Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА. Студент по результату вивчення курсу повинен уміти - чітко формулювати теоретичні положення, обґрунтувати їх і розкривати найбільш характерні ознаки і




Студент по результату вивчення курсу повинен уміти - чітко формулювати теоретичні положення, обґрунтувати їх і розкривати найбільш характерні ознаки і властивості; аргументація та ілюстрація теоретичних положень конкретними прикладами з юридичної практики; обґрунтовувати висновки.

Обговорення питань семінару може відбуватись в формах співбесіди, загальної дискусії, заслуховування рефератів і реферативних повідомлень, проведення письмових контрольних робіт або тестування, “бліц” - опитування тощо.

На практичних заняттях формуються навички студентів щодо вирішення конкретних практичних задач, здійснення самостійного аналізу певних правовідносин. На практичних заняттях відбувається реалізація і засвоєння теоретичних знань, отриманих студентами на лекціях, при вивченні нормативних джерел, наукової та навчальної літератури під час підготовки до семінарів та самостійної роботи. При вирішенні задач магістрам рекомендується: визначити тему (питання) курсу, до якого відноситься задача; дати аналіз фактичних обставин, викладених у фабулі задачі; визначити коло нормативних актів, вивчення яких необхідно для вирішення задачі; керуватися конкретними нормами Цивільного кодексу України, іншими актами цивільного законодавства постановами Пленуму Верховного Суду України з цивільних справ; при посиланні на нормативний акт (закон, постанову, інструкцію тощо) вказати, ким і коли він був прийнятий, зазначити пункт, частину, статтю.

Метою викладання дисципліни є:

- виконання вимог Закону України «Про вищу освіту» в частині підготовки молодших спеціалістів права;

- вивчення та засвоєння норм, положень та інститутів цивільного права, норми якого базуються на Конституції України, одним із головних положень якої є правове забезпечення охорони прав і свобод людини і громадянина.

- визначення поняття цивільного права особливої частини, його предмету і методів. Визначення особливості правового статусу суб’єктів цивільних правовідносин і правого режиму його об’єктів;

- ознайомлення з науково-теоретичним надбанням науки цивільного права;

- аналіз та узагальнення судової практики щодо вирішення цивільно-правовових спорів;

- розвиток навичок самостійного вирішення наукових та практичних проблем;

З метою успішного засвоєння конкретних тем з курсу цивільного права «особлива частина» студентам рекомендується уважно опрацювати матеріали лекцій, відповідних розділів підручників, рекомендовані до опрацювання нормативно - правові акти.

Студентам доцільно готувати короткі конспекти виступів з кожного плану семінарського заняття та письмово виконувати завдання для самостійної роботи.

Особливе значення в кредитно -модульній технології організації навчання надається самостійній роботі студента. Тематичним планом передбачений мінімально необхідний обсяг засвоєння конкретних тем.

Якщо до матеріалів семінарських або практичних занять додаються задачі, студент за завданням викладача має підготувати їх письмові рішення на підставі діючого законодавства з обов’язковим посиланням на конкретні статті чинних нормативно-правових актів. У разі, якщо умови задачі допускають альтернативне її розв’язання, необхідно зазначити кожен з варіантів.

Крім зазначеного при вивченні тем курсу студентам рекомендується слідкувати за змінами до законодавства, користуючись такими офіційними виданнями, як Відомості Верховної Ради України, Урядовий кур’єр, Офіційний вісник України, знайомитися з судовою практикою та останніми досягненнями у галузі Цивільного права за матеріалами Вісника Верховного Суду України, газет «Юридичний вісник» та «Юридическая практика», журналів «Право України», «Держава і право» та ін., а також матеріалами офіційних сайтів органів влади, зокрема – Верховної Ради України (www.rada.gov.ua) Кабінету Міністрів України (www.kmu.gov.ua).

На семінарські заняття виносяться найбільш складні теоретичні та практично значимі питання курсу. Для їх успішного засвоєння студенту необхідно творчо вивчати рекомендовані матеріали, висловлювати на їх підставі власні думки.

З усіх питань щодо підготовки до семінарського чи практичного заняття студенти можуть звертатися до викладача, який проводить заняття в групі згідно розкладу занять або який чергує на кафедрі згідно графіку, а також безпосередньо до викладача, який проводить лекційні заняття.

В результаті вивчення дисципліни «Цивільне право. Особлива частина» студент повинен:

знати:

- положення українського цивільного законодавства;

- існуючі колізії національного та міжнародного законодавства;

- основні доктринальні положення;

вміти:

- самостійно аналізувати наукову літературу з дисципліни;

- самостійно ставити наукові проблеми і шукати шляхи їх вирішення;

- самостійно проводити порівняльно-правовий аналіз;

- самостійно аналізувати і узагальнювати судову практику.

Допомогти зрозуміти зміст цивільно-правових питань покликані, в першу чергу, такі види самостійної підготовки студентів: вивчення наукових праць вітчизняних та зарубіжних авторів, виступів вчених і працівників правозастосовчих органів у періодичній пресі, узагальненої судової практики, зарубіжного законодавства та літератури тощо. З цією метою складено список джерел, які опубліковані в останні роки.

Засвоєння положень загальної частини цивільного права передбачає вивчення сучасних теоретичних концепцій, дискусійних положень науки цивільного права, критичне осмислення проблемних питань, розвиток самостійного правового мислення, що допоможе правильно зорієнтуватися в нормативному матеріалі і засвоїти необхідний обсяг інформації.

Переважна більшість цих проблем розглядається в лекціях, має бути обговорена в ході семінарських занять та самостійно осмислена студентами при підготовці реферативних повідомлень, згідно визначеної тематики.

При підготовці до семінарських занять і, особливо при написанні реферату в порядку самостійної роботи студента, слід звертатися до лектора та викладачів, які ведуть семінарські заняття, за консультацією.

Якщо студент не підготувався до семінару чи пропустив його з будь – якої причини, він зобов’язаний відпрацювати цю тему викладачу, який веде заняття. В разі, якщо ці вимоги не будуть виконані або до початку залікової сесії не будуть подані реферати у встановлений строк, студента за поданням кафедри не буде допущено до складання екзаменаційної сесії.

 

ТЕМАТИЧНИЙ ПЛАН

З цивільного права кафедри цивільно – правових дисциплін

2 семестр 2014/2015 навчального року (набір 2014 року) (2 груп)

студентів 1 курсу (на базі ОКР "молодший спеціаліст") ННІ права та психології

складений згідно з навчальною програмою, затвердженою Вченою радою НАВС “____”______________ 20__ року, протокол № ___

розглянутий і схвалений на засіданні кафедри від “02” жовтня 2014 року, протокол №4

 

№ з/п Назва тем Нормативний обсяг годин З них: Прізвище та ініціали науково-педагогічного працівника Технічні засоби/ Дидактичні засоби Взаємозв’язок тем,що вивчаються, з іншими темами й дисциплінами (назва дисципліни,номер теми й вид заняття) Примітка
Всього годин з викладачем З них: Самостійна робота
Лекцій Семінарських занять Практичних занять Модульний контроль
                         

 

Змістовний модуль 1.

1. Загальні положення про зобов'язання           Лекції, семінари та практичні проводить доцент кафедри, к.ю.н., Немченко С.С.   Лекції, семінари та практичні проводить доцент кафедри, к.ю.н., Немченко С.С. 1/2-Л1/1 0/0 - С1/1 0/0 - ПЗ1/1 Теорія держави і права т.1;4;5  
2. Цивільно-правова відповідальність           0/0 - ПЗ2/2    
Цивільно-правовий договір           1/2-Л1/3 0/0 - ПЗ1/3    
Договори про передачу майна у власність       1/2-Л2/4 0/0 - С2/4 Основи римського цивільного права т.2  
Договори про передачу майна у тимасове володіння та користування       1/2-Л2/5 0/0 - С1/5    
Договори про надання послуг           0/0 - ПЗ2/6    
Транспортні зобов'язання         1/2-Л1/7    
Договори зберігання, страхування та їх види         0/0 - С2/8 Основи римського цивільного права т.4  
Доручення. Комісія. Управління майном           0/0 - ПЗ3/9    
Договір позики. Кредитний договір           0/0 - С1/10 0/0 - ПЗ1/10    
Договори банківського вкладу та банківського рахунку.Факторинг     1/2-Л2/11 0/0 - С2/11 0/0 - ПЗ2/11    
Договори щодо розпорядження майновими правами інтелектуальної власності. Договір про комерційну концесію              
Поняття та особливі види зобов'язань за спільною діяльністю           1/2-Л1/13 0/0 - ПЗ1/13    
Окремі види недоговірних зобов'язань. Загальні положення про відшкодування шкоди         + 0/0 - С2/14 Основи римського цивільного права т.3  

Змістовний модуль 2

.

Деліктні зобов'язання           Лекції, семінари та практичні проводить доцент кафедри, к.ю.н., Немченко С.С.   Лекції, семінари та практичні проводить доцент кафедри, к.ю.н., Немченко С.С.   1/2-Л1/15    
Відшкодування шкоди завданої каліцтвом, іншим ушкодженням здоров'я або смертю.       1/2-Л1/1 0/0-С1/1    
Відшкодування шкоди, завданої незаконними рішеннями, діями чи бездіяльністю органу, що здійснює оперативно-розшукову діяльність, досудове розслідування, прокуратури або суду         0/0-П2/3    
Відшкодування шкоди завданої злочином     0/0-Л2/4 0/0-С2/4 0/0-П3/4 Основи римського цивільного права т.4  
Відшкодування шкоди завданої малолітніми, неповнолітніми та недієздатними особами                
Відшкодування шкоди, завданої джерелом підвищеної небезпеки. Відшкодування ядерної шкоди           0/0-Л3/6 0/0-С3/6    
Відшкодування шкоди, завданої внаслідок недоліків товарів, робіт (послуг)         0/0-П4/7    
Набуття, збереження майна без достатньої правової підстави. Кондикційні зобов'язання         0/0-Л4/8 0/0-С4/8 Основи римського цивільного права т.3  
Недоговірні зобовязання:загальні положення           0/0-Л5/9 0/0-П5/9    
Публічна обіцянка винагороди без оголошення конкурсу           0/0-П6/10    
Публічна обіцянка винагороди за результатами конкурсу     0/0-Л6/11 0/0-С5/11    
Вчинення дій в майнових інтересах іншої особи без іі доручення           0/0-Л7/12 0/0-П7/12    
Рятування здоров'я та життя фізичної особи, майна фізичної або юридичної особи         0/0-С6/13 0/0-П8/13    
Створення загрози життю, здоров'ю фізичної особи, майну фізичної або юридичної особи       0/0-Л8/14 0/0-С7/14    
виконання науково-дослідних або дослідно-конструкторських та технологічних робіт           0/0-С8/15    
Підряд на проектні та пошукові роботи.         +      
Всього годин        
 

 

 

ЗМІСТ ПРОГРАМИ З НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ

«ЦИВІЛЬНЕ ПРАВО»

ЗМІСТОВНИЙ МОДУЛЬ 1.

Тема 1: Загальні положення про зобов’язання.

Зобов’язань у цивільному праві. Основні тенденції розвитку сучасного зобов’язального права. Підстави виникнення зобов’язань. Договірні та позадоговірні (деліктні) зобов’язання. Сторони у зобов’язанні. Множинність осіб у зобов’язанні. Треті особи у зобов’язанні. Солідарні, часткові і субсидіарні (додаткові) зобов’язання. Регресний позов. Підстави припинення зобов’язань. Виконання. Відступне. Припинення зобов’язань заліком зустрічної однорідної вимоги. Припинення зобов’язання угодою сторін. Прощення боргу. Збіг боржника і кредитора в одній особі. Припинення зобов’язання у зв’язку з неможливістю виконання. Смерть громадянина та ліквідація юридичної особи як підстава припинення зобов’язання. Інші підстави припинення зобов’язань.

 

Тема 2: Цивільно – правова відповідальність.

Поняття, значення та функції цивільно-правової відповідальності. Цивільне правопорушення, його структурні елементи. Підстави цивільно-правової відповідальності. Цивільно-правові (майнові) санкції. Форми цивільно-правової відповідальності. Види цивільно-правовоївідповідальності та її розмір. Договірна, позадоговірна (деліктна) відповідальність. Часткова, солідарна, субсидіарна (додаткова) відповідальність. Повна, обмежена, додаткова (кратна) відповідальність. Підстави звільнення боржника від відповідальності.

Тема 3: Цивільно – правовий договір.

Поняття, значення, умови і функції договору у цивільному праві. Свобода договору. Договір як юридичний факт і засіб регулювання відносин його учасників. Договір та угода, їх відмінності. Види договорів. Попередній договір. Публічний договір. Договір про приєднання. Договір на користь третьої особи. Зміст договору. Тлумачення договору. Стадії укладання договору (оферта, акцепт). Форма договору. Переддоговірні спори. Зміна та

розірвання договору. Договірна дисципліна

Тема 4: Договори про передачу майна у власність.

Загальна характеристика договору купівлі-продажу та його види. Договір поставки, його сторони та істотні умови. «ІНКОТЕРМС». Порядок заняття торговельною діяльністю і правила обслуговування населення. Відповідальність суб’єктів підприємництва за порушення правил торговельної діяльності і торговельного обслуговування покупців. Договір міни: поняття та особливості. Порядок закупівлі товарів, робіт та послуг за державні кошти, відповідальність за його порушення.

 

Тема 5: Договори про передачу майна у тимасове володіння та користування.

Поняття, предмет та зміст договору найму (оренди). Види договорів найму (оренди). Поняття договору прокату та особливості правового регулювання. Особливості оренди державного і комунального майна.Договір оренди будівлі або іншої капітальної споруди. Договір найму (оренди) житла. Особливості використання предмета оренди, зміна порядку використання орендованого майна. Договір лізингу, істотні умови договору лізингу та його види.

Тема 6: Договори про надання послуг.

Загальна характеристики договорів про надання послуг. Поняття та зміст договору доручення. Агентські відносини у сфері господарювання, сторони та предмет договору. Особливості договору комісії за законодавством України. Договір консигнації. Договір зберігання, його істотні умови, форма та види. Договір страхування та його види. Основні страхові поняття. Транспортні договори та їх види.

 

Тема 7: Транспортні зобов’язання.

Транспортні зобов'язання, їх поняття і види. Транспортне законодавство. Система транспортних договорів. Договори про організацію перевезень вантажів. Види перевезень та їх правове регулювання. Договір перевезення вантажу, його основні елементи. Укладення договорів про перевезення вантажів. Сторони договору перевезення вантажу. Зміст і виконання договорів про перевезення вантажів. Особливості договору перевезення вантажу на різних видах транспорту. Договір залізничного перевезення вантажів. Договір повітряного перевезення вантажів. Договір повітряного чартеру. Договір морського перевезення вантажів. Договір чартеру. Договір автомобільного перевезення вантажів. Договір перевезення вантажів у прямому змішаному сполученні. Договори перевезення пасажира і багажу. Цивільно-правовий захист споживачів транспортних послуг. Відповідальність за порушення транспортних зобов'язань. Підстави і межі відповідальності перевізника Відповідальність перевізника за прострочення доставки вантажу. Загальна і приватна аварія. Відповідальність відправника вантажу і вантажоодержувача Претензії і позови в транспортних зобов'язаннях. Поняття і види експедиційних послуг. Експедиційні зобов'язання. Договори транспортної експедиції, їх відмінність від суміжних цивільно-правових договорів. Предмет договору транспортної експедиції. Зміст і виконання договору транспортної експедиції. Відповідальність за порушення договору транспортної експедиції, її підстави і межі.

Тема 8: Договори зберігання, страхування та їх види.

Поняття і предмет договору зберігання. Обов'язки сторін договору зберігання. Зберігання зі знеособленням. Відповідальність зберігача. Професійне і побутове зберігання. Договір зберігання на товарному складі. Складські документи і права їх власників. Зберігання речей із правом їхнього використання. Окремі види зберігання. Особливості зберігань в ломбардах, у банківських сейфах, у камерах схову транспортних організацій, у гардеробах і в готелях. Зберігання в порядку секвестру. Обов'язок зберігання в силу закону. Поняття і значення страхування. Законодавство про страхування.

Поняття і система зобов'язань по страхуванню. Форми і види зобов'язань по страхуванню. Майнове й особисте страхування. Добровільне й обов'язкове страхування. Співстрахування, подвійне страхування і перестрахування.

Підстави виникнення зобов'язань по страхуванню. Договір страхування. Форма договору страхування. Страховий поліс. Елементи зобов'язання по страхуванню. Страховий інтерес і форми його прояву в майновому й в особистому страхуванні. Учасники (суб'єкти) зобов'язання по страхуванню. Страховики. Об'єднання страховиків, товариства взаємного страхування. Страхові агенти і страхові брокери. Страхувальник (полісовласник). Вигодонабувач (беніфіціар) і застрахована особа. Строк у зобов'язанні по страхуванню. Зміст зобов'язання по страхуванню. Обов'язки страхувальника. Страховий ризик. Страховий випадок. Обов'язки страховика. Страхова сума. Виконання зобов'язань по страхуванню. Система розрахунку страхового відшкодування в майновому страхуванні. Суброгація. Звільнення страховика від обов'язку надання страхових виплат. Відповідальність у зобов'язаннях по страхуванню. Припинення і недійсність зобов'язань по страхуванню.

Види зобов'язань по майновому страхуванню. Страхування майна. Страхування цивільної відповідальності. Страхування підприємницького ризику. Види зобов'язань по особистому страхуванню. Страхування життя. Страхування від нещасливих випадків і хвороб. Добровільне медичне страхування.

Тема 9: Доручення. Комісія. Управління майном.

Поняття, ознаки, зміст та форма договору доручення. Предмет договору доручення. Сторони у договорі доручення, їх права та обов’язки. Виконання договору доручення. Підстави та наслідки припинення договору доручення. Діяльність в інтересах іншої особи без доручення. Поняття, зміст та форма договору комісії. Сторони у договорі комісії. Права та обов’язки сторін за договором комісії. Виконання комісійного доручення. Субкомісія. Вказівки комітента та правові наслідки відступу від них. Відповідальність комісіонера за невиконання чи неналежне виконання умов зобов’язань. Підстави припинення договору комісії. Особливості окремих видів комісії. Особливості правового регулювання та сфера застосування консигнаційних угод. Договір управління майном: поняття, зміст, форма, сторони, значення. Об’єкт довірчого управління. Права та обов’язки управителя та установника управління. Припинення договору. Відповідальність сторін договору управління майном.

 

Тема 10: Договір позики. Кредитний договір.

Договір позики: загальна характеристика та сфера застосування. Сторони, зміст та форма договору позики. Оформлення договору позики векселями. Укладання договору позики шляхом випуску та продажу облігацій. Позичкові операції ломбардів.Правове регулювання кредитних відносин. Поняття та види кредиту. Форми кредиту. Принципи кредитування. Кредитні зобов’язання. Кредитний договір: загальна характеристика та сфера застосування. Особливості суб’єктного складу. Форма та зміст кредитного договору. Способи забезпечення кредитних договорів. Відповідальність сторін за кредитним договором. Класифікація кредитних договорів. Договір фінансування під уступку грошової вимоги (факторинг).

 

 

Тема 11: Договори банківського вкладу та банківського рахунку. Факторинг.

Загальна характеристика договору банківського вкладу.Особливості суб’єктного складу договору банківського вкладу. Порядок укладення та форма договору банківського вкладу. Правова природа ощадної книжки та ощадного сертифіката.Види банківських вкладів. Виконання договору банківського вкладу та відповідальність за невиконання чи неналежне виконання договору. Загальна характеристика договору банківського рахунку. Особливості суб’єктного складу договору банківського рахунку. Порядок укладення та форма договору банківського рахунку. Операції за рахунком, що виконуються банком. Припинення договору банківського рахунку та його правові наслідки. Банківська таємниця. Гарантії забезпечення інтересів клієнтів. Загальна характеристика договору факторингу (фінансування під відступлення права грошової вимоги). Особливості суб’єктного складу договору факторингу. Порядок укладення та зміст договору факторингу. Виконання договору. Виконання боржником грошової вимоги факторові. Захист прав боржника.

 

Тема 12: Договори про розпорядження майновими правами інтелектуальної власності.

Поняття, типи та види авторських договорів. Типові авторські договори. Зміст авторських договорів. Сторони в авторському договорі, їх відповідальність.Ліцензійні договори на використання творів. Договори про управління майновими правами автора. Поняття, предмет, умови та порядок укладення договору на створення (передачу) науково-технічного досягнення (ліцензійного договору). Форма та строк чинності ліцензійних договорів. Суб’єкти ліцензійних відносин, їх права та обов’язки. Структура ліцензійного договору. Види (типи) ліцензій. Особливості виконання договору та відповідальність за порушення його умов. Гарантійні зобов’язання та ліцензійні ризики.Патентний ліцензійний договір. Безпатентний ліцензійний договір. Комплексний ліцензійний договір. Договір франчайзингу: поняття, форма, права та обов’язки сторін. Мастер франчайзинговий договір. Субфранчайзинг. Припинення договору франчайзингу.

 

Тема 13: Поняття та особливі види зобов’язань за спільною діяльністю.

Роль зобов’язань за спільною діяльністю. Правове регулювання спільної діяльності. Підстави виникнення зобов’язань за спільною діяльністю.Поняття та юридична характеристика договору простого товариства. Види договорів простого товариства. Зміст договорів простого товариства. Права та обов’язки учасників договору простого товариства. Припинення договору простого товариства. Установчий договір: поняття, юридична характеристика. Види установчих договорів. Зміст установчих договорів. Припинення установчих договорів.

 

Тема 14: Окремі види недоговірних зобов’язань. Загальні положення про відшкодування шкоди.

Публічна обіцянка без оголошення конкурсу. Публічна обіцянка нагороди за результатами конкурсу. Правова природа конкурсу як підстави виникнення цивільних правовідносин. Вчинення дій майнових інтересах іншої особи без її доручення. Рятування здоров’я та життя фізичної особи, майна фізичної чи юридичної особи. Створення загрози життю, здоров’ю, майну фізичної особи або майну юридичної особи. Набуття, збереження майна без достатньої правової підстави. Співвідношення договірної та недоговірної відповідальності. Делікт як підстава притягнення до не договірної відповідальності. Умови відповідальності. Обставини, які звільняються від майнової відповідальності. Обставини, які виключають майнову відповідальність (казус, непереборна сила). Способи відшкодування шкоди. Особливості відшкодування моральної шкоди.

ЗМІСТОВНИЙ МОДУЛЬ 2.

Тема 15: Деліктні зобов’язання.

Відповідальність фізичної чи юридичної особи за шкоду, завдану їхнім працівником чи іншою особою . Особливості відшкодування шкоди, завданої органом державної влади, органом АРК або органом місцевого самоврядування чи їх посадовими особами. Відповідальність за шкоду, завдану незаконними рішеннями, діями чи бездіяльністю органів дізнання, досудового слідства, прокуратури або суду. Особливості відшкодування майнової шкоди фізичній особі, яка потерпіла від злочину. Відповідальність за шкоду, заподіяну джерелом підвищеної небезпеки. Відповідальність за шкоду спільно заподіяну кількома особами. Регресні зобов’язання. Особливості відшкодування шкоди, завданої внаслідок недоліків товарів, робіт (послуг).

Тема 16: Відшкодування шкоди, завданої каліцтвом, іншими ушкодженнями, здоров’ям або смертю.

Підстави та умови виникнення зобов'язань із шкоди, завданої ушкодженням здоров'я або смертю. Відшкодування шкоди, завданої каліцтвом або іншим ушкодженням здоров'я. Способи та порядок відшкодування шкоди у разі ушкодження здоров'я або смертю. Способи та порядок відшкодування шкоди за спричинення смерті. Розмір та строки відшкодування. Суб’єкти зобов’язання з відшкодуванням шкоди, завданої каліцтвом, іншим ушкодженням здоров’я або смертю. Умови відповідальності за шкоду, завдану к каліцтвом, іншим ушкодженням здоров’я або смертю. Способи та порядок відшкодування шкоди. Відшкодування шкоди, завданої смертю потерпілого. Підстави та порядок зменшення чи збільшення розміру відшкодування шкоди.

Тема 17: Відшкодування шкоди, завданої незаконними рішеннями діями чи бездіяльністю органу, що здійснює оперативно – розшукову діяльність, досудове розслідування, прокуратури або суду.

Загальна характеристика деліктних зобов’язань завданих незаконними рішеннями, діями чи бездіяльністю органу, що здійснює оперативно-розшукову діяльність, досудове розслідування, прокуратури або суду.Правове регулювання відшкодування шкоди, завданої незаконними рішеннями, діями чи бездіяльністю органу, що здійснює оперативно-розшукову діяльність, досудове розслідування, прокуратури або суду. Види, обсяги та порядок відшкодування шкоди, завданої незаконними рішеннями, діями чи бездіяльністю органу, що здійснює оперативно-розшукову діяльність, досудове розслідування, прокуратури або суду.Форми відшкодування матеріальної шкоди.Особливості відшкодування моральної шкоди.Порядок відшкодування шкоди, завданої незаконними рішеннями, діями чи бездіяльністю органу, що здійснює оперативно-розшукову діяльність, досудове розслідування, прокуратури або суду.

Тема 18: Відшкодування шкоди, завданої злочином.

Особливості застосування загальних умов та підстав відшкодування шкоди до відшкодування державою шкоди, завданою фізичній особі злочином. Спеціальні умови відшкодування майнової шкоди, завданої злочином. Порядок відшкодування майнової шкоди, завданої фізичній особі злочином. Механізм відшкодування державою шкоди , завданої злочином. Обсяг відшкодування шкоди, завданої злочином

Тема 19: Відшкодування шкоди, завданої малолітніми, неповнолітніми та недієздатними особами.

Поняття та елементи зобов’язань, що виникають внаслідок заподіяння шкоди. Загальна характеристика відшкодування шкоди, завданої малолітньою особою. Загальна характеристика відшкодування шкоди, завданої неповнолітньою особою. Загальна характеристика відшкодування шкоди, завданої недієздатною особою.

Тема 20: Відшкодування шкоди, завданої джерелом підвищеної небезпеки. Відшкодування ядерної шкоди.

Загально – теоретична характеристика джерел підвищеної небезпеки. Контроль як особлива ознака поняття джерела підвищена небезпека. Класифікація джерел підвищеної небезпеки. Цивільно - правова природа відповідальності за шкоду, заподіяну джерелом підвищеної небезпеки. Відповідальність незалежно від вини за шкоду, заподіяну джерелом підвищеної небезпеки. Загальна характеристика відшкодування ядерної шкоди.

Тема 21: Відшкодування шкоди, завданої внаслідок товарів, робіт (послуг).

Загальні засади відповідальності за шкоду завданої внаслідок товарів, робіт (послуг). Підстави відшкодування шкоди, завданої внаслідок недоліків товару, роботи або послуги. Особи, відповідальні за шкоду, завдану внаслідок недоліків товару, роботи або послуги. Строки відшкодування шкоди, заподіяної внаслідок недоліків товару, роботи або послуги.

 

Тема 22: Набуття, збереження майна без достатньої правової підстави. Кондикційні зобов'язання.

Місце інституту набуття, збереження майна без достатньої правової підстави в системі недоговірних зобов’язань. Правова природа виникнення зобов’язань із набуття, збереження майна без достатньої правової підстави. Види зобов’язань із набуття, збереження майна без достатньої правової підстави. Отримання за недійсним правочином. Витребування майна власником із чужого незаконного володіння. Інші види зобов’язань із набуття, збереження майна без достатньої правової підстави. Майно, що не підлягає поверненню в якості набуття, збереження майна без достатньої правової. Порівняльно-правовий аналіз інституту набуття, збереження майна без достатньої правової підстави України і зарубіжних країн. Кондикційні зобов'язання.

Тема 23: Недоговірні зобовязання: загальні положення.

Загальна характеристика недоговірних зобов’язання із правомірних дій. Публічна обіцянка винагороди. Право на публічну обіцянку винагороди без оголошення конкурсу. Публічна обіцянка винагороди за результатами конкурсу. Вчинення дій в майнових інтересах іншої особи без її доручення. Рятування здоров’я та життя фізичної особи, майна фізичної або юридичної особи.

Тема 24: Публічна обіцянка винагороди без оголошення конкурсу.

Публічна обіцянка винагороди в системі зобов’язального права України. Поняття зобов’язань з публічної обіцянки винагороди та їх види. Публічна обіцянка винагороди без оголошення конкурсу. Публічна обіцянка винагороди за результатами конкурсу.

Тема 25: Публічна обіцянка винагороди за результатами конкурсу.

Зобов'язання у зв'язку з публічною обіцянкою винагороди за результатами конкурсу. Ознаки, види та умови конкурсів Зміна умов конкурсу та відмова від проведення конкурсу. Виконання та припинення зобов'язання у зв'язку з
публічною обіцянкою винагороди за результатами конкурсу. Місце зобов'язань у зв'язку з публічною обіцянкою винагороди у системі зобов'язального права України

Тема 26: Вчинення дій в майнових інтересах іншої особи без іі доручення.

 

Поняття та призначення зобов’язань, що виникають при вчиненні дій в майнових інтересах іншої особи без її доручення. Умови відшкодування витрат, понесених особою при веденні чужих справ без доручення.Право на вчинення дій в майнових інтересах іншої особи без її доручення. Надання звіту про вчинення дій в майнових інтересах іншої особи без її доручення. Відшкодування витрат, понесених особою у зв'язку із вчиненням нею дій в майнових інтересах іншої особи без її доручення.

 

Тема 27: Рятування здоров'я та життя фізичної особи, майна фізичної або юридичної особи.

Поняття та призначення зобов’язань, що виникають внаслідок рятування здоров’я та життя фізичної особи. Суб’єкти зобов’язань, що виникають внаслідок рятування здоров’я та життя фізичної особи, та умови виникнення цих зобов’язань. Відшкодування шкоди, завданої рятівнику. Поняття та призначення зобов’язань, що виникають у зв’язку з рятуванням майна іншої особи. Суб’єкти зобов’язань, що виникають у зв’язку з рятуванням майна іншої особи, та умови виникнення цих зобов’язань. Умови відшкодування шкоди, завданої рятівнику.

 

Тема 28: Створення загрози життю, здоров'ю фізичної особи, майну фізичної або юридичної особи.

Поняття зобов’язань по усуненню загрози життю, здоров’ю, майну фізичної особи або майну юридичної особи. Наслідки неусунення загрози життю, здоров’ю, майну фізичної особи або майну юридичної особи. Відшкодування шкоди, завданої внаслідок неусунення загрози життю, здоров’ю, майну фізичної особи або майну юридичної особи.

 

 

Тема 29: виконання науково-дослідних або дослідно-конструкторських та технологічних робіт.

Поняття та предмет договорів на виконання науково-дослідних, дослідно-конструкторських та технологічних робіт. Сторони договору, їх права та обов’язки. Ризики та відповідальність сторін за договором.

Тема 30: Підряд на проектні та пошукові роботи.

Поняття та предмет договорів на виконання науково-дослідних, дослідно-конструкторських та технологічних робіт. Сторони договору, їх права та обов’язки. Ризики та відповідальність сторін за договором.

РОБОЧА ПРОГРАМА З НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ

«ЦИВІЛЬНЕ ПРАВО. ОСОБЛИВА ЧАСТИНА»

ЗМІСТОВНИЙ МОДУЛЬ 1.

ТЕМА 1: ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ЗОБОВ’ЯЗАННЯ

 

 

Терміни та поняття до теми 1: кредитор, боржник, суброгація, цесія, відступлення права вимоги, переведення боргу, валюта зобов’язання, абсолютне цивільно-правове відношення, відносне цивільно-правове відношення, суб’єкт зобов’язання, об’єкт зобов’язання, зміст зобов’язання, альтернативне зобов’язання, факультативне зобов’язання, дольове зобов’язання, солідарне зобов’язання, субсидіарне зобов’язання.

 

Література:[21, 22, 45, 48, 51,58, 59, 72, 77, 78, 84, 87, 88, 90, 94, 95, 97, 99, 106, 107, 119, 120, 121]

Лекція 1 до теми 1:„Загальні положення про зобов’язання ” – 2 години.

Поняття зобов'язання. Засади, на яких має ґрунтуватись зобов'язання. Елементи зобов'язання. Суб'єкти зобов'язання. Множинність осіб у зобов'язанні. Заміна кредитора у зобов'язанні. Заміна боржника у зобов'язанні. Підстави виникнення зобов'язань. Система зобов'язань. Загальна характеристика підстав припинення зобов'язання. Припинення зобов'язання виконанням. Припинення зобов'язання переданням відступного. Припинення зобов'язання зарахуванням. Припинення зобов'язання за домовленістю сторін. Припинення зобов'язання прощенням боргу. Припинення зобов'язання поєднанням боржника і кредитора в одній особі. Припинення зобов'язання неможливістю його виконання. Припинення зобов'язання смертю фізичної особи. Припинення зобов'язання ліквідацією юридичної особи.

Семінарське заняття 1:„Загальні положення про зобов’язання” – 2 годин

ПЛАН

1. Зобов’язальне право як підгалузь цивільного права. Система зобов’язального права.

2. Поняття зобов'язання. Відмінності зобов'язальних та речових правовідносин.

3. Елементи зобов'язального правовідношення.

4. Підстави виникнення зобов'язань,

5. Поняття припинення зобов'язань.

6. Способи припинення зобов'язань (загальна характеристика).

7. Особливості припинення зобов'язання зарахуванням.

8. Особливості припинення зобов'язання ліквідацією юридичної особи.

 

Запитання до самоконтролю:

1. Які основні риси цивільно-правового зобов’язання?

2. Які відмінності між зобов’язальними правовідносинами та правовідносинами власності та особистими немайновими правовідносинами?

3. Яка відмінність між матеріальним та юридичним об’єктом зобов’язання?

4. Що таке цесія?

5. Яка відмінність між суброгацією і регресом?

6. Які є класифікації способів припинення зобов’язань?

7. В яких випадках недопустимо зарахування зустрічних вимог?

 

ТЕМА 2 : ЦИВІЛЬНО –ПРАВОВА ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ

Терміни та поняття до теми 2: добросовісність, розумність, справедливість, регрес, порука, гарантія, завдаток, відповідальність, санкція, збиток, неустойка, штраф, пеня, залікова неустойка, штрафна неустойка, виключна неустойка, альтернативна неустойка, акцесорний характер забезпечувального зобов’язання, моральна шкода, заставодержатель, заставодавець, іпотека, заклад, нерухоме майно, прощення боргу,субсидіарна відповідальність.

 

Література: [1, 2, 3, 9,11,17,29,33,45,67,88,91,94,1-8,122,137]

 

 

Самостійна робота 1 до теми 2 - 4 години

1. Поняття та принципи виконання зобов’язання.

2. Суб’єкти виконання зобов’язання. Множинність осіб у зобов’язанні.

3. Місце, строк та спосіб виконання зобов’язання.

4. Поняття та значення способів забезпечення виконання зобов’язань.

5. Класифікація способів забезпечення виконання зобов’язань.

6. Неустойка, її види та форми.

7. Порука та її характерні ознаки.

 

 

Запитання до самоконтролю:

1. Дайте визначення питання порушення зобов’язання та назвіть його складові.

2. Визначте зміст поняття прострочення боржника та кредитора та вкажіть наслідки прострочення.

3. Зазначте правові наслідки порушення зобов’язань.

4. У чому полягає різниця між розірванням договору та односторонньою відмовою від договору як правових наслідків порушення зобов’язань?

5. Вкажіть форми цивільно – правової відповідальності у системі правових наслідків порушення зобов’язання.

6. У чому полягають особливості правових наслідків порушення грошового зобов’язання?

 

 

ТЕМА 3: ЦИВІЛЬНО – ПРАВОВИЙ ДОГОВІР

Терміни та поняття до теми 3: :договір, предмет договору, зміст договору, істотні умови, установчий договір, попередній дого­вір, основний договір, змішаний договір, договір односторонній та двосторонній, поіменовані і непоіменовані договори, реальні та консенсуальні договори, оплатні і безоплатні договори.; істотні, звичайні та випадкові умови договору; типові умови договору, публічний договір, договір приєднання, пролонгація, договір на користь третьої особи; укладення, зміна і розірвання договору; форма договору, строк договору, свобода договору, ціна.

 

Література: [ 1, 2, 3, 10, 17, 23, 24, 28, 34, 35, 36, 44, 51, 72, 88, 94, 114, 133,149]

 

Самостійна робота 2 до теми 3 - 4 години

1. Договір як правочин та як правовідношення.

2. Функції та значення цивільно-правового договору.

3. Види та форма договору.

4. Відмінність правової природи попереднього договору та договору про наміри.

 

Запитання до самоконтролю:

1. Розкрийте поняття договору як правочину, документа та правовідношення.

2. Види договорів.

3. Форми договору. Вимоги до письмової форми договору.

4. Порядок укладення договору.

5. Умови договору.

6. Поняття оферти та акцепту.

7. Особливості укладення договору на аукціоні, за результатами конкурсу, на торгах.

8. Проблематика не укладених договорів.

9. Підстави та порядок розірвання і зміни договору.

 

 

ТЕМА 4: ДОВОРИ ПРО ПЕРЕДАЧУ МАЙНА У ВЛАСНІСТЬ

Терміни та поняття до теми 4:продавець, покупець, кількість товару, якість товару, асортимент товару, комплектність товару, ризик випадкового знищення, гарантійний строк, строк придатності, споживач, захист прав споживачів, належна якість, істотний недолік, права споживача у випадку придбання речей неналежної якості, продукція технічного призначення, товари народного споживання, розстрочення платежу, відстрочення платежу, оплатний договір, двосторонній договір, консенсуальний договір, оптова, роздрібна торгівля, поставка, форвардна угода, ф’ючерсна угода, товарна біржа, фондова біржа, конкурсний продаж, примусовий продаж, істотні умови, предмет, ціна, форма договору, майно, ціноутворення; момент виникнення права власності у покупця, публічна пропозиція укласти договір, дарунок, пожертва, рухома річ, нерухома річ, відмова від подарунку ,одержувач ренти, платник ренти, оплатність та безоплатність договору ренти, рентний капітал, рентні платежі, довічна рента, реальний договір, консенсуальний договір, довічне утримання (догляд), відчужувач, набувач майна; матеріальне забезпечення в натурі, надання житла відчужувачеві, догляд за відчужувачем

 

Література: [6, 7, 8, 9, 10, 17, 23, 24, 28, 34, 35, 36, 44, 51, 72, 88, 94, 121]

 

Лекція 2 до теми 4: „Договори про передачу майна у власність” – 2 години.

Поняття та загальна характеристика договору купівлі - продажу. Сторони договору купівлі - продажу. Суттєві умови договору купівлі-продажу. Предмет договору купівлі - продажу. Умови щодо комплектності, кількості, асортименту, комплектності та якості товару. Гарантійний строк та строк придатності товару. Ціна та оплата товару. Форма договору. Реєстрація прав власності на нерухоме майно. Права та обов'язки сторін договору. Момент виконання обов'язку продавця передати товар. Перехід права власності на товар до покупця. Перехід ризику випадкового знищення або випадкового пошкодження товару. Правові наслідки передання товару неналежної якості. Строки виявлення недоліків і пред'явлення вимоги у зв'язку з недоліками проданого товару. Види договору купівлі-продажу. Роздрібна купівля - продаж. Поставка. Поняття та загальна характеристика договору дарування. Предмет договору дарування. Сторони договору дарування. Форма договору дарування. Прийняття дарунка. Обов'язки дарувальника. Одностороння відмова від договору дарування з обов'язком передати дарунок у майбутньому. Обов'язок обдарованого на користь третьої особи. Розірвання договору дарування на вимогу дарувальника. Пожертва. Поняття та загальна характеристика договору реній. Сторони договору ренти. Форма договору ренти. Передання майна під виплату ренти. Забезпечення виплати ренти. Форма, розмір і строк виплати ренти. Права та обов'язки сторін. Розрахунки між сторонами у разі розірвання договору ренти. Ризик випадкового знищення або випадкового пошкодження майна, переданого під виплачу ренти. Поняття та загальна характеристика договору довічного утримання (догляду). Предмет договору довічного утримання (догляду). Сторони договору довічного утримання (догляду). Обов'язки набувача за договором довічного утримання (догляду). Момент виникнення у набувача права власності на майно, передане за договором довічного утримання (догляду). Припинення договору довічного утримання (догляду).

 

Семінарське заняття 4: „Договори про передачу майна у власність” – 2 години

ПЛАН

1. Поняття та загальна характеристика договору купівлі-продажу.

2. Поняття та основні характеристики договору роздрібної купівлі-продажу.

3. Продаж товарів за зразками. Продаж товарів з використанням автоматів.

4. Договір з умовою доставки товару покупцеві.

5. Поняття та види договорів поставки товарів.

6. Поняття та загальна характеристика договору міни (бартер).

7. Поняття та ознаки договору дарування. Сторони та зміст договору дарування

8. Договір пожертви.

9. Поняття та загальна характеристика договору ренти.

10. Поняття, форма та сторони договору довічного утримання.

 

Запитання до самоконтролю:

1. Що є предметом договору купівлі-продажу?

2. Як визначається ціна предмета договору купівлі-продажу і яка її правова роль?

3. Від яких факторів залежить форма договору купівлі-продажу?

4. В яких випадках і де відбувається реєстрація договору купівлі-продажу?

5. Які права та обов’язки продавця?

6. Які права та обов’язки покупця?

7. В який момент, в якому обсязі і в якій валюті здійснюється оплата придбаного товару?

8. Як обчислюється гарантійний строк і строк придатності?

9. Як обчислюється строк виявлення недоліків проданого товару?

10. Що є предметом роздрібної купівлі-продажу?

11. Які права має покупець в договорі роздрібної купівлі-продажу?

12. Які права має покупець при придбанні товару належної якості?

13. Яка різниця між договором поставки і договором купівлі-продажу?

14. Що є предметом договору дарування?

15. Який строк позовної давності для пред’явлення вимоги про розірвання договору дарування?

16. В чому різниця між договором дарування та пожертвою?

17. Чи може дарувальник обтяжити обдарованого певними діями на свою користь?

18. Які суб’єкти цивільного права можуть виступати в якості сторін договору дарування?

19. Чи є нормативно встановлені обмеження вартості подарунку, які можуть дарити або приймати недієздатні та обмежено дієздатні фізичні особи?

20. Чи можуть бути предметом дарування особисті немайнові блага?

 

 

ТЕМА 5: ДОГОВОРИ ПРО ПЕРЕДАЧУ МАЙНА У ТИМЧАСОВЕ ВОЛОДІННЯ ТА КОРИСТУВАННЯ.

Терміни та поняття до теми 5:найм, піднайм, наймач, наймодавець, титульний володілець, неспоживна річ, індивідуально - визначена річ, пролонгація договору, конклюдентні дії, поточний ремонт, капітальний ремонт, цільове використання, віддільні поліпшення, невіддільні від майна поліпшення, тимчасові мешканці, лізинг, прокат.

 

Література: [2, 5, 11,12, 13, 14, 15, 16, 18, 20,37, 39, 40, 42, 43, 51, 52, 57, 62, 63, 64, 69, 70, 72, 76, 82, 85, 88, 91, 94, 121, 122].

Лекція 3 до теми 5: “Договори про передачу майна у тимчасове володіння та користування” – 2 години

 

Поняття, характерні ознаки та загальна характеристика договору найму (оренди). Суттєві умови договору найму (оренди). Предмет договору. Строк договору. Плата за користування майном (орендна плата). Сторони договору. Права та обов'язки сторін договору. Користування річчю, переданою у найм. Піднайм. Наслідки поліпшення та погіршення речі, переданої у найм. Ремонт речі, переданої у найм. Підстави розірвання договору найму на вимогу наймодавця та на вимогу наймача. Відповідальність за шкоду, що завдана у зв'язку з користуванням річчю, переданою у найм. Правонаступництво у разі зміни власника речі, переданої у найм. Припинення договору найму. Види договору найму. Договір прокату. Найм (оренда) земельної ділянки. Найм будівлі або іншої капітальної споруди. Найм (оренда) транспортного засобу. Загальна характеристика договору лізингу. Предмет договору лізингу. Лізинговий платіж. Особливості оренди державного та комунального майна. Поняття та загальна характеристика договору найму (оренди) житла. Предмет договору. Сторони договору. Строк договору найму житла. Права та обов'язки сторін договору. Плата за користування житлом. Ремонт житла, переданого у найм. Договір піднайму житла. Тимчасові мешканні. Розірвання договору найму житла. Відповідальність сторін за невиконання чи неналежне виконання умов договору.

 

Семінарське заняття 5: “ Договори про передачу майна у тимчасове володіння та користування ” – 2 години

 

ПЛАН

1. Поняття та ознаки договору найму (оренди).

2. Договір піднайму.

3. Особливості оренди державного та комунального майна.

4. Поняття та ознаки договору прокату.

5. Договір найму земельної ділянки.

6. Договір найму будівлі або іншої капітальної споруди.

7. Договір найму (оренди) транспортного засобу.

8. Договір лізингу.

9. Договір найму житла.

10. Характерні риси договору позички.

 

Запитання до самоконтролю:

1. Що може бути предметом договору найму?

2. Яка форма договору найму?

3. Хто повинен проводити ремонт майна, переданого в найм?

4. В яких випадках наймач має право вимагати а) зменшення орендної плати, б) розірвання договору, в) відшкодування витрат на поліпшення речі, переданої у найм?

5. Які правила користування найманим майном?

6. Які правові наслідки проведення наймачем поліпшення речі, переданої у найм?

7. В яких випадках договір найму може бути розірваний достроково?

8. Як в законодавстві вирішується питання про право наймача на укладення договору на новий строк після завершення строку найму?

9. В чому особливість суб’єктивного складу правовідносин в договорі прокату?

10. Що може бути предметом договору прокату?

11. Чи має право наймач за договором прокату переважне право на купівлю речі у разі її продажу наймодавцем?

12. Яка форма договору найму транспортного засобу?

13. Яка з сторін несе витрати, пов’язані з використанням транспортного засобу при його наймі?

14. Яка правова доля земельної ділянки при здачі будівлі, що на ній знаходиться, у найм?

15. В яких випадках договір найму будівлі підлягає державній реєстрації?

16. В чому різниця між прямим і непрямим лізингом?

17. Хто несе ризик випадкового знищення предмета договору лізингу?

18. Поняття та види житлового фонду.

19. Особливості виселення громадян з житлового будинку?

20. Які підстави для розірвання договору найму житла?

21. Яка мета договору комерційного найму?

22. Які особливості судового та адміністративного порядку виселення з соціального житлового фонду?

23. Що є підставою для збереження житла за тимчасово відсутнім громадянином?

24. Який порядок вселення громадян в житлове приміщення в якості постійно проживаючих з наймачем?

25. Який порядок укладення договору найму житла на новий строк?

 

 

ТЕМА 6: ДОГОВОРИ ПРО НАДАННЯ ПОСЛУГ

Терміни та поняття до теми 6:виконавець, замовник, послуга, комісія, консигнація, вартість послуги, комісіонер, комітент, гонорар, винагорода, консигнатор, консигнант, доручення,ІНКОТЕРМС, посередник, представник, довіритель, майновий результат.

 

Література: [1, 2, 3, 22, 23, 24, 47, 54, 62, 67, 69, 110, 123, 134, 137, 143, 144, 150].

Самостійна робота 3 до теми 6“Договори про надання послуг”4 години

1. Загальна характеристика договору про надання послуг.

2. Види договорів про надання послуг та їх загальна характеристика.

3. Виконання договору про надання послуг.

4. Плата за договором про надання послуг

5. Відшкодування виконавцеві фактичних витрат за договором про безоплатне надання послуг.

6. Строки договору про надання послуг.

7. Відповідальність виконавця за порушення договору про надання послуг.

8. Розірвання договору про надання послуг.

 

Запитання до самоконтролю:

1. У чому полягає поняття послуги та її правової природи?

2. Яка система договорів про надання послуги?

3. Надайте юридичну характеристику договору про надання послу.

4. Який суб’єктивний склад договору про надання послуг?. Охарактеризуйте.

5. У чому полягає зміст договорів про надання послуг?

6. Які наслідки невиконання або неналежного виконання договору про надання послуг?

7. Які підстави припинення договорів про надання послуг?

ТЕМА 7: ТРАНСПОРТНІ ЗОБОВ’ЯЗАННЯ

Терміни та поняття до теми 7:договір перевезення, транспорт, багаж, пасажир, перевізник, одержувач, вантаж, поклажа, транспортний засіб, перевезення, промисловий транспорт, відомчий транспорт, трубопровідний транспорт, шляхи сполучення загального користування, морський транспорт, землі морського транспорту, річковий транспорт, автомобільний транспорт, авіаційний транспорт, міський електротранспорт, гужовий транспорт транспортні вузли, інфраструктура, транспорт безперервний, транспорт гідравлічний, транспорт гравітаційний, транспорт конвеєрний, транспорт пневматичний, транспорт шахтний.

 

Література: [1, 2, 3, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 49, 53].

 

Лекція 4 до теми 7:“Транспортні зобов’язання”- 2 години

Поняття транспортних зобов’язань. Види транспорту. Джерела правового регулювання. Зобов’язання з перевезення вантажів. Харктеристика договору вантажного перевезення. Права та обов’язків сторін у зобов’язаннях з перевезення вантажів. Відповідальність сторін за перевезення вантажів. Договір фрахтування. Договір організації перевезень. Зобов’язання з перевезення пасажирів і багажу. Перевезення пасажирів і багажу. Відповідальність сторін. Договір транспортної експедиції. Права та обов’язки сторін договору транспортної експедиції. Відповідальність за договором транспортної експедиції.

 

 

ТЕМА 8: ДОГОВОРИ ЗБЕРІГАННЯ, СТРАХУВАННЯ ТА ЇХ ВИДИ.

Терміни та поняття до теми 8:зберігання,зберігач, поклажодавець, професійний зберігач, складська квитанція, просте складське свідоцтво, подвійне складське свідоцтво, заставне свідоцтво, надзвичайні витрати, індосамент, страхування, страховик, страхувальник, страховий випадок, страхові платежі, поліс, страхова сума, тариф, страховий ризик.

 

Література: [1, 2, 3, 7, 8, 15, 29, 36, 63, 64, 68, 79, 85, 88, 89, 99].

 

Семінарське заняття 8: “ Договори зберігання, страхування та їх види ” – 2 години.

 

ПЛАН

1. Загальна характеристика договору зберігання. Підстави виникнення обов’язку по зберіганню майна.

2. Характеристика окремих видів договору зберігання.

3. Природа договору страхування та його місце в системі цивільно – правових договорів.

4. Страхове зобов’язання. Загальна характеристика та види договору страхування.

5. Зобов’язання з добровільного та обов’язкового страхування.

 

Запитання до самоконтролю:

1. Що може бути предметом договору зберігання?

2. Форма договору зберігання?

3. Підстави виникнення зобов’язаннь зі зберігання?

4. Права та обов’язки охоронця?

5. Права та обов’язки поклажодавця?

6. Відповідальність сторін у зобов’язаннях?

7. Соціально – економічна суть страхування та його правове регулювання?

8. Процедура підготовки та укладання страхового договору?

9. Вирішення спорів і припинення дії договору страхування?

 

ТЕМА 9: ДОРУЧЕННЯ,КОМІСІЯ, УПРАВЛІННЯ МАЙНОМ.

Терміни та поняття до теми 9:доручення, комерційний представник, довіритель, повірений, комісія, комісіонер, комітент, договір субкомісії, субкомісіонер, майно, управління майном, особа – управитель, установник управління, вигодо набувач, номінальна власність, фідуціант.

 

Література: [1, 2, 4, 10, 15, 22, 31, 36, 54, 57, 60, 79, 81, 84, 87, 94,112, 124, 138,139,141,146,150].

 

Самостійна робота 4 до теми 9: “ Доручення, комісія, управління майном ” – 4 години.

 

1. Поняття та загальна характеристика договору доручення.

2. Сторони договору доручення.

3. Форма та зміст договору доручення.

4. Виконання договору доручення

5. Підстави та правові наслідки припинення договору доручення.

6. Правове регулювання та сфера застосування договору комісії

7. Сторони, форма і зміст договору комісії

8. Загальна характеристика агентських договорів.

9. Загальна характеристика договору управління майном.

10. Суб’єкти та істотні умови управління майном.

11. Форма, зміст договору управління майном.

12. Припинення договору управління майном.

13. Відповідальність управителя майна.

 

Запитання до самоконтролю:

 

1. Дайте визначення договору доручення.

2. Визначте юридичну характеристику договору доручення.

3. У чому полягає співвідношення договору доручення та довіреності?

4. У чому полягають зміст договору комісії та його виконання?

5. Охарактеризуйте структуру договірних зв’зків договору комісії як різновиду посередницьких договорів?

6. Що означає поняття делькредере і визначте його структуру?

7. Підстави припинення договору комісії?

8. Чи має право управитель підприємством розпоряджатися нерухомістю, що входить до складу майнового комплексу.

9. Чи відрізняється договір управління підприємством від договору про управління господарським товариством?

 

ТЕМА 10: ДОГОВІР ПОЗИКИ. КРЕДИТНИЙ ДОГОВІР.

 

Терміни та поняття до теми:позика, позикодавець, позичальник, кошти, сума позики, договір позики, , предмет договору позики, зберігання, розписка позичальника, кредитор, боржник, пільга, споживач, комерційний кредит, банківський кредит, фінансовий кредит, ставка, банкрот, фінансова установа, процент.

Література: [1, 2, 8, 14, 22, 23, 24, 31, 58, 63, 88, 90, 151].

 

Самостійна робота 5 до теми 10: “ Договір позики. Кредитний договір” – 4 години

 

1. Поняття та елементи договору позики.

2. Зміст договору позики.

3. Поняття та загальна характеристика кредитного договору.

4. Елементи та умови кредитного товару.

5. Права та обов’язки сторін за кредитним договором.

Запитання до самоконтролю:

1. Сформулюйте поняття договору по


Поделиться:

Дата добавления: 2015-02-10; просмотров: 109; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты