Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Підготовка до ведення вогню




 

237.Негайно після встановлення танків на вогневих позиціях рота готується до ведення вогню:

– танки приводяться в бойове положення;

– будується паралельне віяло роти в основному напрямку – (визначаються основні кутоміри танків);

– виміряються (визначаються) найменші рівні;

– проводиться позначення із всіх танків по контрольній точці наведення;

– організується зв’язок зі штабом артилерійської групи (частини, підрозділу) і на вогневій позиції;

– готуються до стрільби боєприпаси й вимірюється температура зарядів.

Стрільба непрямою наводкою


238.Для побудови паралельного віяла роти командир роти:

– установлює бусоль перед фронтом роти на відстані не менше 50 м від танків

у точці, з якої будуть видні приціли всіх танків, і орієнтує бусоль в основному на-

прямку;

– установлює кутомірне кільце й барабан на відлік 30-00, виставляє над вертикальною віссю бусолі олівець і командує: “Наводити на бусоль, слухати відмітки”; одержавши цю команду, командири танків наказують навідникам відзначитися по бусолі й доповісти кутомір; навідник, діючи механізмами наведення й спостерігаючи в приціл, суміщає великий косинець прицілу з вертикальною віссю бусолі (з олівцем, виставленим прямовисно над бусоллю), а потім зчитує установку азимутального покажчика (баштового кутоміра) і доповідає: “По бусолі стільки-то”;

– переконавшись, що приціли танків наведені на бусоль (після цього на башті танка виставляється жовтий прапорець), відзначається монокуляром по прицілах всіх танків, записує отримані оцінки й повідомляє їх командирам танків.

Одержавши відмітку бусолі стосовно свого танка, командир танка записує її й розраховує основний кутомір, для чого складає свою відмітку від бусолі з оцінкою бусолі по танку (якщо сума відміток буде понад 60–00, то з неї віднімається 60–00). Результат розрахунку командир танка записує в бланк запису стрільби (додаток 16) і доповідає командиру роти на його вимогу.

 

Приклад.При наведенні прицілу третього танка в бусоль отриманий кутомір 32-85. Оцінка бусолі стосовно цього танка дорівнює 58-62. Командир танка розраховує:

1. (32– 85) + (58– 62) = 91– 47.

2. (91– 47) – (60– 00) = 31– 47 – і командує навідникові: “Основний кутомір 31– 47”.

 

Командир роти записує основні кутоміри танків у бланк запису стрільби (додаток 17).

Для підвищення точності побудови віяла його будують не менше двох разів, щораз порушуючи й відновлюючи орієнтування бусолі за магнітною стрілкою. За істинний результат основних кутомірів танків приймають у цьому випадку середнє арифметичне значення.

239.Найменшим рівнем (найменшим кутом підвищення) називається така установка рівня, при якій під час стрільби жоден снаряд не буде зачіпати за гребінь укриття, який знаходиться перед вогневою позицією.

Кутом укриття називається кут між обрієм гармати й лінією візування по гребеню укриття.

Найменші рівні й кути укриття вимірюють із одного танка, розташованого на вогневій позиції нижче всіх, по найбільш високих точках гребеня укриття в трьох напрямках (в основному напрямку, вправо й уліво від основного напрямку до 6-00).

 

 

Глава восьма


Найменші рівні вимірюють (визначають) для повного і зменшеного (третього) зарядів. Якщо для стрільби будуть використані боєприпаси тільки з одним зарядом, то найменші рівні вимірюють (визначають) для цього заряду.

240.Для вимірювання найменших рівнів командир роти визначає дальність до точок гребеня укриття, по яких будуть вимірятися найменші рівні (якщо даль-

ність до гребеня менше 300 м, то він буде дорівнювати 300 м), потім збільшує ці відстані на 200 м, переводить отримані суми в поділки прицілу й ставить задачу “Виміряти найменші рівні з такого-то танка, шкала ОФ. Приціли: прямо такий-то, наводити туди-то; вправо такий-то, наводити туди-то; уліво такий-то, наводити туди-то”.

Для виміру найменших рівнів навідник по команді командира танка встановлює приціл і наводить великий косинець у зазначену точку укриття, потім барабанчиком виводить бульбашку бокового рівня на середину, зчитує й доповідає командиру танка отриману установку рівня (найменший рівень у даному напрямку). Командир танка записує значення найменших рівнів і доповідає командиру роти. Отримані найменші рівні командир роти записує й повідомляє всім командирам танків.

241.Якщо в прицілі немає для даного заряду (наприклад, для зменшеного) дистанційної шкали, то для визначення найменших рівнів вимірюють кути укриття.

Для виміру кутів укриття командир танка вказує навідникові напрямки й точки гребеня укриття, за якими необхідно виміряти кути укриття (наприклад, “Виміряти кути укриття. Прямо по такій-то точці, вправо по такій-то точці, уліво по такій-то точці”).

Навідник при нульових установках прицілу послідовно наводить великий косинець у зазначені командиром танка точки гребеня укриття й відмічається по них рівнем. Отримані відмітки (кути укриття) командир танка записує й доповідає командиру роти.

За величинами кутів укриття командир роти розраховує найменші рівні:

– знаходить у Таблицях стрільби для даного заряду кути прицілювання, що відповідають збільшеним на 200 м дальностям до точок, за якими вимірялися кути укриття;

– складає величини кутів прицілювання з відповідними кутами укриття й одержує найменші рівні.

242. Контрольна точка наведення вказується командиром роти або вибирається командиром танка, якщо вона не зазначена, і використається для швидкого визначення основного кутоміра при повторному занятті вогневої позиції.

За контрольну точку наведення вибирається добре видимий орієнтир (місцевий предмет).

Позначивши наводку азимутальним покажчиком (баштовим кутоміром) за контрольною точкою наведення командир танка вираховує й записує доворот від контрольної точки наведення до основного напрямку стрільби, для чого з основного кутоміра віднімає відмітку (кутомір) за контрольною точкою наведення.

 

Стрільба непрямою наводкою

 

Приклад.Основний кутомір 31–57. Відмітка за контрольною точкою наводки 25–36. Доворот від контрольної точки наводки до основного напрямку (31–57) – (26–36) = 6–21.

 

При повторному занятті вогневої позиції танк установлюють якомога точніше на попередньому місці. Для визначення основного кутоміра відзначаються по ко

нтрольній точці наведення й отриману відмітку змінюють на величину довороту

до основного напрямку.

Приклад. Відмітка за контрольною точкою при повторному занятті вогневої позиції 25–41. Доворот до основного напрямку +6–21. Основний кутомір танка (25–41) + (6–21) =31–62.

243. Зв’язок зі штабом артилерійської групи (частини, підрозділу) підтримують, як правило, по радіо, для чого радіостанції всіх танків роти настроюють на одну частоту.

За розпорядженням командира роти між танками на вогневій позиції може встановлюватись проводовий зв’язок через танкові переговірні пристрої.

Робота на передачу по радіо й через ТПУ ведеться тільки з дозволу командира роти.

244. Для стрільби із закритих вогневих позицій у роту подають боєприпаси в остаточно спорядженому стані й по можливості з однаковими даними (розсортовані).

Боєприпаси, викладені на ґрунт біля танків, готуються до стрільби підношувачами під керівництвом навідників. До роботи по підготовці боєприпасів також можуть бути залучені механіки-водії.

Якщо боєприпаси Якщо боєприпаси мають різні дані, командир роти визначає черговість їхньої підготовки й витрати.

245. По готовності до ведення вогню командир танка наказує навідникові надати гарматі основний напрямок при горизонтальному положенні ствола, виставляє на башті червоний прапорець і доповідає командиру роти про готовність.

Приклади доповіді командира танка:

1. “Третій готовий. Основний кутомір 31– 45. Інтервал 40. Найменші рівні: прямо 30–60, вправо 30–56, уліво 30– 62”.

2. “Третій готовий. Основний кутомір 31– 45. Інтервал 40. Кути укриття: прямо 0–30, вправо 0–28, уліво 0–35”.

3. “Третій готовий. Основний кутомір 31– 45. Інтервал 40”.

246. Закінчивши приготування до стрільби командир роти доповідає артилерійському начальникові про готовність роти до ведення вогню: “До стрільби готовий: фронт стільки-то; найменші рівні: заряд зменшений, прямо стільки-то, вправо стільки-то, уліво стільки-то”.

Відомості про температуру зарядів, вагові знаки, забарвленість або не забарвленість снарядів, а також про інтервали між танками командир роти доповідає на вимогу артилерійського начальника.

247. Якщо має потреби негайно відкривати вогонь, то після доповіді про готовність до стрільби командир роти проводить такі заходи:

– організує спостереження, визначає порядок дій при відбитті наземного й повітряного супротивника, установлює необхідні сигнали;

– дає вказівку повести вивірку бокових рівнів;

Глава восьма

– перевіряє наявність у командирів танків бланків для запису стрільби, таблиць доворотів і таблиць індивідуальних поправок (додатки 16, 18 й 19);

– розраховує й повідомляє командирам танків, якщо треба, індивідуальні поправ-

ки для танків на їх перевищення щодо основного танка (додаток 20);

– керує роботами для устаткування й маскування вогневої позиції.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-02-10; просмотров: 138; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты