Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Тестові завдання. 1. Якою була деліктна відповідальність:




1. Якою була деліктна відповідальність:

а) пайовою;

б) кумулятивною;

в) солідарною?

 

2. Що передбачала ноксальна відповідальність:

а) відповідальність домовладики за заподіяну шкоду його підвладними і рабами;

б) відповідальність третьої особи за заподіяну шкоду;

в) відповідальність за вбивство або поранення чужого раба (тварини)?

 

3. Що в римському праві відносилося до особистої образи (injuria):

а) тілесні ушкодження;

б)нанесення образливих побоїв;

в) розпускання пліток;

г) самовільне вторгнення в чуже помешкання;

д) словесні образи?

 

4. Які нормативні акти пов’язують з іменами трибуна Аквілія:

а) про заподіяну шкоду;

б) про неоплатний борг;

в) про обман;

г) про новацію договорів через стипуляцію?

 

5. Про який делікт говорив Павло: «… є привласнення собі або самої речі, або навіть користування нею, або володіння, що має намір створити для себе певні вигоди» (Д. 47.2.1.3):

а) особиста образа;

б) крадіжка;

в) розбій?

 

6. Які зобов’язання виникали з крадіжки:

а) злодій присуджувався до повернення речі з усім її приростом;

б) злодій присуджувався до сплати штрафу?

 

7. Кому відшкодовувалися збитки за Аквілієвим законом:

а) власнику?

б) володільнику?

 

8. В якому випадку несли відповідальність господарі заїжджих дворів і готелів:

а) за пропажу зданих на схов речей;

б) за загибель мана у випадку нападу на заїжджий двір або готель розбійників;

в) за загибель майна під час пожежі?

 

9. Яким був позов, що випливав з факту вбивства чи поранення чужого раба чи тварини:

а) майновий;

б) особистісний?

 

10. Що було необхідним для настання деліктної відповідальності:

а) фактична шкода, заподіяна протиправними діями однієї особи іншій;

б) винна протиправність дій особи, яка вчинила шкоду;

в) зазначена протиправна дія визнана законом як правовий делікт?

 

Задачі

1. Юстиніан наводить такий випадок: вільно народжений хлопчик проходив навчання у кравця, але погано виконував те, що показував йому вчитель, і за це кравець ударив учня колодкою по голові і вибив йому око. Чим може бути пред’явлений кравцю позов про образу (action iniuriarum)? А позов по Аквілієвому закону? Хто повинен подавати позов? Чи зобов’язаний ремісник відшкодовувати витрати на лікування хлопчика?

 

2. Апій викинув з вікна свого будинку надщерблений кубок, який попав в обличчя громадянина, що проходив мимо. Кубок розбив громадянину обличчя так сильно, що необхідним виявилося лікування у лікаря.Чи буде відповідаьт Апій за вчинене? Чи буде враховано суддею вартість лікування та послуг лікаря?

 

3. Раб Нігера і раб Стиха зчинили бійку, під час якої раб Нігера убив свого супротивника. Чи може Стих подати ноксальний позов на Нігера?

 

4. Чи може бути пред’явлена вимога про відшкодування збитків до власників тварин, які заподіяли шкоду:

а) кусюча собака, яка вільно бігає по подвір’ю, накидається на судового виконавця і серйозно його ранить;

б) подорожній проходив в горах мимо стада, і на нього несподівано накинулась корова, збила з ніг, завдала рваних ран. Як з’ясувалося пізніше, корові дошкулили кусючі комахи;

в) проходячи по території лісопильні, потенційний покупець, з необережності або не помітив підійшов до будки цепного пса і був покусаний ним;

г) одного разу селянин привіз на своєму віслюкові в місто овочі і продав їх аптекарю. Прив’язавши віслюка до дверей, почав розвантажувати товар. Але чиясь бешкетна рука відв’язала віслюка. Тварина стала вільно розгулювати по подвір’ю аптекаря і повністю випила вино із ємкості, яка стояла біля входу в льох;

д) винахідливий шахрай навчив галку красти золоті речі, чим і користувався тривалий час;

е) в Римі був звіринець, де в двох розділених стіною ямах постійно утримувалося декілька ведмедів. Один фракієць уклав парі про те, що зважиться пройти по вказаній вузькій стіні вперед і назад, але в час виконання задуманого він упав і був розірваний тваринами;

є) на одного римського громадянина в дитячому віці напав сусідський півень і вибив око?

 

5. Один римський громадянин приручив ведмедя з ним виступати на площі міста. Одного разу ведмідь зірвався з ланцюга і втік від господаря. Як з’ясувалося пізніше, ведмідь після втечі задрав вівцю Октавія, Октавій захищаючи своє господарство, убив ведмедя. Чи може Октавій подати позов на власника ведмедя про відшкодування шкоди?

 

6. Злий пес Клавдія зірвався з повідки під час прогулянки і покусав перехожого. Чи повинен Клавдій видавати потерпілому собаку? Хто повинен відповідати в цій ситуації?

 

7. Х. володів яблуневим садом на правах узуфруктарія. Через декілька років користування садом Х. вирішив викорчувати дерева і засіяти землю пшеницею, оскільки зерно завжди мало високу ціну. У відповідь на це власник саду подав позов з крадіжки узуфруктарія. Чи правомірні дії власника саду?

 

8. Гай віддав кравцеві свій плащ, щоб той його відремонтував і відпрасував. Але в ночі будинок кравця був обікрадений і разом з речами був викрадений і плащ Гая. Було встановлено, що крадіжку вчинив Діоклестіан. Хто має право позову з крадіжки? Чи можливий інший позов у даній ситуації?

 

9. Із звіринця Нумерія вискочив тигр, який всю ніч був на свободі. Він з’їв свиню і на наступний ранок під час облави тяжко поранив преторіанця. Другий преторіанець помилково був поранений стрілою, яка призначалася тварині. Постраждалі пред’явили Нумерію вимогу відшкодування збитків.

Але останній дав такі пояснення: він не винний у втечі тигра. Більше того, тигр – тварина вільна і дика, якщо вона перебувала на волі. Слід також враховувати, що гуляючи містом тигр проходив мимо великої кількості людей не завдаючи їм шкоди до того моменту, як на нього стали полювати і поставили в положення необхідної оборони. Нумерій сам би без будь-якої шкоди піймав би тигра, якби не втрутилися преторіанці. Хоча він згодний відати потерпілим вбиту тварину.

Позивачі заперечували: в тиках випадках необхідна особлива турбота про належне утримання тварин, а тому відповідач повинен відповідати. Має місцеі та обставина, що тигру місці не міг бути в стані природної свободи. Мертва тварина позивачам не потрібна. Як би ви вирішили цей казус?

 

10. Чи буде відповідати за законом Аквілія римський громадянин, який злякав чужого коня і той стрибнув у прірву?

 

11. Чи наставала відповідальність за законом Аквілія, якщо римський громадянин бешкетних намірів відчинив двері курника на сусідньому подвір’ї і всі кури розлетілися?

 

12. Оскільки «Тіцій підбурював раба Мевія вкрасти у свого господаря деякі речі і принести до нього, Тіція, то раб про це доніс Мевію. Між тим Мевій, бажаючи накрити Тіція на самому делікті, дозволив рабові віднести до нього речі. Питається, чи відповідає Тіцій в суді по позову із крадіжки чи по позову про порчу раба, чи Тіцій не відповідає по жодному з позовів?»

 

13. Рабиня готелю викинула на вулицю з вікна залишки фруктів. По тротуару проходив столяр, який підсковзнувся на кісточках і при падінні переламав ногу. До кого він може пред’явити вимогу про відшкодування йому потраченої на лікування суми в розмірі 54 іссів?

 

14. Серед ночі в будинок увірвався сусід Лоллій і почав чинити безлад та ображати Марка. Через деякий час Лоцій заспокоївся і залишив чуже помешкання. Марк близько двох тижнів розмірковував над тим, що трапилося, а потім вирішив подати позов на Лоллія за образу, але претор відмовив йому. Чому?

 

15. У Варрона захворів раб-кухар. Оскільки раб був дуже вправниму приготуванні їжі, то Варрон був зацікавлений в тому, щоб раб був працездатний як можна швидше, і тому покликав лікаря. Лікар уважно оглянув хворого і дав йому ліки. Але через декілька днів раб помер і, як з’ясувалося, лікар помилково дав йому не ті ліки. Чи буде відповідати лікар по закону Аквілія?

 

16. Чи винен громадянин, якщо він захотів виступити в якості тореадора, підійшов до загону для биків з червоною ганчіркою. Бики вибігли на ганчірку з загону і потрапили до рук злодіїв?

 

17. Плутарх свідчить: «Під час змагань з п’ятиборства якийсь атлет випадково поранив Епітимія з Фарсала і той помер. Перикл цілий день обговорював з Протагором питання: якщо судити по справедливості, хто винен в цьому нещасті: спис списометателя, сам списометатель, чи судді, які головували на змаганні?» Як Ви думаєте, яких висновків могли дійти Перікл і Протагор?

 

_________________________________________

Крадіжка – це навмисне викрадення речі з метою збагатитися або за рахунок самої речі, або за рахунок володіння нею користування цією річчю всупереч нормам природного права (Д. 47.2.1.3).

Крадіжка здійснюється не тільки в тому випадку, коли відбувається викрадення чужої речі з метою її присвоєння, але коли будь-яка особа бере чужу річ проти волі її власника (Гай. 3.195).

___________

 

Рекомендована література

Гарсиа Гарридо М. Х. Зазначена праця. – С. 426 – 469.

Калюжний Р. А. Зазначена праця. – С. 89 – 94.

Підопригора О. А. Зазначена праця. – С. 360 – 370.

Иоффе О. С., Мусин В. А. Зазначена праця. – С. 38 – 51.

Черниловский З. М. Зазначена праця. – С. 189 – 191.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-02-10; просмотров: 218; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты