Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Допустимий, критичний та катастрофічний ризики.




Допустимий ризик – це погроза повної втрати прибутку від реалізації того або іншого проекту або від підприємницької діяльності в цілому. Втрати можливі, але їх розмір менше очікуваного прибутку; таким чином, даний вид діяльності або конкретна угода, незважаючи на ймовірність ризику, зберігає свою економічну доцільність.

Критичний ризик пов'язаний з небезпекою втрат у розмірі виробничих витрат на здійснення даного виду діяльності або окремої угоди. При цьому критичний ризик першого ступеня пов'язаний з погрозою одержання нульового доходу, але при відшкодуванні матеріальних витрат. Критичний ризик другого ступеня пов'язаний з можливістю втрат у розмірі повних витрат у результаті здійснення даної діяльності, тобто ймовірні втрати наміченої виручки і підприємцю прийдеться відшкодовувати витрати за свій рахунок.

Катастрофічний ризик характеризується небезпекою, погрозою втрат у розмірі, рівному або перевищуючому весь майновий стан підприємця. Катастрофічний ризик, як правило, приводить до банкрутства підприємницької фірми, тому що в такому випадку можлива втрата не тільки всіх вкладених коштів, але й усього майна. Це характерно, коли фірма одержувала зовнішні позики під очікуваний прибуток; при виникненні катастрофічного ризику прийдеться повертати кредити з власних коштів.

Імовірність допустимого, критичного, катастрофічного ризиків можна подати, використовуючи функцію розподілу випадкових збитків F(x). Імовірність допустимих збитків визначається за формулою:

Імовірність критичних збитків

а ймовірність катастрофічних збитків

 

Імовірність критичних збитків можна подати і таким виразом:

(ясна річ, що

Усі ці ймовірності збитків є досить важливими показниками.

Якщо ймовірність катастрофічних збитки досягає величини, що свідчить про відчутну загрозу втрати усього майна (капіталу), наприклад, коли його значення (ймовірність) дорівнює 0,3, то, підприємець, що має здоровий глузд, відмовиться від такої справи і не піде на такий ризик.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-04-04; просмотров: 176; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты