Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Сутність і роль економічного аналізу в управлінні підприємством




Ринкове середовище вимагає від підприємства підвищення ефективності виробництва, конкурентоспроможності продукції і послуг, раціонального управління виробничими і фінансовими ресурсами. Важлива роль в рішенні цієї задачі відводиться економічному аналізу. З його допомогою проводиться оцінка результатів діяльності підприємства, виявляються резерви зростання ефективності функціонування підприємства, на основі чого виробляються стратегія і тактика розвитку підприємства, обґрунтовуються бізнес-плани і управлінські рішення.

Поняття «аналіз» походить від грецького слова «analyzis», що означає «розділяю», «розчленовую». Звідси витікає трактування аналізу.

Аналіз у вузькому плані –це розчленовування явища або предмету на складові частини для вивчення їх як частин цілого (рис. 1.1).

Таке розчленовування дозволяє зрозуміти внутрішню суть явища або предмету, визначити його склад і структуру (наприклад, структура собівартості продукції). Проте знання структури собівартості недостатньо для управління нею, необхідно знати взаємозв'язки між її елементами. Отже, необхідний синтез.

 

Аналіз
Синтез
АНАЛІЗ в широкому плані

 

 


Рис. 1.1. Поняття аналізу

 

Синтез– це побудова явища або предмету з окремих частин з виявленням взаємозв'язків між ними.

Сучасна наука виходить з єдності аналізу і синтезу як наукових методів вивчення реальності. Тому аналіз трактується ширше.

Аналіз в широкому плані – це спосіб пізнання предметів і явищ навколишнього середовища, заснований на розчленовуванні цілого на складові частини і вивчення їх у всьому різноманітті зв'язків і залежностей.

Звідси можна вивести визначення економічного аналізу.

Економічний аналіз – це спосіб дослідження економічних явищ і процесів, заснований на абстрактному розчленовуванні їх на складові частини і вивченні взаємозв'язків між ними за допомогою логічних виводів і моделювання.

Аналітичні здібності людини виникли і удосконалювалися у зв'язку з об'єктивною необхідністю постійної оцінки своїх дій в умовах навколишнього середовища і пошуку найбільш ефективних способів праці, використання ресурсів. Проте як самостійна наука економічний аналіз виділився відносно недавно – на початку ХХ століття.

Становлення економічного аналізу обумовлене двома умовами:

1. задоволення практичної потреби у зв'язку із зростанням об'ємів і складності виробництва;

2. розвиток економічної науки і її закономірна диференціація (раніше функції економічного аналізу розглядалися в рамках бухгалтерського обліку, фінансів, статистики).

У сучасній практиці економічний аналіз виступає одній з функцій управління підприємством (рис. 1.2).

 

Керуюча система
Планування
Регулювання
Облік
Контроль
Аналіз
Стимулювання
Управлінське рішення
Керована система   операційна діяльність інвестиційна діяльність фінансова діяльність
Виробничі та фінансові ресурси
Продукція, роботи, послуги підприємства

 

 


Рис. 1.2. Місце ЕА в системі управління підприємством

 

За допомогою управління забезпечується цілеспрямована соціально-економічна дія на колективи підприємств для організації і координації їх діяльності в цілях досягнення високих кількісних і якісних результатів при мінімальних витратах. Ці цілі і завдання вирішуються на підприємствах, що є основною ланкою в системі управління. Об'єктом управління служить виробництво, а суб'єктом – відповідні органи управління, керівні об'єктом. Об'єкт і суб'єкт складають керовані підсистеми управління виробництвом, що управляють. Кожна з них виконує тільки властиві нею функції. В той же час вони знаходяться в безперервній взаємодії, що визначає місце в якому займає об'єкт управління, керована підсистема. Вона включає елементи, що забезпечують безпосередньо виробництво продукції.

Характер і особливості об'єкту управління, зміни в його виробничо-господарських процесах складають зміст суб'єкта управління, удосконалюють його форми і методи.

Підсистема, що управляє, розробляє мету і програму функціонування керованої підсистеми, контролює і регулює виробничі процеси. Вона виконує провідні функції, властиві управлінню: планування, регулювання, облік, аналіз, стимулювання і контроль.

За допомогою планування намічається програма ефективного функціонування об'єкту управління по досягненню поставленої мети, а за допомогою обліку відбивається фактичне функціонування об'єкту, його результати і стан на ті або інші моменти. Аналіз на основі планової і фактичної інформації дає кількісну і якісну оцінку змін, що відбуваються в керованому об'єкті, щодо заданої програми. З його допомогою вибираються варіанти управлінських рішень, направлені на усунення причин негативних відхилень і створення сприятливих умов для розвитку прогресивних явищ, розкриваються невикористані або додатково виниклі в нових ситуаціях внутрішні резерви, приведення в дію яких дозволяє або прискорити розвиток керованого об'єкту, або перевести його на ефективніший режим функціонування. Цим і визначається суть аналізу як одного з видів управлінської діяльності.

Функція регулювання в підсистемі, що управляє, сприяє ухваленню оптимального управлінського рішення на базі комплексного підходу, а також його виконання. Останнє досягається шляхом створення умов, що знімають дію негативних причин, або поліпшенням і уточненням програми керованого об'єкту, якщо аналізом розкриті додаткові резерви.

Ці чотири функції тісно взаємозв'язані між собою і утворюють базу технологічного процесу управління системами суспільного виробництва на різних рівнях.

Для досягнення цих функцій в управлінні застосовуються також стимулювання і контроль. Так, функція стимулювання покликана упорядковувати і удосконалювати системи мотивації праці, що діють, створювати нові. Функція контролю, з одного боку, підвищує надійність дії основних функцій, з іншою - застосовується для перевірки їх реальності і поліпшення.

Таким чином, використовуючи дані обліку, економічний аналіз надає інформацію для планування, контролю, регулювання і стимулювання. На основі результатів економічного аналізу розробляються і обґрунтовуються управлінські рішення з урахуванням дії економічних законів.

Отже, економічний аналіз– це функція управління, яка забезпечує науковість ухвалення рішень.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-02-10; просмотров: 169; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты