Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Юридичний словник




Obligation – зобов’язання.

Facere – зробити.

Dare – дати.

Praestare – надати річ у тимчасове користування.

Dolus – обман.

Culpa lata – груба необережність.

Culpa levis – легка необережність.

Vis maior – непереборна сила.

Casus – випадок.

Stipulatio poena – неустойка.

Compensatio – залік.

Creditor – кредитор.

Debere – бути боржником.

Debitor – боржник.

 

Цікаво знати

«Будівництво в Римі»

Першим був побудований храм Юпітера, Юнони та Мінерви на Капітолії.

У кінці ІІ ст.. до н. е. римляни використовували як будівельний матеріал травертин, що був набагато міцнішим, аніж відомий тоді камінь.

Август велику увагу приділяв мармуру.

У ІІ ст. до н. е. римляни винайшли будівельний матеріал, який не тільки задовольняв інженерні вимоги, але і прославив римських будівельників. Цим матеріалом виявися бетон. Бетон був сумішшю гравію із розчином негашеного вапна і піску, який заливався в дерев’яні форми.

Римляни також широко використовували обпалену цеглу і налагодили її виробництво.

Рим був обнесений міськими стінами. Легенда розповідає нам про стіну Тарквінія Пріска, яка була збудована в VI ст.. до н. е. і мала довжину 11км. Авреліанська стіна мала протяжність19км, охоплювала площу 1372га, була побудована в період між 271 – 275 рр. до н. е. Ця стіна мала бетонну серцевину і була облицьована необпаленою цеглою. ЇЇ товщина – 3,5м, а висота – близько 6м.

У ІІ ст. до н. е. в Римі був побудований грандіозний Траянів Ринок, який складався з п’яти ярусів-поверхів і включав до 150 лавок для продажу різних товарів.

У І ст. до н. е. в Римі стали будувати багатоповерхові житлові будинки.

У кожному римському місті були такі типи будівель: будинки для однієї сім’ї, багатоквартирні будинки, терми, театри, тріумфальні арки, меморіальні колони, ринки, бібліотеки, мавзолеї, цирки, акведуки, причали, порти, мости, зерносховища.

Прагматизм римлян в архітектурі знайшов свій вираз у прагненні звести всі типи будівель до однієї незмінної моделі. Були встановлені певні канонічні форми для кожного типу будівель. Для храмів була рекомендована прямокутна конструкція на високому фундаменті. Театри рекомендувалося будувати у вигляді напівкола. Для амфітеатрів стандартом була овальна або еліптична форма.

Загальна протяжність римських доріг – 150 тис. км (відстань між крайніми точками імперії – 5 тис. км). Всі дороги ніби розходилися від єдиного центру – позолоченого стовпа в північно-західній частині римського форому.

Всі дороги були побудовані однаково:

· на основі з великих кам’яних плит лежав товстий шар гравію, косо поставлені бокові плити утворювали кювет. Плити мали ширину 4 – 5м.

Однаково оформлені:

· дороги були оформлені дорожніми стовпами із вказівкою імені імператора, року його правління, в який стовп був встановлений, а також відстань до найближчого міств.

Служили єдиній меті:

· служили максимально швидкому перекиданню військ, товарів і пошти.

Підкорялися єдиному режиму експлуатації:

· уздовж дороги розміщувалися однаково об лаштовані станції, на яких державні чиновники і кур’єри могли поміняти коней та ноші.

У ІІ ст.. до н. е. в Римській імперії було 372 мощені камінням дороги. Лінія доріг була вирівняна, з боків були викопані канави для стічних вод, через ріки і глибокі яри були перекинуті мости, деякі з них збереглися до наших днів.

Через кожну тисячу кроків (милю) стояли кам’яні стовпи з вказівкою відстані до найближчого населеного пункту і до Риму.

У Римі на форумі (площі) стояв стовп з позолоченим верхом. Він вважався початком усіх доріг в Римській імперії і дав підстави для виразу: «Всі дороги ідуть в Рим!».

Аппієва дорога була збудована в 312 р. до н. е. за наказом цензора Аппія Клавдія Сліпого. Це найбільша мощена дорога від Риму до колоній. Спочатку вона з’єднувала Рим і Капую (350 км), в 224 р. до н. е. була доведена до південного порту Брундзій. Це була перша дорога в Римі, яка носила ім’я магістрата, який її збудував.

 

«Лінійні міри в Римі»

Мірою поверхні римлян служила квадратна ступня. Для великих площ в основному була покладена квадратна десятиступня.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-02-10; просмотров: 147; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты