Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Практичні заходи, які здійснюються у міжнародно­му масштабі




Створення нормативно-правової бази шляхом підготовки і укладення міжнародних договорів — це, безсумнівно, важливий етапу боротьбі з інтернаціональною організованою злочинністю. Але ще важливіше й складніше завдання — вживати практичні за-ходиз реалізації цих угод, причому здійснення таких заходів при-носитьвагомі конкретні результати. Розглянуті вище міжнародні правові акти одержали широку підтримку членів Організації Об'єднаних Націй. Вираженням такої підтримки стало прийняття у 1990р. Всесвітньої програми дій. її ухвалила Генеральна Асам­блея ООН під час спеціальної сесії, присвяченої міжнародному співробітництву в боротьбі з нелегальним виробництвом, пропо­зицією, попитом і поширенням одурманюючих засобів і психо­тропних речовин.


Міжнародне оподаткування

Члени ООН також звернули увагу на необхідність вживан­ня заходів, спрямованих на підрив економічного потенціалу зло­чинних організацій. Сесія ООН констатувала, що "величезні фінансові прибутки, які надходять від нелегальної торгівлі одур­манюючими засобами і пов'язаної з нею злочинної діяльності, відкривають можливість наднаціональним злочинним групам проникати в урядові органи, розбещувати і корумпувати посадо­вих осіб, а також псувати принципи правопорядку і створювати загрозу суверенності держав" [98, с 141].

Роль основного координатора в економічній протидії міжнародній злочинності відіграє створена під егідою ООН спеціалізована організація з назвою Програма ООН з контролю над наркотиками (United Nation Drug Control Programme — UNDCP) зі штаб-квартирою у Відні. Вона розробила власний план дій у галузі боротьби з відмиванням грошей, а також конфіскації доходів, які надходять від торгівлі, наркотиками. Ціною власних зусиль або, в разі потреби, за сприяння інших ор­ганізацій, UNDCP надає спеціалізовану допомогу всім, хто до неї звертається. Форми цієї допомоги різноманітні, наприклад, ор­ганізація навчання, — часто тематично пристосованого до місце­вих умов, — для політиків, працівників правоохоронних органів, які займаються розшуком учасників наркобізнесу. Доповненням до цих програм слугують навчальні курси для оперативного скла­ду, учасники яких — особи, які відповідають за розкриття еко­номічних злочинів. Такі тренінги часто супроводжує додатковий інструктаж чи спеціалізована допомога прямо на місці подій. Ця організація виготовляє також "особливо корисні знаряддя праці", наприклад, вона видала спеціальний збірник, який містить пора­ди і рекомендації для слідчих органів разом з вирішенням прак­тичних аспектів таких проблем, як пошуки джерел інформації й управління фінансовими і матеріальними ресурсами.

З різноманітної діяльності UNDCP варто особливо виділи­ти надання юридичної допомоги тим державам, які після ра­тифікації Віденської конвенції повинні провести складну і тру­домістку роботу з пристосування своїх законодавчих систем до її вимог. Найбільше труднощів у цій сфері діяльності відчувають країни, що розвиваються: це зокрема нестача високоосвічених


Розділ 3. Офшорні центри і відмивання «брудних» грошей

фахівців, у тому числі професійних юристів. Тому однією з най­важливіших ініціатив UNDCP у цьому напрямі стала розробка в листопаді 1993 р. "зразкового законодавства", пристосованого до потреб країн, чиї законодавчі системи виходять із принципів римського права. Цей документ виданий англійською, французь­кою, іспанською, російською і арабською мовами. На відміну від Віденської Конвенції нормативи, які містяться в цій моделі, не об­межуються однією лише криміналізацією відмивання грошей на основі карного права Виходячи з основної ідеї всесвітньої програ­ми дій про необхідність "зміцнення і доповнення" постанов Віденської конвенції, творці моделі використовували у своїй ро­боті й інші документи, наприклад Рекомендації спеціалізованої ірупи з протидії відмиванню грошей, для того щоб зібрати й уза­гальнити в ній усе краще, що є в сучасній міжнародній практиці. Тому сильний наголос також зроблено на запобіганні викорис­танню фінансових установ для відмивання грошей, які надходять від торгівлі наркотиками (а також використання деяких інших ус­танов, наприклад казино).

І хоча UNDCP відіграє в цій сфері, безперечно, провідну роль, не можна обійти мовчанням внесок у цю справу й інших ор­ганізацій. До них відноситься Відділ запобігання злочинам і кар­ного судочинства Віденського бюро ООН. Він займається різного виду науковими дослідженнями, які пригорнули увагу урядів ря­ду країн до величезних масштабів явища відмивання грошей, що надходять від усіх видів злочинів, крім торгівлі наркотиками, а та­кож до масштабів загрози, яка виходить від зростання організова­ної злочинності. Відділ також займається пропагандою і рекламу-шшкям "зразкових договорів" ООН, наприклад, про взаємодопо­могу з правових питань, про співробітництво в кримінальних спра-рих і в екстрадиції осіб, підозрюваних у здійсненні злочинів. "Зраз­ковий договір" про взаємодопомогу в кримінальних справах був схвалений на VIII Конгресі ООН у Гавані в 1990 р. й у тому ж році був затверджений Генеральною Асамблеєю ООН. Текст цього до­говору був розроблений з метою популяризації такої сфери і нівробітництва, а також як допоміжний посібник для ведення пе-(шговорів, які передують укладенню двосторонніх угод. На відміну ніл Віденської конвенції, він стосується не тільки проблем


 



Я.Ч7


Міжнародне оподаткування

співробітництва в справі боротьби з нелегальною торгівлею нарко­тиками. У ньому в якості окремої складової частини є Протокол про співробітництво при конфіскації доходів, які надійшли від скоєних злочинів, не пов'язаних безпосередньо з відмиванням гро­шей. На думку британського кримінолога Р.С. Кларка, "...якби всі країни визнали відмивання грошей злочином, який підлягає пока­ранню, то при наданні юридичної допомоги мав би обов'язкову си­лу принцип подвійної кримінально-правової відповідальності, а підставою для цього був згаданий Протокол" [Цит. за: 93, с 80].

Крім зазначеного «зразкового договору» дуже важливим до­кументом міжнародного права є розроблений експертами ООН у 1993 р. Типовий закон про відмивання грошей, отриманих від наркотиків. Цей закон, ґрунтуючись на новітньому законодавстві різних країн, містить рекомендації із запобігання відмиванню гро­шей, отриманих від торгівлі і розповсюдження наркотиків, вияв­лення подібних діянь і встановлення санкцій за їхнє скоєння.

Як у Віденській конвенції 1988 р., у Типовому законі наво­диться характеристика двох основних видів злочинів, пов'язаних з відмиванням грошей, отриманих від незаконного обігу наркотиків. Крім того, у ньому говориться про відповідальність за замахи на ці злочини, причетність чи змову з метою здійснення злочину, а також за співучасть. Типовий закон пропонує вважати карними злочина­ми також різні дії працівників кредитно-фінансових установ, осіб, які професійно займаються операціями з обміну наявної валюти, інших осіб, які порушують установлений порядок здійснення фінансових операцій та інші вимоги, встановлені з метою поперед­ження і виявлення операцій з відмивання грошей (Додаток № 5).

Крім ООН і її дочірніх організацій, у боротьбі з міжнарод­ною організованою злочинністю і відмиванням грошей активну участь беруть спеціальні служби, які доповнюють і підтримують діяльність слідчих органів і правосуддя у всіх країнах світу. Це, насамперед, Міжнародна організація карної поліції (Інтерпол), а також Всесвітня митна організація.

До цих міжнародних організацій також належать:

• FOPAC - Підрозділ Генерального Секретаріату Інтерполу, який займається боротьбою з відмиванням доходів, отри­маних злочинним шляхом.


„.Розділ 3- Офшорні Центри і відмивання «брудних» грошей

• FINCEN - Відділ з боротьби з фінансовими злочинами Міністерства фінансів США, створений у 1990 р. для вив­чення, аналізу і поширення інформації про фінансові зло­чини, особливо інформації щодо відмивання грошей, отри­маних від розповсюдження наркотиків.

• СІСР - Центр з боротьби з міжнародною злочинністю. Це підрозділ ООН, заснований у 1997 р. і відповідальний за боротьбу зі злочинністю і запобігання їй, а також за рефор­му кримінального права. Особливу увагу Центр приділяє боротьбі з транснаціональною злочинністю, корупцією і незаконним розповсюдженням наркотиків, а також допо­мозі різним країнам у ратифікації Конвенцій стосовно протидії міжнародній злочинності. Крім того, Центр сприяє впровадженню в життя принципу незалежності за­кону, проводить програми із захисту свідків і жертв зло­чинів.

• ODCCP - Офіс з контролю над наркотиками і запобіган­ня злочинам. Це також підрозділ ООН, центральний офіс якого розташований у Відні. Його основні завдання вип­ливають з назви - це боротьба з нелегальним розповсюд­женням наркотиків і з організованою злочинністю, а також з відмиванням грошей, отриманих від скоєння цих зло­чинів. Через цей підрозділ ООН допомагає країнам-чле-нам вводити в себе законодавство проти відмивання гро­шей, а також розвивати і підтримувати структури, які бо­рються з ним. За допомогою різних програм ODCCP про­стежує й аналізує проблеми, пов'язані з відмиванням гро­шей, підвищує стурбованість широких верств населення фактами відмивання «брудних» грошей, а також виступає посередником між ООН та іншими міжнародними ор­ганізаціями.

• CJIN - Інформаційна мережа з питань злочинності і за­конності, яка забезпечує важливу базу даних з посилання­ми на адреси сайтів Інтернету, пов'язаних з кримінальним законодавством. Також є підрозділом ООН.

• IMoLIN — Міжнародна інформаційна мережа з боротьби з відмиванням грошей, створена в 1996 р. Мережа IMoLIN



Міжнародне оподаткування

використовує структуру Інтернет і призначена для спри­яння урядам, організаціям і приватним особам у боротьбі з відмиванням грошей. У 1996 р. кілька провідних міжна­родних організацій висунули ідею організації загального Інтернет-сайта, де б знаходилась інформація, яку могли б використовувати всі організації, що борються з відмиван­ням грошей у різних країнах світу. Мережа IMoLIN містить інформацію про закони стосовно протидії відми­ванню «брудних» грошей у різних державах, а також кон­тактні адреси і телефони для налагодження міжнародних зв'язків і обміну думками про підвищення ефективності таких законів. Система IMoLIN складається з декількох частин: міжнародна база даних із запобігання відмиванню грошей (AMLID), яка являє собою збірник проаналізова­них законів та інших нормативно-правових актів, у якому розглядаються два основні різновиди заходів для недопу­щення відмивання грошей: внутрішнє законодавство і міжнародні угоди, а також надана інформація про контакт­них осіб, їхні номери телефонів і адреси. Ця, захищена від злому, багатомовна база даних — важливий інструмент аналітичної роботи для юристів-міжнародникш. Переваги IMoLIN також полягають в наявності доступу до елек­тронної бібліотеки, текстів документів і публікацій, про­ектів законів, законодавства різних країн, дослідницької й іншої інформації, яка відноситься до протидії відмиванню грошей. Крім того, тут публікуються анонси майбутніх подій у сфері протидії відмиванню грошей, включаючи оголошення про майбутні семінари, тренінги, конференції, як на національному, так і на міжнародному рівні. Коротко зупинимося на діяльності деяких з названих ор­ганізацій.

Важливе джерело інформації, яка збирається групою ФО-ПАК, — "Енциклопедія зведень про фінансові активи" (Financial Assets Encyclopedia). Починаючи.з 1992 p., енциклопедія ви­дається у формі великої картотеки, а її зміст з часом оновлюється і доповнюється. У ній можна знайти перелік правових норм щодо відмивання грошей, які прийняті в державах, котрі входять до


Розділ 3. Офшорні центри і відмивання «брудних» грошей

Іитерполу; список адрес поліцейських підрозділів у різних країнах, зайнятих розслідуванням відмивання грошей та інших госпо­дарських злочинів, а також конфіскацій злочинного здобутку; тек­сти великих за обсягом міжнародних Конвенцій, а також зразки законопроектів, розроблених під час нарад членів Інтерполу.

Останнім часом група почала здійснення спеціальної про­грами, яка отримала назву "відмивання (грошей) на Сході" (Project Eastwash). її завдання — виділити з інформації даних, які надходять, дані щодо відмивання "брудних" грошей у країнах СНД та інших посткомуністичних державах. Аналогічна програ­ма присвячена аналізу інформації про відмивання грошей італійською мафією. Важливою ініціативою групи ФОПАК є спроба підрахувати загальну суму грошей, які відмиваються в усьому світі. Цінність портфеля групи, відомого за назвою "Спра­ва про відмивання грошей", залежить винятково від того, наскільки точною і вичерпною буде інформація, яка надходить у її розпорядження від членів Інтерполу.

Стурбованість Інтерполу явищем відмивання грошей поділяє. Всесвітня митна організація, яка підтримує з Інтерполом тісний контакт у цій та інших сферах діяльності. Всесвітня митна організація, створена в 1952 р. з метою формування законодавчих основ співробітництва між митними службами різних країн світу, має у своєму розпорядженні значно менший персонал, ніж Інтер-пол. Найважливішими завданнями організації визнані спрощен­ня і гармонізація митних процедур, а також посилення результа­тивності митного контролю.

У галузі дотримання митних правил організація надає своїм членам допомогу, аналогічну тій, яку надає Інтерпол. Так само, як ІНтерпол, вона має у своєму розпорядженні повноваження з про-іедення оперативної роботи. При розслідуванні деяких справ, та-ких як незаконна торгівля наркотиками, діяльність цих двох ор­ганізацій збігається, що іноді стає причиною розбіжностей. У ви­падках же з відмиванням грошей підставою підключення до розслідування робочої групи стає факт, що в деяких країнах за до­тримання закону в цій сфері відповідальність несуть, як відзначає А. Рігдон, "митні служби або Міністерство фінансів, якому ці служби підпорядковуються" [112, с 84]. Всесвітня митна ор-


 



алі


Міжнародне оподаткування

галізація координує також обмін інформацією між її членами, бе­ре участь у розробці навчальних програм, а також займається про­пагандою правових норм і законодавчих актів.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-04-04; просмотров: 89; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты