Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


На завершення заняття спробуйте підвести його загальні підсумки та зробити висновки, наприклад, шляхом з'ясування, які з розглянутих вище ідей та положень мають сучасне значення.




Завдання 5. Заповнивши правильно графи по вертикалі, по горизонталі отримайте поняття, що означають процес входження людини в систему суспільних відносин, культуру.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
 
 
 
 

1. Одна з найважливіших людських цінностей.

2. Сукупність ролей, які виконує людина в суспільстві, індивідуальне буття суспільних відносин.

3. Категорія, що виражає значимість процесів, предметів з життєдіяльності людини.

4. Поняття, що фіксує спрямованість діяльності суб’єкта на певне коло явищ.

5. Історичний стан в розвитку філософії.

6. Суспільна істота, суб’єкт діяльності і культури.

7. Окремий представник людського роду.

8. Результат пізнавальної діяльності.

9. Теорія цінностей.

10. Поняття, яким Шпенглер називає заключну стадію розвитку культури.

11. Уявлення про належне, досконале буття.

12. Представник екзистенціалізму.

Завдання 6. Підберіть концепції з графи «Б», розроблені філософами, чиї імена названі з графи «А».

А Б
1. Буття 2. Субстанція 3. Універсум а) світ як ціле; єдиний Всесвіт; б) інобуття абсолютної ідеї; в) поняття для означення всього існуючого; г) те, що лежить в основі; д) об’єктивно-реальне буття світу в часі, просторі, русі; ж) все суще.

Завдання 7. До кожного поняття з графи «А» підберіть відповідне положен­ня з графи «Б».

А Б
1. Ноосфера 2. Людина 3. Соціологізм 4. Суспільство а) біологічні фактори відіграють визначальну роль у поведінці людини; б) існування випадковості породжує свободу вибору; в) сфера становлення загальнопланетарного розуму; г) система зв'язків та взаємодій між людьми; ґ) суспільна істота, суб'єкт діяльності культури; д) суспільно розвинута людина; е) суспільно-економічні фактори відіграють вирішальну роль в житті людини.

Завдання 8. Підберіть з графи «Б» значення, що розкривають зміст понять, наведених у графі «А».

А Б
1. Відчуження 2. Творчість 3. Суспільне виробництво 4. Новаторство а) виробництво людьми свого суспільного життя; б) конкретно-історичний тип суспільства; в) сукупність елементів, що передаються від покоління до покоління; г) розрив єдності між суб'єктом і його функціями; д) процес людської діяльності, що призводить до виникнення якісно нового; ж) творчий бік культури.

Завдання 9. Підберіть з графи «Б» пояснення, які відповідають перерахова­ним у графі «А» базовим життєвим цінностям..

А Б
1. Життя 2. Користь 3. Правда 4. Святість 5. Творчість 6. Традиція а) благо, що стверджується у царині практичних інтересів; б) безумовна ствердність буття; в) форма ствердження блага, яка викликає безумовну пошану й довіру; г) і стіш а в її соціально-історичному бутті; ґ) ствердження цінності усталеного; д) ствердження цінності нового.

Порядок проведення заняття:

Викладач організує дискусію навколо попередньо визначених тем, до яких студенти готують тези виступів, а також виступи на підставі індивідуально виконаних рефератів.

На семінарському занятті викладач оцінює підготовлені студентами реферати, їх виступи, активність у дискусії, уміння формулювати і відстоювати свою позицію.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-02-10; просмотров: 85; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты