Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Відміткою по розриву.




Напрямок стрільби при веденні вогню прямою наводкою коректують:

виносом точки прицілюванняна величину отриманого відхилення у фігурах цілі;

вибором іншої прицільної марки(відміткою по розриву).

Застосування кожного зі способів коректування, а також величина найвигіднішої коректури залежать від особливостей комплексу озброєння танка, режиму стрільби, застосовуваного виду зброї і типу боєприпасів, характеру цілі й умов стрільби.

78. Коректування дальності стрільби зміною установки прицілу проводиться в тому випадку, якщо після першого пострілу величина відхилення розриву (точки падіння) снаряда від цілі за дальністю оцінена в метрах і дальність до цілі не змінюється. У цьому випадку установку прицілу для другого пострілу змінюють на величину коректури, яка має такі значення:

при стрільбі по цілях, що мають незначну глибину вражуваного простору, або не мають його (танках, БМП, БТР в окопі; бліндажах, дотах та інших оборонних спорудження)– величині відхилення;

при стрільбі по цілях з висотою від 1,5 м і більше (відкриті танки, БМП, БТР і т.д.): якщо спостерігається недоліт – величині відхилення плюс половина глибини простору вражуваної цілі,; якщо спостерігається переліт – величині відхилення мінус половина глибини простору вражуваної цілі.

Якщо ж величину відхилення розриву (точки падіння) снаряда після першого пострілу оцінити не вдалося, то установку прицілу для другого пострілу зміню-

Вирішення вогневої задачі

 

ють на величину коректури, що дорівнює величині найвигіднішої коректури, у якій враховується і глибина простору вражуваної цілі.

При одержанні однакових спостережень за дальністю при першому і другому пострілах (обидва перельоти або обидва недольоти) коректуру для третього пострілу призначають такою самою як і для другого пострілу. Одержавши при другому або третьому пострілі протилежне за знаком спостереження (переліт після недольоту або недоліт після перельоту), установку прицілу зменшують (збільшують) на половину попередньої коректури.

У тих випадках, коли дальність до цілі змінюється, установку прицілу додатково збільшують або зменшують на величину зміни відстані (ВИР).

79. Коректування дальності стрільби виносом точки прицілювання проводиться, коли дальність до цілі не змінюється і коли вона змінюється.

Якщо величина відхилення снаряда (траси) від центра цілі по висоті оцінена у фігурах цілі й дальність до цілі не змінюється,то для чергового пострілу (черги) точку прицілювання виносять у протилежний бік на величину відхилення (мал. 7).

Якщо величину відхилення оцінити не вдалося, то точку прицілювання виносять убік, протилежний відхиленню, на величину найвигіднішої коректури у фігурах цілі.

 

а б в

 

Мал. 7. Коректування дальності стрільби виносом точки.

прицілювання:

 

а – 1-й постріл – переліт, точка прицілювання – центр цілі; б – 2-й постріл – недоліт, точка прицілювання – нижче на одну фігуру; в – 3-й постріл – ціль уражена, точка прицілювання – нижній обріз цілі;

 

Одержавши протилежний знак за дальністю (переліт після недольоту або недоліт після перельоту), точку прицілювання виносять у протилежний бік на половину попередньої коректури.

Якщо при коректуванні дальність до цілі змінюється,то додатково враховують поправку на ВИР: збільшують або зменшують величину коректури на ВИР, взяту у фігурах цілі,

У тих випадках, коли величина коректури по висоті з урахуванням ВИР складає більше двох фігур цілі, переходять до коректування дальності стрільби зміною установки прицілу.

Глава друга


При стрільбі по цілях, що знаходяться в межах дальності прямого пострілу,

коли величина відхилення не оцінена, точку прицілювання по висоті виносять на 1/2 фігури цілі.

80. Коректування дальності стрільби відміткою по розриву застосовується при стрільбі з місця по нерухомих цілях, розташованих на схилах, звернених до стріляючого танку, або на вертикальній стінці.

Після проведення пострілу навідник відновлює наводку. Потім за допомогою механізму кутів прицілювання вручну виводить лінію вершин бічних прицільних марок до основи розриву. Після цього знову наводить відповідною прицільною маркою на ціль і робить черговий постріл (мал. 8). Одержавши при другому пострілі розриви приблизно на тій же дальності, як і при першому пострілі, переходить до коректування дальності стрільби зміною установки прицілу.

81. Коректування напрямку стрільби виносом точки прицілювання застосовується в тих випадках, коли величина відхилення снаряда (черги) не перевищує двох фігур цілі. Після проведення першого пострілу оцінюють величину бокового відхилення снаряда (черги) від центра цілі і для наступного пострілу виносять точку прицілювання убік, протилежний відхиленню, на його величину (мал. 9).

82. Коректування напрямку стрільби вибором іншої прицільної марки (відміткою по розриву) здійснюється після проведення першого пострілу (черги). При цьому величина відхилення визначається в тисячних, а для чергового пострілу (черги) вибирається нова прицільна марка, що відповідає величині відхилення.

 

 

Мал. 8. Коректування дальності стрільби відміткою по розриву:

 

а – 1-й постріл, точка прицілювання – центр цілі (наводка після пострілу відновлена}; б – відзначання по розриву (лінія вершин прицільних марок виведена маховичком прицілу до основи розриву); в – 2-йпостріл, точка прицілювання – центр цілі (прицільна марка сполучена з центром цілі обертанням піднімального механізму)

Нова прицільна марка може вибиратися також шляхом відмітки по розриву, для чого відновлюють наводку і відзначають, проти якої прицільної марки від-

 

Вирішення вогневої задачі


1½ фігури 1½ фігури

а б

мал. 9. Коректування напрямку стрільби виносом точки прицілювання у фігурах цілі

а – 1-й постріл – розрив відхилився вліво на 1½ фігури цілі;

б – 2-й постріл – ціль уражена, точка прицілювання винесена

вправо на 1½ фігури цілі;

 

бувся розрив снаряда (точка падіння) або пройшла траса черги. Після цього при-

цільною маркою наводять на ціль для проведення наступного пострілу (мал. 10).

83. Якщо при першому пострілі (черзі) відбулось влучення в ціль, але вона не уражена, то черговий постріл (чергу) по ній роблять:

на тих же установках, коли дальність і напрямок стрільби не змінюються;

на установках, змінених на ВИР і ВИН, якщо дальність до цілі та напрямок стрільби змінюються.

Мал. 10.Коректування напрямку стрільби вибором іншої прицільної марки

(відміткою по розриву):

а – 1-й постріл – розривши напроти першого праворуч великого штриха, прицільна марка – великий косинець, точка прицілювання – центр цілі, наводка після першого пострілу відновлені; б – 2-й постріл – ціль уражена, прицільна марка – перший праворуч великий штрих, точка прицілювання – центр цілі

 

Конкретні рекомендації щодо коректування стрільби з танків, оснащених різними комплексами озброєння, викладаються в четвертій главі.

 

Г л а в а т р е т я

УМОВИ СТРІЛЬБИ І ПРАВИЛА ЇХ ОБЛІКУ

 

84. Залежно від тактичної обстановки, характеру розв’язуваних вогневих задач, місцевості й погоди стрільба з танків ведеться у всіляких умовах. Під умовами стрільби прийнято розуміти сукупність факторів, що враховуються при рішенні задач влучення снаряда (кулі) в ціль.

Умови стрільби поділяють на балістичні, метеорологічні, топографічні і тактичні.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-02-10; просмотров: 116; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты