Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Короткострокові відсоткові ф’ючерси, їх роль в управлінні ризиками.




Основний принцип хеджування за допомогою фінансових ф'ючерсів полягає у тому, що відкриття ф'ючерсної позиції повинне привести до отримання прибутку з ф'ючерсу в результаті очікуваної несприятливої зміни відсоткової ставки, і цей прибуток компенсуватиме збитки від активів або пасивів. Трьохмісячні ф'ючерси на фунти стерлінгів і євродолари є умовними зобов'язаннями узяти у позику або дати у борг на 3 місяці у вказаний момент в майбутньому за відсотковими ставками, які узгоджені в момент укладення контракту. Зміни ф'ючерсних відсоткових ставок мають тенденцію відображати зміни фактичних відсоткових ставок. Тому компанія, що побоюється, наприклад, зростання відсоткових ставок, повинна відкрити ф'ючерсну позицію, яка забезпечила б прибуток від підвищення відсоткових ставок.

Як для потенційних кредиторів, так і для потенційних позичальників хеджування може виявитися бажаним. Розглянемо, наприклад, компанію, яка чекає надходження 10 000 000 ф. ст. через 2 місяці і що збирається позичити ці гроші. Фінансовий директор компанії може чекати падіння відсоткових ставок протягом цих двох місяців і хоче знайти спосіб зафіксувати поточні відсоткові ставки для передбачуваного майбутнього депозиту, а не ті, які встановляться через 2 місяці. Або ж він просто буде прагнути уникнути ризику втрат від падіння ставок. У будь-якому випадку він має намір хеджувати ризик, тобто застрахувати себе від вірогідності падіння відсоткових ставок. З другого боку, потенційний позичальник може бути стурбований можливістю підвищення відсоткових ставок до того моменту, коли він візьме позику. Він буде зацікавлений в тому, щоб уникнути такого зростання ставок. Іншими словами, він хоче застрахуватися від вірогідності підвищення відсоткових ставок.

Покупка фінансового ф'ючерсу одночасно дає право і зобов'язання купити фінансовий інструмент, за яким укладено контракт, у вказаний термін в майбутньому. Покупка червневого контракту на 3-місячний євродоларовий терміновий депозит умовно зобов'язує покупця внести на депозит євродолари строком на 3 місяці (починаючи з другої декади в червні) під відсоток, позначений в контракті у момент його укладання. Продаж контракту одночасно умовно зобов'язує продавця прийняти валюту на депозит на вказаний період і гарантувати виплату узгодженого в контракті відсотка.

Приклад 1

Наявний ринок Ф'ючерсний ринок
2 січня  
Фінансовий директор має намір 1 лютого узяти у позику 500 000 ф. ст. Побоюється, що відсоткові ставки піднімуться вище поточних 10% річних. Продає ф'ючерсний контракт, тим самим умовно гарантуючи, що 500 000 ф. ст. будуть узяті у позику в певний термін в майбутньому під 10% річних.
1 лютого  
Бере у позику 500 000 ф. ст. під 12% річних Купує ф'ючерсний контракт, тим самим приймаючи умовне зобов'язання позичити 500 000 ф. ст. під 12% річних.

 

Протягом 3 місяців, починаючи з 1 лютого, витрати на виплату відсотків по позиці будуть на 2 500 ф. ст. більше, ніж в тому випадку, якщо був би прибуток по ф'ючерсній позиції. На майбутні 3 місяці хеджер зобов'язався позичити гроші під 12% річних і узяти гроші у позику під 10% річних. Це забезпечує прибуток, що дорівнює 2% річних на 500 000 ф. ст. протягом 3 місяців, а саме 2 500 ф. ст.

В строк виконання контракту немає необхідності вносити грошові кошти на депозит. Натомість відбувається готівковий розрахунок між продавцем і покупцем на суму, яка необхідна для компенсації відхилення фактичної відсоткової ставки на дату виконання контракту від тієї, яка вказана у ф'ючерсному контракті. Як і з іншими типами ф'ючерсів, більшість короткострокових відсоткових ф'ючерсних контрактів закривається до терміну їх виконання. До того моменту, коли закривається позиція, хеджер вже одержить або сплатить варіаційну маржу, що покриває зміни відсоткової ставки. Наприклад, потенційний позичальник, вимушений платити більше в результаті збільшених відсоткових ставок, вже одержить в момент або незадовго до виконання контракту суму грошей, яка є необхідною для компенсації більш високих відсоткових платежів.

Ціни на короткострокові процентні ф'ючерси визначаються, принаймні для контрактів на найближчі місяці, шляхом арбітражу, заснованого на розрахунках операції форвард-форвард.

Слід підкреслити, що наявні і ф'ючерсні ціни, як правило, мають достатньо тісну кореляцію, так що базисний ризик звично буває значно менше, ніж ризик аутрайт по нехеджованих позиціях (особливо якщо хеджований інструмент не дуже сильно відрізняється від ф'ючерсного інструменту).

Ризик може бути перенесений не на іншого хеджера, а на спекулянта. Спекулянт готовий прийняти на себе ризик сподіваючись на отримання прибутку. Спекулянт, який думає, що відсоткові ставки можуть зрости, буде готовий продавати ф'ючерси, сподіваючись купити їх за нижчою ціною, коли ставки піднімуться. Якщо, наприклад, на грудневі ф'ючерси на 3-місячний євродоларовий депозит існує недостатній попит серед хеджерів, то деякі потенційні продавці не зможуть укласти ф'ючерсні операції для хеджування. Надмірна пропозиція викликає падіння (може бути незначне) ф'ючерсних цін. Ф'ючерсні відсоткові ставки зростають. Таке підвищення відсоткових ставок примусить деяких спекулянтів чекати в майбутньому падіння ставок до нормального, в їх розумінні, рівня. Чекаючи підвищення ф'ючерсних цін, ці спекулянти будуть готові купувати, сподіваючись пізніше продати за вищою ціною. Таким чином, спекулянти відновлюватимуть будь-який дисбаланс між ф'ючерсними продажами і покупками.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-04-04; просмотров: 90; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты