Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Класифікація інформації. Джерела інформаційного забезпечення аналізу




Економічна інформація класифікується за кількома напрямками:

1) за місцем утворення:

внутрішня інформація – сукупність даних, що виникають на самому об‘єкті (підприємстві) і характеризують його діяльність;

зовнішня інформація – дані, що виникають за межами об‘єкту, але мають безпосереднє відношення до досліджуваного об‘єкту;

2) за стадіями перетворення:

вхідна інформація – дані, необхідні для розв‘язання аналітичних задач;

вихідна інформація – результат обробки вхідних даних;

проміжна інформація – дані, що є результатом розв‘язання однієї аналітичної задачі, але необхідні для розв‘язання інших задач;

3) за ступенем стабільності:

постійна інформація – не змінює своїх значень;

умовно-постійна інформація – зберігає значення протягом тривалого часу;

змінна інформація – носить разовий характер.

4) за джерелами:

планова інформація – дані планів, графіків, норм та нормативів, що розробляються на підприємстві;

облікова інформація – дані бухгалтерського (фінансового, управлінського), статистичного, оперативного обліку та звітності;

позаоблікова інформація – закони, нормативні акти, дані ринкових досліджень, засобів масової інформації.

Джерела інформації для проведення аналізу діляться на планові, облікові та позапланові.

До планових джерел відносяться всі типи планів, які розробляються на підприємстві, а також нормативні матеріали, кошториси, цінники, проектні завдання і ін.

Джерела інформації облікового характеру – це всі дані, які містять документи бухгалтерського, статистичного і оперативного обліку, а також всі види звітності, первинна облікова документація.

Провідна роль в інформаційному забезпеченні аналізу належить бухгалтерському обліку і звітності, де найповніше відбиваються господарські явища, процеси, їх результати.

Дані статистичного обліку, в яких міститься кількісна характеристика масових явищ і процесів, використовуються для поглибленого вивчення і осмислення взаємозв'язків, виявлення економічних закономірностей.

Оперативний облік і звітність сприяють більш оперативному забезпеченню аналізу необхідними даними і тим самим створюють умови для підвищення ефективності аналітичних досліджень.

Обліковим документом є також економічний паспорт підприємства, в якому накопичуються дані про результати господарської діяльності за декілька років. Показники, які містяться в паспорті, дозволяють провести дослідження динаміки, виявити тенденції і закономірності розвитку підприємства.

До машинних джерел інформації відносяться дані, які містяться в оперативній пам'яті ПЕОМ, на гнучких дисках.

До позаоблікових джерел інформації відносяться наступні документи:

1. Офіційні документи: закони держави, укази Президента, ухвали уряду і місцевих органів влади, накази вищестоящих органів управління, акти перевірок і ревізій, накази і розпорядження керівництва підприємства.

2. Договори, угоди, вирішення арбітражу і судових органів, рекламації.

3. Вирішення загальних зборів колективу.

4. Різні джерела інформації (телебачення, преса і т. д.).

5. Технічна і технологічна документація.

6. Матеріали спеціальних досліджень стану виробництва на окремих робочих місцях (хронометраж, фотографія і т. п.).

7. Усна інформація, яка отримана під час зустрічей з членами свого колективу або представниками інших підприємств.

Основними джерелами інформації для проведення аналізу служать форми фінансової (бухгалтерською) звітності. На основі цих можливий тільки аналіз фінансового стану, як переддень у фінансовий аналіз. Проведення комплексного економічного аналізу вимагає залучення ряду форм статистичної звітності, але і цього недостатньо. Виходячи з того, що форми звітності (як бухгалтерською, так і статистичною) складаються бухгалтером на основі облікових даних і ряду спеціальних розрахунків, кваліфікованим аналітиком може стати тільки бухгалтер (за наявності додаткової аналітичної підготовки). У всьому світі бухгалтер по своїй суті і є бухгалтером-аналітиком.

Кажучи про реальність отриманих в ході проведення економічного аналізу результатів, слід мати зважаючи на, що якнайповніші результати можливі тільки при проведенні економічного аналізу самим підприємством, або аудиторською фірмою, які мають можливість використовувати всі джерела інформації, що є на підприємстві.

Підготовка даних до аналізу складається з перевірки якості інформації. Перевірка звітних матеріалів проводиться з метою встановлення: правильності оформлення звітів і правильності розрахунків; повноти, якості і термінів проведення інвентаризації, відображення її результатів в обліку і заходах, проведених по визначенню недоліків; відповідність показників звітності по платежах у бюджет і фінансування з бюджету фінансових органів; обґрунтованість і законність списання на рахунок «прибутки та збитки», зміна статутного капіталу, списання по операціях минулих років, нестачах, списання утрат від стихійних лих, від ліквідації основних засобів; правильність оцінки статей балансу відповідно до діючого положення.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-02-10; просмотров: 219; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты