Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


АДМІНІСТРАТИВНО-ДЕЛІКТНЕ ПРАВО




 

Розуміння основ різних галузей права – необхідна умова життєдіяльності кожного громадянина України. Не становить виключення і наука адміністративно-деліктного права.

Навчальна дисципліна “Адміністративно-деліктне право” є органічною складовою загальної частини навчальної дисципліни „Адміністративне право України”. Концептуальним джерелом адміністративної відповідальності є Конституція України (п. 22 ст. 92 ). Дисципліна ґрунтується на положеннях актів Верховної Ради, Президента та Уряду України, центральних та місцевих органів виконавчої влади. Конкретні норми, що регулюють питання адміністративної відповідальності містяться в Кодексі України про адміністративні правопорушення (КУпАП).

„Адміністративно-деліктне право”, як навчальна дисципліна щільно пов`язана з положеннями як теоретичних (теорія держави і права, кримінологія) так і нормативних юридичних наук (кримінальне право, цивільне право, цивільний процес та ін.).

Навчальна дисципліна“Адміністративно-деліктне право” викладається студентам вищого юридичного навчального закладу за галуззю 0304 ,,Право”, за напрямами підготовки «Правознавство» (6.030401).

Навчальна дисципліна„Адміністративно-деліктне право” – це педагогічно адаптована система понять про явища, закономірності, закони, теорії, методи тощо будь-якої галузі діяльності (або сукупності різних галузей діяльності) із визначенням потрібного рівня сформованості в тих, хто навчається, певної сукупності умінь і навичок..

Ця дисципліна відноситься до дисциплін циклу професійної та практичної підготовки, що визначаються за вибором навчального закладу.

Міждисциплінарні зв’язки та цілі навчання. Дисципліна„Адміністративно-деліктне право” вивчаєтьсяпіслятакої фундаментальноїдисципліни як „Адміністративне право” і є суттєвим підґрунтям для вивчення наступної дисципліни адміністративно-правового спрямування, а саме - „Адміністративний процес”.

Складовими мети вивчення цієї навчальної дисципліни є:

- освітня (навчальна) – сприяти становленню сучасного всебічнорозвинутого висококваліфікованого фахівця-юриста для органів юридичного спрямування, здатного на достатньому рівні репрезентувати представлені органи у відносинах з іншими державними органами, органами місцевого самоврядування та громадянами, формувати та розвивати правові знання студентів, їх уміння аналізувати нормативно-правові акти та інші документи; виробляти навички самостійного аналізу адміністративно-правових явищ, умінь; застосовувати отримані знання при оцінці конкретної ситуації; виробляти настанови на оволодіння професійними вміннями та навичками;

- виховна – формувати ціннісні орієнтири студентів відповідно до ідеалів гуманізму, демократії, соціальної справедливості, поваги до особистості; виховувати активну громадянську позицію; сприяти усвідомленню ролі та значення юридичної діяльності в розбудові та зміцненні української держави; формувати в майбутніх юристів високий рівень правової свідомості та правової культури, професійних та особистісних якостей.

Вивчення дисципліни спрямовується на формування у юристів знань, вмінь та навичок, які відповідають професійно-кваліфікаційним характеристикам основних посад та завданням, які ставляться перед юристами на конкретному етапі розвитку українського суспільства, що передбачає досягнення такого рівня підготовки студента, при якому він повинен:

знати:

- сутність та значення адміністративної відповідальності, її відмінність від інших видів юридичної діяльності;

- основні теоретико-правові положення інституту адміністративної відповідальності;

- систему та структуру чинного законодавства України про адміністративні правопорушення, зокрема КУпАП, Митний Кодекс України;

- характеристику юридичних складів окремих видів адміністративних проступків;

- загальні правила та порядок накладення адміністративних стягнень;

- особливості адміністративної відповідальності окремих категорій спеціальних суб’єктів;

- адміністративно-юрисдикційні повноваження органів внутрішніх справ та інших органів публічної влади (їх посадових осіб);

- порядок здійснення провадження у справах про адміністративні правопорушення та заходів його забезпечення.

вміти:

- застосовувати КУпАП та інше законодавство України про адміністративні правопорушення в конкретних правових ситуаціях;

- тлумачити положення статей КУпАП України;

- кваліфікувати конкретні адміністративні правопорушення;

- визначати підвідомчість окремих адміністративних проступків;

- правильно застосовувати заходи забезпечення провадження в справах про адміністративні правопорушення;

- складати відповідні адміністративно-процесуальні документи (протокол про адміністративне правопорушення).

- визначати роль органів місцевого самоврядування та місцевих органів виконавчої влади щодо встановлення адміністративної відповідальності та здійснення провадження в справах про адміністративні правопорушення

Структура навчальної дисципліни, термін її вивчення та форми проведення занять.„Адміністративно-деліктне право” як навчальна дисципліна складається з одного модуля.

ТЕМАТИЧНИЙ ПЛАН

 

 

ТЕМАТИЧНИЙ ПЛАН
з дисципліни "Адміністративно-деліктне право" кафедри загальноправових дисциплін ННІПП НАВС
на 4 семестр 2014/2015 н.р. (набір 2013 року) (10 груп, 304 осіб ) (Бакалавр)
для студентів 2 курсу ННІПП НАВС
складений згідно з навчальною програмою, схваленою Вченою радою НАВС "___" __________ 20__ року, протокол №__
розглянутий і схвалений на засіданні кафедри від 2 жовтня 2014 року, протокол № 4
№ з/п Назва тем Всього годин Всього годин з викладачем З них: Прізвище та ініціали ведучого заняття Види використовуємих технічних засобів навчання Взаємозв’язок тем з іншими темами й дисциплінами (назва дисципліни, номер теми й вид заняття) Примітка
з них Самостійна робота
Лекцій Семінарських занять Практичних занять Модульний контроль
  Змістовий модуль 1. Загальні засади адміністративної відповідальності – 54 години На потоках А та Б читає лекції професор кафедри, к.ю.н., доцент Грянка Г.В. 201, 202 гр. - проводить семінари, практичні заняття та модульний контроль , приймає залік доцент кафедри, к.ю.н. Лазаренко Л.А. 203, 204, 205 гр. - проводить семінари, практичні заняття та модульний контроль , приймає залік викладач кафедри Юрковська Л.Г. 206 гр. - проводить семінари, практичні заняття та модульний контроль , приймає залік професор кафедри, к.ю.н., доцент Грянка Г.В. 207, 208, 209, 210 - проводить семінари, практичні заняття та модульний контроль , приймає залік викладач кафедри Химичук К.В.      
1. Тема 1. Поняття, властивості та принципи адміністративної відповідальності     1/2 – Л 1/1 Адмін. право Т1 Л1; С1
Тема 2. Адміністративне правопорушення та його юридичний склад.   1/2 – Л 2/2 Адмін. право Т2 Л1;С1;ПЗ1
Тема 3. Види адміністративних стягнень.   1/2 – Л 3/3 Адмін. право Т3 Л1;С1;ПЗ1;ПЗ+
Тема 4. Адміністративна відповідальність за правопорушення, пов’язані з незаконним обігом наркотичних засобів   1/2 – Л 3/3    
Тема 5. Адміністративна відповідальність за правопорушення що посягають на власність та корупційні правопорушення   1/2 – Л 4/4 Адмін. право, АП Т4 Л1;С2;ПЗ1
Тема 6. Адміністративна відповідальність за правопорушення що посягають на громадський порядок і громадську безпеку, встановлений порядок управління "+" 1/2 – Л 5/5 Адмін. право, АП Т5 Л1; С1;ПЗ1
  РАЗОМ ПО ДИСЦИПЛІНІ:        
  Підсумковий контроль:   ЗАЛІК        
                         
Завідувач кафедри загальноправових дисциплін ННІПП НАВС     Н.І. Мозоль
" ___ " _____________ 2014 р.                
                         
ПОГОДЖЕНО                      
Начальник навчально-методичного центру НАВС,                     Т.Г. Корж-Ікаєва
підполковник міліції                      
" ___ " _____________ 2014 р.                      
                         

Підсумковий контроль: залік

ОСНОВНІ ТЕРМІНИ:

Адміністративно-процесуальна правоздатність— це здатність мати юридичні права та обов’язки в адміністративному процесі. Вона визнається за всіма громадянами України, іноземцями, особами без громадянства, а також за органами державної влади, іншими державними органами, органами влади Автономної Республіки Крим, органами місцевого самоврядування, їх посадовими і службовими особами, підприємствами, установами, організаціями, які є юридичними особами.

Адміністративно-процесуальна дієздатність — це здатність особисто здійснювати свої адміністративні процесуальні права та обов’язки, у тому числі доручати ведення справи представникові.

Вона належить фізичним особам, які: 1) досягли повноліття; 2) не визнані судом недієздатними. Також вона може належати фізичним особам до досягнення повноліття у спорах з приводу публічно-правових відносин, у яких вони відповідно до законодавства можуть самостійно брати участь.

Адміністративно-процесуальна деліктоздатність – це здатність суб'єкта нести за порушення адміністративно-процесуальних норм юридичну відповідальність.

Адміністративне стягнення — це визначена в законі міра покарання у вигляді певних несприятливих заходів морального, матеріального або фізичного характеру, яка застосовується щодо суб’єкта адміністративного проступку за його протиправне діяння.

Адміністративна справа (справа адміністративної юрисдикції) — 1) форма об’єктивізації (зовнішній вираз, матеріальна оболонка) будь-якого питання, яке вирішується шляхом застосування норм адміністративного права і прийняття владного рішення компетентним суб’єктом; 2) переданий на вирішення адміністративного суду публічно-правовий спір, у якому хоча б однією зі сторін є суб’єкт, який основі законодавства здійснює владні функції.

Адміністративна юрисдикція — 1) у широкому розумінні це юридично оформлене право компетентного суб’єкта здійснювати свої функції щодо об’єктів, структур, сфер. Наприклад: юрисдикція України щодо штучних островів; реєстрація банку в юрисдикції, де він фактично не знаходиться; 2) у вузькому розумінні це підсудність (підвідомчість) справ.

Література до всіх тем:

базова:

1. Кодекс України про адміністративні правопорушення // Відомості Верховної Ради Української РСР. – 1984, додаток до №51. – Ст.1122.

2. Кодекс адміністративного судочинства України: Закон України від 06.07.2005 р., № 2747-IV //Відомості Верховної Ради України – 2005 р., № 5, (№№ 35-36, 37). – Ст. 446.

3. Закон України «Про міліцію» //Відомості Верховної Ради України. - 1991. - №4. - Ст.20.

4. Митний кодекс України // Відомості Верховної Ради України. — 2012. — № 38—39. — Ст. 288.

5. Повітряний кодекс України // Офіційний вісник України вiд 29.06.2011 - № 46

6. Про дорожній рух: Закон України// Відомості Верховної Ради України.-1993. - №31. - Ст.338; 1999. - №19. - Ст.173.

7. Про запобігання корупції: закон України від 14 жовт. 2014 р. / [Електронний ресурс] – Режим доступу: http://zakon2.rada.gov.ua.

8. Про прокуратуру:закон України від 14 жовт. 2014 р. / [Електронний ресурс] – Режим доступу: http://zakon2.rada.gov.ua.

9. Про засади державної антикорупційної політики в Україні (Антикорупційна стратегія) на 2014-2017 роки: закон України від 14 жовт. 2014 р. / [Електронний ресурс] – Режим доступу: http://zakon2.rada.gov.ua.

10. Про очищення влади: закон України від 19 верес. 2014 р. / [Електронний ресурс] – Режим доступу: http://zakon2.rada.gov.ua.

11. Про Національне антикорупційне бюро України: закон України від 14 жовт. 2014 р. / [Електронний ресурс] – Режим доступу: http://zakon2.rada.gov.ua.

Укази Президента України:

1. Про першочергові заходи щодо забезпечення реалізації та гарантування конституційного права на звернення до органів державної влади та місцевого самоврядування: Указ Президента України від 7 лютого 2008 року № 109/2008 // Офіційний вісник Президента України від 21.02.2008 — 2008 р., № 5, стор. 31, стаття 207

2. Про Положення про Міністерство внутрішніх справ України: Указ Президента України від 6 квіт. 2011р. № 383/2011 / [Електронний ресурс] – Режим доступу: http://zakon2.rada.gov.ua.

Постанови та розпорядження КМУ:

1. Про затвердження Порядку тимчасового затримання та зберігання транспортних засобів на спеціальних майданчиках і стоянках: пост. Кабінету Міністрів України від 17 груд. 2008 р. № 1102 / [Електронний ресурс] – Режим доступу: http://zakon2.rada.gov.ua.

Накази:

1. Про питання щодо застосування адміністративного законодавства України органами внутрішніх справ України: наказ МВС України від 04.10.2013 № 950 / [Електронний ресурс] – Режим доступу: http://zakon1.rada.gov.ua.

2. Про затвердження форм процесуальних документів у справах про порушення митних правил: наказ Міністерства фінансів України від 31 трав. 2012 р. № 652 / [Електронний ресурс] – Режим доступу: http://zakon1.rada.gov.ua.

3. Про затвердження форм документів адміністративного затримання: наказ Міністерства фінансів України від 28 трав. 2012 р. № 608 / [Електронний ресурс] – Режим доступу: http://zakon1.rada.gov.ua.

4. Про затвердження Типової мирової угоди про припинення провадження в справі про порушення митних правил: наказ Міністерства фінансів України від 28 трав. 2012 № 607 / [Електронний ресурс] – Режим доступу: http://zakon1.rada.gov.ua.

5. Про затвердження Інструкції про порядок здійснення підрозділами Державтоінспекції МВС державної реєстрації, перереєстрації та обліку транспортних засобів, оформлення і видачі реєстраційних документів, номерних знаків на них: наказ МВС України від 11 серп. 2010 р. № 379 / [Електронний ресурс] – Режим доступу: http://zakon2.rada.gov.ua.

6. Про затвердження Інструкції з діяльності підрозділів дорожньо-патрульної служби Державтоінспекції МВС України: наказ МВС України 13 берез. 2009 р. № 111 / [Електронний ресурс] – Режим доступу: http://zakon2.rada.gov.ua.

7. Наказ МВС України від 07.11.2012 № 1017 / Про затвердження Інструкції з обліку адміністративних правопорушень. / [Електронний ресурс] – Режим доступу: http://zakon1.rada.gov.ua.

Підручники та навчальні посібники:

1. Колпаков В. К. Адміністративно-деліктний правовий феномен: Монографія. – К.: Юрінком Інтер, 2004. – 528 с.

2. Колпаков В. К. Адміністративна відповідальність : навч. посіб – К. : Юрінком Інтер, 2008. – 256 с.

3. Колпаков В.К., Гордєєв В.В., Сопілко І.М.,. Огородник А.П, Ватаманюк Р.В., Грянка Г.В. Процесуальний примус в адміністративній відповідальності. Монографія. – Х.: Харків юридичний, 2011. – 416 с.

4. Колпаков В. К. Адміністративно-деліктний процес : Навчальний посібник / В. К. Колпаков, В. В. Гордєєв.–Х. : "Харків юридичний", 2012. – 228 с.

5. Колпаков В. К. Структура адміністративно-деліктного процесу / В. К. Колпаков // Юридична Україна. – 2005. – № 4. – С. 23-30.

6. Адміністративне право України.Курс лекцій : підручник / В.К. Колпаков, О.В. Кузьменко, І.Д. Пастух, В.Д. Сущенко та ін.. / за ред. В.В. Коваленка. – 2012. – 809 с.

7. Адміністративне право України.Курс лекцій : підручник / В.К. Колпаков, О.В. Кузьменко, І.Д. Пастух, В.Д. Сущенко та ін.. / за ред. В.В. Коваленка. – 2013. – 872 с.

8. Адміністративна відповідальність : навч. посіб. для студ.ВНЗ // МОН України. Держ. вищий навч. заклад "Запорізький нац. ун-т"; За заг. ред. Т.О. Коломоєць. – К.: Істина. – 2011. – 184 с.

9. Адміністративна відповідальність за правопорушення, що посягають на здійснення народного волевиявлення та встановлений порядок його забезпечення : навч.посіб. / В.Д. Сущенко, С.Ф. Константінов, Ю.О. Єрмаков, І.О. Луговий, С.А. Мозоль // МВС України. НАВС. – К.: – 2012. – 183 с.

10. Співак М.В. Адміністративно-деліктне право. Адміністративний процес. Адміністративне судочинство. Обіг наркотиків в Україні – Київ: – 2013. – 272СД

11. Кодекс України про адміністративні правопорушення // Відомості Верховної Ради Української РСР – 1984. – № 51. – Ст. 1122.

12. Гончарук С. Т. Адміністративна відповідальність: Навч.-метод. посібник / Національний авіаційний ун-т. – К. : НАУ, 2005. – 118с.

13. Коломоєць Т.О. Адміністративна відповідальність. Навч. посібн. – К. : Істина, 2011. – 177 с.

Додаткова (допоміжна) література:

1. Адміністративна відповідальність : навч. посіб. для студ.ВНЗ // МОН України. Держ. вищий навч. заклад "Запорізький нац. ун-т"; За заг. ред. Т.О.Коломоєць. - Київ: Істина, 2011 р.- 184с. Х621А313

2. Адміністративна відповідальність за правопорушення, що посягають на здійснення народного волевиявлення та встановлений порядок його забезпечення : навч.посіб./В.Д. Сущенко, С.Ф. Константінов, Ю.О. Єрмаков, І.О. Луговий, С.А. // МВС України. НАВС.. - К.: 2012 р.- 183с. Х621А313

3. Курс: Адміністративна відповідальність. А) Тема: "Зміст адміністративної відповідальності" - 30 хв.; В) Тема: "Особливості адміністративної відповідальності юридичних осіб" - 34 хв. // Каф. адмін. права. - [JVC-GI-90]:

4. Курс: Адміністративна відповідальність. А) Тема: "Поняття, властивості та принципи адміністративної відповідальності"- 25 хв. : В) Тема: "Провадження в справах адміністративного правопорушення" - 15 хв. // Каф. адмін. права. - [JVC-GI-90]:

5. Курс: Адміністративна відповідальність : А) Тема: "Адміністративні правопорушення, що посягають на громадський порядок і громадську безпеку" - 15 хв.; В) Тема: "Поняття адміністративного правопорушення та його юридичний склад" - 23 хв. // Каф. адмін. права. - Київ:

6. Співак М.В. Адміністративно-деліктне право. Адміністративний процес. Адміністративне судочинство. Обіг наркотиків в Україні - Київ: 2013 р. 272СД

Допоміжна література:

1. Збірник задач з адміністративно-правових дисциплін. / Ред. колегія О.В. Кузьменко, І.Д. Пастух, О.К. Волох. – К., Х.: НАВС, Ніка Нова, 2012. – 178 с.

4. Науково-практичний коментар Кодексу адміністративного судочинства України / за заг. ред. І.Х. Темкіжева (кер. авт.кол.). – 2-ге вид., перероб. допов. – К. : Юрінком Інтер, 2012. – 720 с.

5. Хавронюк М.І. Науково-практичний коментар до Закону України «Про засади запобігання і протидії корупції» / М.І. Хавронюк / [вид. виправл. і доповн.]. – К. : Юридична думка, 2012. – 424 с.

6. Адміністративне право в сучасному вимірі: Матеріали IV наук.-практ. семінару / Київ. нац. ун-т внутр. справ. Каф. адміністратив. права і процесу ; ред. кол.: В. К. Колпаков (голова) [та ін.]. - К. : [б. в.], 2010. – 208 с.

Інформаційні –ресурси:

1. htpp://student-lib.net/index

2. Офіційний сайт Верховної Ради України [Електронний ресурс] – Режим доступу: http://portal.rada.gov.ua/

3. Офіційний сайт Президента України [Електронний ресурс] – Режим доступу: http://president.gov.ua

4. Офіційний сайт Кабінету Міністрів України [Електронний ресурс] – Режим доступу: http://kmu.gov.ua

5. Офіційний сайт Національної академії внутрішніх справ [Електронний ресурс] – Режим доступу: http://www.naiau.kiev.ua

ТЕМАТИКА ТА ПЛАНИ ЛЕКЦІЙ


Поделиться:

Дата добавления: 2015-02-10; просмотров: 147; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты