Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Правоохоронні органи




Зміст

Конституційне право Судова система
Народний суверенітет Правоохоронні органи
Національний суверенітет Фінансове право
Конституція складається Бюджет
Права людини Податок
Об’єктивне право Адміністративне право
Суб’єктивне право Державна служба
Невід’ємні права Адміністративне правопорушення
Гарантії прав і свобод людини Екологічне право
Громадяни здійснюють свою владу Природокористування
Референдум Кримінальне право
Вибори Злочин
Типи систем виборів Кримінальна відповідальність
Верховна рада Кримінальне покарання

Конституційне право – галузь, яка є сукупністю норм, що закріплюють основи конституційного ладу в Україні , правовий статус людини й громадянина , регулюють суспільні відносини, пов’язані з формуванням і діяльністю органів державної влади , місцевого самоврядування.

Народний суверенітет – це повновладдя народу , наявність механізмів , засобів і шляхів реальної участі громадян в управлінні державою.

Національний суверенітет – повновладдя нації, право й можливість для неї самій визначити своє життя, зокрема шляхом створення власної національної держави.

Конституція складається з преамбули й 15 розділів.

Права людини – це гарантована й захищена державою, законом наявність для неї можливості щось робити.

Об’єктивне право – право як система загальнообов’язкових правил, норм поведінки, які встановлені та підтримуються державою.

Суб’єктивне право – можливість людини задовольняти свої потреби,яка забезпечується та гарантується державою, неможливе без суб’єкта.

Невід’ємні права – ті, що належать людині від народження, природи й не можуть бути свавільно обмежені чи відібрані державою.

Гарантії прав і свобод людини - це умови, засоби, способи , які забезпечують здійснення в повному обсязі й всебічну охорону прав і свобод особи.

 

 

(досконалі економ.відносини) (можливість брати участь (загальна культура людей (забезпечують здійснення

В управлінні державою) рівень їхньої правосвідомості) прав особи, їх охорону)

Громадяни здійснюю свою владу через: референдуми, вибори, загальні збори громадян за місцем проживання, сільських або селищних слухань, громадських слухань.

Референдум – це прийняття рішення з найважливіших питань державного життя громадянами України всенародним голосуванням. (бувають місцеві і всеукраїнські)

Вибори до органів державної влади й органів місцевого самоврядування є вільними й відбуваються на основі загального , рівного , прямого виборчого права шляхом таємного голосування.

Типи систем виборів: 1)пропорційна- місця розподіляють відповідно від кількості одержаних відповідною партією чи блоком голосів.

2)змішана – частину обирають за пропорційною , частину за мажоритарною.

3)мажоритарна : абсолютна більшість – більше половини тих, хто голосував. ;

мажоритарна система відносної більшості – більше ніж інші

Якщо обирається 1 депутат , то округ – одномандатний , якщо більше – то багатомандатний.

До районих , обласних і місцевих обираються за змішаною , вибори депутатівза пропорційною,

сільських голів – за мажоритарною.

 

Склад Верховної Ради України – 450 депутатів- повинні бути не модоші 21 року і проживати в Україні протягом останніх 5 років.

Голова ВРУ – «спікер» Володимир Гройсман,перший заступник Андрій Парубій , заступник – Сироїд Оксана.

 

(пов’язані з діяльністю посадових (між юридичними особами

осіб і державних органів) з господарських питань)

 

 

Правоохоронні органи

Фінансове право – сукупність правових норм, які регулюють суспільні відносини щодо мобілізації , розподілу й використання коштів держави й органів місцевого самоврядування.

Бюджет –документ який визначає джерела формування коштів держави або складових частин і їх витрачання

Податок – це встановлений законодавчим органом обов’язковий платіж, що сплачується юридичними та фізичними особами до бюджету в розмірах та в строки, передбачені законом.


 

Адміністративне право -регулює суспільні відносини, що виникають у сфері виконавчо-розпорядчої діяльності й державного управління.

Державна служба – професійна діяльність людей, які займають посади в державних органах, виконуючи завдання й функції держави та отримують зарплату за рахунок державних коштів.

Адміністративне правопорушення – протиправна , винна дія чи бездіяльність за яку передбачено адмін.відп.

(з 16 років)

Екологічне право – регулює суспільні відносини в галузі охорони навколишнього природного середовища й раціонального використання природних ресурсів.

Природокористування – використання корисних властивостей навколишнього природного середовища для задоволення економічних, оздоровчих, культурних і інших потреб.

 

 

Кримінальне право – галузь права , норми якої встановлюють засади відповідальності за скоєння злочинів, їх види й покарання за них.

Злочин – суспільно небезпечне винне діяння ( діяльність чи бездіяльність), яке скоєне суб’єктом злочину , передбачене Кримінальним Кодексом України.

 

 

(проти кого)

 

(як ставиться злочинець до скоєного ним і (обставини злочину )

наслідком його дій)

Кримінальна відповідальність – вид юридичної відповідальності , який полягає в застосуванні судом від імені держави до особи, яка скоїла злочин, державного примусу у формі покарання.

Кримінальне покарання – захід примусу, який застосовується від імені держави за вироком суду до особи , визнаної винною в скоєнні злочину, і полягає в передбаченому законом позбавленні або обмеженні прав і свобод засудженого.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-04-04; просмотров: 97; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты