Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Довгострокові відсоткові ф’ючерси, їх роль в управлінні ризиками.




На Лондонській міжнародній біржі фінансових ф'ючерсів (LIFFE) операції з фінансовими інструментами здійснюються на базі контрактів на довгострокові і короткострокові державні облігації Великобританії, а також довгострокові казначейські облігації США. Дані контракти в значній мірі розрізняються між собою.

Ф'ючерсні контракти на державні облігації Великобританії (казначейські облігації США) є зобов'язаннями купити або продати вказані цінні папери протягом обумовленого терміну. Існує обмежене число облігацій, які прийнятні для поставки у виконання ф'ючерсних контрактів, і право вибору конкретної облігації належить продавцю. Як правило, контракти не витримують до терміну закінчення, а закривають шляхом укладення зустрічного контракту. Наприклад, покупець може закрити термінову позицію, продавши ф'ючерси, число і термін поставки яких відповідають раніше купленим. Передбачений готівковий розрахунок за операціями, покликаний відображати зміни в ціні контрактів між датами покупки і продажу. Ф'ючерсні контракти на британські довгострокові державні облігації базуються на умовній облігації, що приносить 12% річного доходу (10% - для ф'ючерсів на британські короткострокові облігації і 8% - для ф'ючерсів на казначейські облігації США). Якщо контракт буде витриманий до терміну виконання, то облігації, що поставляються для розрахунку, повинні приблизно відповідати цьому умовному цінному паперу.

Особи, що використовують фінансові ф'ючерси в цілях хеджування, прагнуть захистити від ризику або вартість цінних паперів, або обумовлений ними потік грошових коштів.

Керівники портфелями цінних паперів можуть побоюватися підвищення процентних ставок за довгостроковими державних позиками, що зменшило б ціну облігацій, що входять в портфель. Від цього можна застрахуватися шляхом укладення ф'ючерсного контракту, виграш по якому у разі падіння цін на облігації компенсував би збитки. Для цього слід продати ф'ючерсні контракти. Падіння цін на облігації супроводжуватиметься зниженням цін на відповідні ф'ючерси. Якщо втрати обумовлені зменшенням вартості облігацій, то вони можуть бути компенсовані закриттям ф'ючерсної позиції. Ф'ючерси можна буде купити за ціною нижчою, ніж та, за якою вони були продані. Іншими словами, гарантована ціна продавця на місяць поставки перевищуватиме ціну покупця. Таким чином, ф'ючерсні позиції показують чистий прибуток, отже, виплачується варіаційна маржа.

Нестабільність процентних ставок і пов'язана з цим можливість зменшення вартості портфеля цінних паперів є постійним джерелом занепокоєння для керівників. Тому ф'ючерсні контракти постійно використовуються як засіб захисту портфеля, і по мірі закриття одних термінових позицій відкриваються інші.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-04-04; просмотров: 75; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты