв’язку істотно відрізняється від основних фондів промисловості: в галузі зв’язку понад 30% виробничих фондів складають споруди, передавальні пристрої, у той час як в промисловості їхня частка значно нижча. Всередині галузі зв’язку за окремими її підгалузями видова структура основних фондів дуже різна. Наприклад, в підгалузі радіозв’язку та радіомовлення найбільш питому вагу мають робочі машини та устаткування (45…55%), у той час як у поштовому зв’язку до 70% загальної вартості основних фондів складають виробничі будівлі. У міському та сільському телефонному зв’язку висока питома вага споруд та передавальних пристроїв (близько 70%). Така різниця пояснюється особливостями організації виробничого процесу та рівнем їх технічної оснащеності.

Значний інтерес представляє також підгалузева структура основних виробничих фондів зв’язку: найбільшу питому вагу (понад 70%) складають фонди телефонного зв’язку, на другому місці радіозв’язок, радіомовлення та телебачення, космічний зв'язок та проводові мовлення – понад 15%.

В умовах науково-технічного прогресу і створення єдиної автоматизованої системи зв’язку змінюється підгалузева структура основних фондів зв’язку – підвищується частка фондів підгалузей радіо- і електрозв’язку.

Контрольні питання:

  1. Що відносять до основних виробничих фондів? Наведіть приклади.
  2. Що відносять до невиробничих фондів? Наведіть приклади.
  3. Для чого основні виробничі фонди поділяються на групи? Перелічіть види основних виробничих фондів.
  4. Що називають видовою структурою основних виробничих фондів?
  5. Чи є видова структура основних виробничих фондів однаковою для підгалузей зв’язку? Відповідь поясніть на прикладах.
  6. Як змінюється структура основних виробничих фондів під впливом науково-технічного прогресу?

Поделиться:

Дата добавления: 2015-02-10; просмотров: 78; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты