Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Розділ 9. ГІГІЄНА СПОРТИВНОГО ОДЯГУ ТА ВЗУТТЯ




('портивний одяг та взуття мають забезпечувати сприятливі умкни функціонування організму під час інтенсивних занять фі- пгшими вправами за різних метеорологічних умов з урахуван- ним специфічних особливостей виду спорту та правил змагань.

('портивний одяг призначений підтримувати оптимальну ичілоиурівновагу організму під час занять фізичними вправами, іпГичпечувати ефективну спортивну діяльність та захист від цмкм імеханічних ушкоджень. Тканини, з яких його виготовля­нні,, повиннівідповідати гігієнічним вимогам щодо теплозахис­них га інших властивостей.

ІІигокі теплозахисні властивості мають бавовняні та шерстя­ні і конини,сукно, а також вироби з лавсану, нітрону та поліві-

III міриду.

І її‘обхідну вентиляцію підодягового простору забезпечує ІІДІЦ , Що виготовлений із тканин з високою проникністю повіт- |"і ін пологи. Таким якостям відповідають шерсть, сукно, трико- iti-K, лпиеан. Для захисту від вітру та дощу використовують одяг, йиі 11 г* 11 їло ний з тканин, яким притаманна низька повітропроник­нії II. (О, шовна, льон, капрон тощо).

Мигоку здатність віддавати вологу шляхом випаровування мшим, гладкі бавовняні тканини. Цю властивість враховують іі|ііі і іюртивних навантаженнях за умов високої температури ІІ"ІІІ 11 мі

Дли „.і іезпечення нормального теплообміну спортивний одяг ІИМмпиляють із тканин, що мають високу гігроскопічність, тобто АИП|и> адсорбують на своїй поверхні вологу з навколишнього по- иіі|ні in пір із поверхні шкіри. Найвищу гігроскопічність мають інм|и піні т.і трикотажні вироби.


Для видів спорту з посиленим зустрічним повітряним пото­ком передню частину одягу виготовляють із матеріалів з вели­кою теплозахисною і вітрозахисною здатністю, а на спині — з великою теплопроникністю.

Спортивне взуття повинно бути зручним, міцним та елас­тичним з урахуванням кліматичних умов та особливостей окре­мих видів спорту, мати достатню водостійкість та забезпечувати оптимальний мікроклімат навколо ніг (температуру — 20—33 °С, вологість — 60—70 %). Невідповідність цим вимогам може спри­чинити розлад функцій потових залоз, перегрівання ніг (влітку) або переохолодження (взимку).

Конструкція спортивного взуття має сприяти зняттю заря­дів статичної електрики та має забезпечувати максимальну сво­боду рухів. Взуття не повинно здавлювати м'які тканини ступень, спричиняти біль, обмежувати рух у суглобах.

Вимоги до спортивного взуття такі: мати мінімальну масу, добрі амортизуючі властивості підошов для захисту від ударів. Невідповідність цим вимогам призводить до великого наванта­ження під час тренування, зниження стійкості, розладу крово­обігу в нижніх кінцівках, ушкодження зв'язкового апарату та суглобів, хронічного стомлення м'язів тощо.

При конструюванні спортивного взуття для кожного виду спорту передбачають спеціальні захисні накладки, прокладки, щитки, ребристі підошви, шипи.

Найкращим матеріалом для верхньої частини спортивного взуття є натуральна шкіра. Вона міцна, м'яка та еластична, на­дійно захищає від механічних ушкоджень та надмірної вогкості, забезпечує достатнє випаровування поту, зберігає форму та роз­міри після висушування. Для підошов, прокладок, щитків та ін­ших конструкцій широко використовують різні синтетичні ма­теріали, яким притаманні міцність, термопластичність, м'якість. Добре себе зарекомендували полівінілхлорид, поліуретан, кап­рон, поролон, латекс та ін.

Гігієнічні вимоги щодо спорядження, одягу та взуття високо­кваліфікованих спортсменів та фізкультурників мають бути ди­ференційовані. Для спортсменів спорядження повинно бути більш спеціалізоване, а масова спортивно-фізкультурна форма — більш уніфікована.

Важливе гігієнічне значення має правильна експлуатація спортивного спорядження та догляд за ним. Забруднення спор­тивного спорядження може негативно позначитися на власти­востях матеріалів: погіршується поруватість та повітропроник-


ції п., іПільшується їх маса. Все це може призвести до розладу п'|імп|)егуляції, подразнення та інфекування шкіри.

< >диг із синтетичних матеріалів легко всмоктує жирові речо- міііііі, <і тому його слід часто прати.

Маски, шлеми, рукавички після користування слід обробля- ііі денатурованим спиртом або одеколоном. Решту споряджен­им І 2 рази на тиждень дезинфікують або знешкоджують \ м. 111.(фіолетовим випромінюванням за допомогою бактерицид­них ламп.

Спортивне взуття добре зберігається після старанної про­тії и и риб'ячим жиром або спеціальними кремами.



Поделиться:

Дата добавления: 2015-02-10; просмотров: 83; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты