Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Мальта.




До складу цієї держави, крім Мальти, входить ще 5 островів, розташованих за 90 км на південь від Сицілії. Населення країни — близько 355 тис. чоловік, столиця — місто Валетта.

Починаючи з І987 p., уряд Мальти, спираючись на підтрим­ку держав Європейського Союзу, приступив до перетворення країни в центр притягання іноземних інвестицій.

Мальта має гарне транспортне сполучення з іноземними країнами і постійно поліпшує міжнародні телекомунікації. Нинішня політична ситуація на острові стабільна. Валютний кон­троль на островах існує, але надаються гарантії безперешкодної репатріації іноземцями своїх доходів.

Заснування на Мальті іноземних компаній не пов'язане з якими-небудь труднощами. При створенні мальтійської компанії спеціальний дозвіл необхідно одержувати тільки банкам, страхо­вим компаніям і корпоративним фондам. З організаційно-правової точки зору найпоширенішою і найбільш зручною формою бізнесу є акціонерне товариство закритого типу (private company). Для за­снування такого підприємства, якщо його засновниками виступа­ють нерезиденти, а підприємство збирається вести комерційну діяльність на Мальті, потрібно мати мінімальний акціонерний капітал у розмірі 10 000 мальтійських фунтів (28 тис. дол), причо­му половина цієї суми вноситься при реєстрації.

При оподаткуванні корпорацій, інкорпорованих на Мальті, застосовується принцип резидентства. Інші компанії сплачують податки за принципом територіальності.

Ставка податку на прибуток резидентних корпорацій на Мальті мало відрізняється від середньоєвропейської і становить 35%. Однак компаніям, які займаються виробничою діяльністю, надаються пільга: на їхні дивіденди встановлена більш низька по­даткова ставка. Пільгові умови оподаткування поширюються і на нерозподілений прибуток, спрямований на фінансування інвес-


Міжнародне оподаткування


Розділ 2. Міжнародне оподаткування і офшорні центри


 


тиційних проектів компаній так званого „пільгового податкового статусу". Вона оподатковується за ставкою 17,5%. До таких ком­паній віднесені промислові підприємства і фірми — експортери товарів і послуг місцевого виробництва.

Реєстрація компаній, які одержали на Мальті статус офшор-них, почалася в 1988 р. Однак у зв'язку з підписанням Мальтою договорів про уникнення подвійного оподаткування з 22 країна­ми (у тому числі зі США, Францією й Великою Британією), по­дальша реєстрація офшорних компаній на Мальті припинена 31 грудня 1996 p., хоча вже зареєстровані фірми мали змогу продов­жувати свою діяльність до 31 березня 2004 р. Статус офшорної компанії могли одержати фірми, інкорпоровані на Мальті, а та­кож відділення іноземних банків і страхових компаній. Власника­ми офшорної компанії можуть бути тільки нерезиденти.

Торговельні офшорні компанії платять податок за ставкою 5% і звільняються від податків з розподіленого прибугку. Усі комерційні операції таких компаній повинні вестися за межами Мальти.

Міжнародні холдингові компанії, які зареєстровані на Мальті і мають іноземні інвестиції, сплачують податок за повною ставкою — 35%. Але акціонери — нерезиденти, які одержують дивіденди від цієї компанії, можуть одержати компенсацію в розмірі 2/3 суми виплачуваних податків або податковий кредит на всю суму податку. Це знижує рівень оподаткування міжнарод­них холдингових компаній до 0—6,25%. Великі пільги і переваги одержують тут також іноземні інвестиційні компанії.

Міжнародні податкові угоди, укладені Мальтою з іншими країнами, дають можливість резидентам Мальти користуватися по­датковими кредитами при сплаті ними податків за принципом тери-торіальності, але в тому випадку, коли в Мальти немає відносин з державою про запобігання подвійного оподаткування, мальтійські податкові відомства надають резидентам своєї країни податковий кредит у розмірі 25%.

Серйозні пільги надаються на Мальті іноземцям і за індивідуальним прибутковим оподаткуванням. Іноземні громадя­ни, які одержали тут посвідчення на проживання, сплачують цей податок за фіксованою ставкою 15%, але мінімальна сума податку становить 1 тис. мальтійських фунтів на рік.


Таким чином, незважаючи на поступову ліквідацію статусу офшорного центру, Мальта зберігає і ще довго зберігатиме при­вабливість для іноземних інвесторів. Мальта, як і раніше, буде становити інтерес у міжнародному податковому плануванні як юрисдикція резидентства торгових і холдингових компаній, особ­ливо тих, які входять до структури ТНК.

Запитання для самоконтролю

1. Що являють собою офшорні центри?

2. Якими є характерні риси офшорних центрів?

3. Відповідно з якими критеріями здійснюється кла­сифікація офшорних центрів та в чому вона полягає?

4. Назвіть та дайте характеристику типовим офшорним центрам у межах Європи.

5. Якими є офшорні центри за межами Європи?

6. Наведіть приклади юрисдикцій з помірним оподаткуван­ням.

7. Наведіть приклади нетипових офшорних центрів.


Міжнародне оподаткування


Розділ 2. Міжнародне оподаткування і офшорні центри


 



Поделиться:

Дата добавления: 2015-04-04; просмотров: 71; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты