Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Тестові завдання. 1. Які речі не підлягають набуттю по давності:




1. Які речі не підлягають набуттю по давності:

а) речі міських общин;

б) речі тих, хто перебуває у війську;

в)покинуті речі;

г) речі тих, хто перебуває у війську;

д) крадені речі?

 

2. Продовжіть сентенцію Папініана: « Ми набуваємо володіння …», вибравши продовження із запропонованих варіантів:

а) тілесним впливом на річ;

б) за домовленістю;

в) волею володіти;

г) з необхідності і проти волі;

д) заради користі;

 

3. Як можна визначити правове положення депозитарія, враховуючи той факт, що зберігання чужих речей є його професійним заняттям? Він є:

а) володільник;

б) держатель;

в) власник.

4. Син успадкував після смерті батька серед іншого майна і володільницьку землю. Яким є це набуття:

а) первісним;

б) похідним?

 

5. Володіння захищалося:

а) позовами;

б) інтердиктами.

 

6. Вкажіть первісні способи набуття права власності:

а) захоплення нічийних речей;

б) фідуціарна угода;

в) набуття права власності за давністю;

г) спадкування;

д) специфікація;

е) конфіскація.

 

7. Які цивільно-правові засоби захисту права власності були у Давньому Римі:

а) віндикаційний позов;

б) негаторний позов;

в) публіціанський позов?

 

8. Яким володільником став покупець, якщо він купив річ без дотримання манципацій:

а) незаконним;

б) законним;

в) добросовісним?

 

9. Хто міг робити з річчю все, що прямо не заборонено законом:

а) володільник;

б) власник?

 

10. Назвіть основні види власності:

а) преторська;

б) квірітська;

в) провінційна;

г) спільна.

 

Задачі

1. Юстиніаном були встановлені терміни набуття по давності – 3 роки для нерухомих речей, 10 років для рухомих, якщо власник живе в одній і тій самій провінції, де знаходиться майно, яке узакіпується; 20 років, коли власник живе не в тій провінції, де знаходиться майно, яке узакіпується.

1) Якщо власник під час тривалості давності переселиться в іншу провінцію і до завершення терміну давності йому не вистачає 4 роки, то через скільки років закінчиться термін давності?

2) Якщо через 10 років володільник, який живе в провінції В. переселиться в місто А., де живе узукапієнт У., де знаходиться майно, що узукапіюється, то який термін необхідний для закінчення терміну давності?

 

2. А. купує у В. річ і одержує її шляхом передачі (купівля-продаж, яка супроводжується передачею речі, здатна встановлювати право власності на цю річ). Але якщо В. (продавець) не є власником цієї речі, а тільки володільником, то він не може перенести через купівлю-продаж право власності, а лише право володіння. Чи може покупець набути право власності над купленою річчю?

 

3. Купець, який проживав в Фракії, володів помістям біля самого фракійського кордону, вступив у суперечку зі своїми сусідами щодо полоси землі, яка не має чітко закріпленого власника. Він доводив, що близько 14 років тому він добросовісно купив вказану землю, і що цілком помилково управляючий протягом трьох років залишав спірну ділянку в руках сусідів. Останні, однак, стверджують, що спірна земля завжди належала їм, а не тому, хто продав її купцю. Вирішіть питання про право власності на землю відповідно до положень римського приватного права.

 

4. Папуга втік від свого господаря і потрапив у сад до Публія. Друг Публія Мевій, випадково вийшовши в сад, піймав папугу, але в саду Саллюстія. Папуга сидів на дереві, гілки якого звисають на подвір’я Саллюстія, а стовбур знаходиться в саду Публія. Хто має право на папугу?

 

5. Октавій одержав у спадок серед іншого майна красиву срібну вазу. Через деякий час, внаслідок погіршення свого матеріального становища, він був змушений продати частину успадкованого майна в тому числі і вазу, яку купив Иаксимус. Через рік після цієї угоди до Максимуса в гості завітав Клавдій, який останні два роки жив у провінції Ахайя. Клавдій був здивований тим, що побачив у свого товариша вазу, яка була вкрадена у нього півтора року тому. Чи може Клавдій подати позов з крадіжки на Максимуса?

 

6. Коли дерево стає загально власністю двох сусідів?

 

7.У провінції Нумідії упав метеорит на землю Авгіт. Але це трапилося так, що сам Авгіт про це нічого не знав. Його сусід Марк бачив це і наступного ранку прийшов викопати камінь. Це йому вдалося, а невдовзі знайшовся і покупець на «подарунок небес», який заплатив солідну суму. Коли ж власник поля дізнався про все, то став вимагати видачі каменя, саме тоді, коли продавець доставляв товар покупцеві. Кому належить право власності на метеорит за римським правом?

 

8. Римський громадянин Х. заховав свої збереження в сумі 9000 сестерціїв на подвір’ї власного маєтку. Але невдовзі помер від удару агонії: в агонії він тільки і встиг повідомити своїй дружині про заховані гроші, але не зміг назвати місце схованки. Тому всі пошуки виявилися марними: син і внук покійного, здавалося, обстежили всі куточки маєтку. Через чотири роки маєток продали, але вдова звернула увагу покупця на те, що десь заховано скарб, однак покупець теж його не знайшов. Так тривало до моменту перебудови печі. При розбиранні однієї зі стін печі власник помістя знайшов горнятко з монетами. Між власником помістя і спадкоємцями Х. виникла суперечка – кому належать гроші. Як слід вирішити цю справу?

 

9. Дехто Х. окупував ділянку землі, яку не обробляли тривалий час. Проволодівши землею три роки, впродовж яких власник так і не з’явився, Х. продав ділянку У. З яким видом володіння ми маємо справу? Хто із них – Х. чи У. міг бути власником землі по терміну давності?

 

10. Теренцій замовив Нумерію написати промову, з якою мав намір виступити на форумі в березневі іди. Для цього він передав майстрові пергамент і текст, написаний на дощці. Урочистість події вимагала, щоб на пергаменті текст був написаний золотом. В означений день він прийшов забирати замовлення, але не заплатив Нумерію обумовленої плати за роботу, відшкодування лише витрати на золото. Чи має право Нумерій право захисту в суді? Хто є власником написаного пергаменту? Про який вид речей іде мова?

 

11. Чи відбувалися в наведених прикладах зміни у праві власності внаслідок переробної діяльності:

А) художник надихнувся на створення своєї картини сільською сім’єю, яка працювала в полі. Не маючи під рукою ніякого іншого матеріалу, він використав для замальовок днище бочки, яка належала місцевому виноградарю (на цій бочці в подальшому художник написав всю картину);

Б) хтось на бочці, яка належала іншому, намалював грубу карикатуру;

В) Пліній свідчить: Аппелес хотів відвідати під час своєї подорожі знаменитого художника Протогенама, який жив на острові Родос, але не застав його вдома. Коли рабиня запитала ім’я відвідувача, то Аппелес взяв пензлик і провів ним по підготовленій для малювання дощці надзвичайно тонку лінію, бажаючи чим сказати на те, хто приходив. Протогенам, повернувшись додому, відразу ж впізнав майстерну руку Аппелеса і сам іншою фарбою провів по тій же лінії ще тоншу лінію так, що фарба першої лінії виступила з обох боків першої лінії. Коли потім Аппелес, знову з’явився за відсутності господаря і побачив другу лінію, то по ній третьою фарбою провів новий штрих, але уже настільки тонкий, що третю лінію неможливо було розщепити. (Велика дошка не містила нічого, окрім цих ліній. ЇЇ довго показували як взірець найвищої майстерності в живописі).

 

12. Один римський громадянин дав ремісникові тканину та пурпур для того, щоб той виготовив йому тогу. Ремісникові дуже сподобався пурпур і він використав його для виготовлення тоги, високопоставленому громадянинові, який щедро заплатив за неї, а на пошиття замовленої тоги римським громадянином майстер використав гірший за якістю пурпур. Коли про це стало відомо, громадянин став вимагати від ремісника відшкодування збитків. Право якого позову має римський громадянин – віндикації, позову крадіжки чи кондиції?

 

13. Вільновідпущеник Стих піймав гусака, який ходив по вулиці, і засмажив його собі на вечерю. Коли його застали за процесом поїдання гусака і довели, що гусак був сусідським, то Стих виправдовував свій вчинок тим, що думав ніби птах був «нічийним». Як ця ситуація виглядає з точки зору права?

 

14. Муммій Лоцій купив «золоту свиню». Не встиг покупець привезти додому куплену свиню і насипати їй в кориту корму, як побачив біля неї монету – 1 асс. Муммій не міг повірити своїм очам. Він підняв монету, роздивився її і переконався, що це справжні гроші. Наступного ранку, на світанку, він прийшов до хліва і побачив біля свині дві монети по 1 ассу. Упродовж наступних трьох днів щасливий власник свині не відходив від неї і підібрав ще п’ять монет по 1 ассу. Радісний і збуджений такою несподіванкою Муммій розповів це своїм сусідам. Новина про чудо швидко поширилася і обернулася для Мумія проблемами. Невдовзі до нього прийшов продавець свині і став вимагати на правах власника, знайдені монети, стверджуючи, що ці монети і ще дві, які повинні були разом з гаманцем знаходитися в шлунку свині, є оплатою за продану ним корову.Що в даному випадку потрібно зробити по закону?

 

________________________________________

Володіння було назване, як говорить Лабеон, від осідання (будучи) як би поселенням, так як воно природно утримується тим, хто на ньому стоїть (Д. 41.2.1).

… і набуваємо ми володіння через посередництво матеріального і вольового елементів, а не одним вольовим елементом.

Якщо я накажу продавцеві скласти куплений у нього товар у моєму домі, безсумнівно, я уже володію, хоча між іншим, до того часу, до поки його ніхто не захопить (Д. 41.2.18.2).

Таким чином, якщо я передав тобі одяг, або золото, або срібло на основі продажу, або по даруванню, або ще за якоюсь іншою підставою, ця річ відразу ж стає твоєю, якщо тільки я її власник (Гай. 2.20).

Встановлено, що давність початку померлими, можна закінчити і раніше прийняття спадку (Д. 41.3.40).

Але пізніше було прийнято такий поділ власності: один міг бути власником по квіритському праву (ex iure Quiritium dominus), а інший – простим володільником (in bonis habere) (Гай. Інституції. І. 4).

___________

 

Рекомендована література

Гарсиа Гарридо М. Х. Зазначена праця. – С. 306 – 374.

Калюжний Р. А. Зазначена праця. – С. 42 – 50.

Підопригора О. А. Зазначена праця. – С. 164 – 220.

Иоффе О. С., Мусин В. А. Зазначена праця. – С. 38 – 51.

Черниловский З. М. Зазначена праця. – С. 92 – 116.

Права на чужі речі

Питання для обговорення

1. Назвіть основні види прав на чужі речі.

2. Що таке сервітут?

3. Чи можливе набуття права власності на сервітут за давністю володіння?

4. Яка відмінність земельних сервітутів від особистих?

5. Означте відмінності між узуфруктом та узусом?

6. Чим відрізняється емфітевзис від суперфіція?

7. Що таке предіальний сервітут?

8. У чому сутність квазіуфрукту?

9. у чому полягала відмінність емфітевзису від звичайної оренди?

10. Чим відрізняється сільський преміальний сервітут від узуфрукту на земельну ділянку сусіда?

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-02-10; просмотров: 207; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты