Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Роль валютних ф’ючерсів в управлінні валютними ризиками.




Фінансові ф'ючерсні ринки виникли як реакція на потребу в адекватних інструментах хеджування, які повинні розглядатися як їх основне призначення. Проте хеджери не є єдиними учасниками ринків фінансових ф'ючерсів. Спекулянти і арбітражери також беруть участь в операціях на цих ринках і виконують дуже важливу роль для їх ефективного функціонування.

Фінансовий ф'ючерсний контракт надає одночасно право і зобов'язання купити або продати актив у встановлений термін в майбутньому на умовах, узгоджених в даний час. Валютні ф'ючерси полягають на обмін валют в майбутньому по курсах, визначених у момент укладення контракту.

Ці контракти можуть вільно купуватися і продаватися. Наприклад, компанія, що купила контракт, що дає їй право і зобов'язання купити валюту на певну суму у встановлений термін в майбутньому за обмінним курсом, зафіксованому зараз, може згодом закрити свою позицію за контрактом, продавши його. Необхідною умовою функціонування валютних ф'ючерсних ринків є їх ліквідність, що полегшує здійснення операцій. Фінансові ф'ючерсні контракти відрізняє високий ступінь стандартизації. Достатнє число контрактів кожного вигляду створює передумови для ліквідності ринків. Контракти, якими торгують на Лондонській міжнародній біржі фінансових ф'ючерсів (LIFFE – London International Financial Futures Exchange.),мають всього 4 терміни виконання щороку, а саме: березень, червень, вересень і грудень. Сума контракту також стандартна, наприклад, 25 000 ф. ст. для контрактів по фунтах стерлінгів. Стандартизація обмежує різноманітність наявних контрактів, але збільшує об'єм торгівлі кожним контрактом.

Коливання обмінних курсів створюють ризик. Наприклад, припустимо, що британський експортер продає товари імпортеру в США, і ціна операції виражається в доларах США. Британський експортер повинен буде одержати суму доларів через деякий час після того, як була узгоджена операція. Експортер, таким чином, виявляється схильним курсовому ризику. Падіння вартості долара щодо фунта стерлінгів зменшило б стерлінгову вартість надходжень. Це понизило б прибутковість експорту або навіть зробило б його збитковим. Якщо експортер хоче уникнути подібного ризику, він може застрахуватися від втрат. Здійснюючи хеджування за допомогою фінансового ф'ючерсу, він намагається гарантувати собі обмінний курс, по якому він придбаватиме фунти стерлінгів. Йому необхідно знати наперед, скільки грошей він одержить в стерлінговому виразі. Гарантований обмінний курс може бути менш сприятливим, ніж поточний курс, але принаймні експортер буде вільний від ризику, що курс може стати настільки несприятливим, що операція виявиться збитковою.

Хеджер переносить свій ризик на іншого учасника валютних операцій. Якщо він купує ф'ючерси, хтось інший повинен продати їх, тобто придбання одночасне права і зобов'язання купити валюту у встановлений термін в майбутньому за ціною, узгодженою в справжньому, повинне відповідати праву і зобов'язанню іншої особи продати цю валюту у встановлений термін за відповідною ціною. У приведеному вище прикладі ризик втрат від падіння вартості долара переноситься на продавця стерлінгових ф'ючерсів. Якщо курс долара дійсно впаде, то продавець знайде, що він узяв на себе зобов'язання продати валюту за ціною нижче, ніж ціна спот на момент фактичної передачі валюти. Продавець стерлінгових ф'ючерсів повинен бути або хеджером, що намагається уникнути протилежного ризику, тобто ризику втрат від підвищення курсу долара по відношенню до фунта стерлінгів, або спекулянтом, готовим прийняти на себе ризик в очікуванні прибутку.

Якби жоден з хеджерів не узяв на себе зобов'язань по ф'ючерсній операції, то перший з них зазнав би збитки, а інший мав би прибуток (якщо, звичайно, курс не залишився б без змін). Зафіксувавши поточний курс, обидві сторони гарантують відсутність як збитків, так і прибутку. Одна сторона уникає непередбачених збитків, а інша відмовляється від непередбаченого прибутку. Важливо, проте, що обидві сторони зменшили ризик втрат від можливої зміни курсу в несприятливому для них напрямі. (Якщо обмінний курс, по якому полягає ф'ючерсна операція, відрізняється від поточного курсу, то купівля-продаж ф'ючерсів має на меті гарантувати певні курсові прибутки або збитки. Проте той факт, що курсова невизначеність була зменшена, залишається у силі, і захист від непередбачених змін обмінного курсу був забезпечений.)

Існує вірогідність того, що в результаті хеджування сума, необхідна для покриття ризику при зміні курсу в одному напрямі, в точності не відповідатиме сумі, необхідній для хеджування при зміні курсу в протилежному напрямі. Наприклад, учасники операцій, прагнучі уникнути збитків від підвищення курсу фунта стерлінгів щодо долара США, можуть не знайти достатнього числа хеджерів, охочих уникнути ризику втрат від падіння курсу фунта. Саме в такій ситуації стають необхідні спекулянти, які "роблять ринок". Спекулянти купують і продають ф'ючерси в очікуванні отримання прибутку. Якщо ф'ючерсна ціна буде вище очікуваною ними, вони почнуть продавати ф'ючерси, оскільки розраховуватимуть на можливість пізніше купити їх за нижчою ціною. Ф'ючерсна ціна нижче очікуваної примусить спекулянтів купувати ф'ючерси з тим, щоб мати нагоду продати їх пізніше за вищою ціною.

Подібна діяльність спекулянтів забезпечує хеджерам здійснення їх операцій. Наприклад, припустимо, що хеджери хочуть продати більше стерлінгових ф'ючерсів, ніж купити. Це приведе до зниження ф'ючерсної ціни. Падіння ф'ючерсної ціни спонукає спекулянтів купувати контракти. Отже, спекулянти скуповуватимуть надлишок стерлінгових ф'ючерсів, що пропонуються, і тим самим дозволять експортерам і імпортерам здійснити потрібні їм операції по хеджуванню. Така поведінка спекулянтів робить ф'ючерсний ринок ліквідним і забезпечує реалізацію всіх намірів по купівлі-продажу ф'ючерсних контрактів. Спекулянтів часто вважають даремними і утворюючими безлад. Приведений вище аналіз, проте, показує, що вони, навпаки, виконують дуже корисну функцію. Роблячи ринок ф'ючерсів ліквідним, вони дозволяють експортерам і імпортерам хеджувати ризик.

Хеджерам необов'язково тримати контракти до терміну виконання. Вони можуть продати контракти до терміну їх закінчення, успішно здійснивши при цьому хеджування ризику. Припустимо, що британський експортер припускає отримання доларів США через 4 місяці і хоче захистити себе від можливості падіння курсу долара по відношенню до фунта стерлінгів. Він міг би купити 6-місячний стерлінговий ф'ючерс, а не 4-місячний. І справді, оскільки ф'ючерсні контракти мають вельми обмежене число термінів виконання в році, то маловірогідне, що дата виконання ф'ючерсу співпаде з датою отримання доларів. Наприклад, 10 березня експортер може чекати надходження доларів до 10 липня і хеджувати покупкою вересневого стерлінгового ф'ючерсу. Якщо до 10 липня підвищення курсу фунта стерлінгів до долара відповідатиме підвищенню ціни на вересневий стерлінговий ф'ючерс, то хеджування виявиться успішним. Хеджер може продати вересневий контракт 10 липня але вищій ціні, ніж він був куплений в березні. Якщо він так поступить, то одержить прибуток від покупки і подальшого продажу ф'ючерсу. Причому цей прибуток буде якраз достатнім, щоб відшкодувати збитки від доларових надходжень в результаті зміни обмінного курсу. Хеджер, продавши вересневий ф'ючерс в липні, закрив (тобто анулював) довгу позицію по стерлінговому ф'ючерсу. ICCH, яка виступає другою стороною як але довгим, так і по коротких позиціях, розглядає їх як що взаємно анулюються і вважає, що у хеджера не залишилося відкритих ф'ючерсних позицій по цих контрактах.

Описаний в попередньому прикладі маневр повністю відшкодує збитки від доларових надходжень, тільки якщо ціни на вересневі ф'ючерси змінюватимуться на таку ж величину, що і ціни на наявному ринку. Різниця в ціні між ф'ючерсним інструментом і наявним інструментом, що підлягає хеджуванню, називається базисом. Якщо вересневі ф'ючерсні контракти на фунти стерлінгів мають ту ж ціну в доларах, що і наявний фунт стерлінгів, то вважається, що базис рівний нулю. Якщо базис дорівнює нулю 10 березня і також 10 липня, то це значить, що ф'ючерсні ціни змінювалися в точній відповідності з наявними цінами, і хеджування було повним. Проте якби 10 липня вересневі ф'ючерси не зросли в ціні на ту ж величину, що і наявні ціни на фунти, то прибуток від ф'ючерсних операцій не був би достатнім, щоб повністю відшкодувати збитки від доларових надходжень. У базисі відбулися б зміни. Ціна вересневого ф'ючерсу піднялася б менше, ніж наявні ціни, і ці зміни в базисі зробили б хеджування неповним. Можливість змін базису називається базисним ризиком. Зміни базису можуть бути як на користь хеджера, так і проти нього. Про хеджер можна сказати, що він замінив ризик аутрайт (якщо він не хеджує ризик взагалі) на базисний ризик. Проте в цілому базисний ризик значно менше, ніж ризик аутрайт.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-04-04; просмотров: 81; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты